Gotlands bästa burgare får egen foodtruck

Tredjeplatsen i hamburger-SM gav blodad tand. Nu satsar Benjamin Ljungberg på foodtruck där gotlands bästa brugare ska flippas.

Benjamin Ljungbergs foodtruck ska totalrenoveras innan öppning i april.

Benjamin Ljungbergs foodtruck ska totalrenoveras innan öppning i april.

Foto: Erik Daun

Gotland2022-03-10 10:00

Det är full aktivitet i ett garage i Bara. 19-årige Benjamin Ljungberg har precis avslutat sin första arbetsdag, som rörmokare. Kvällstid ligger fokus på att få klart sitt nya projekt. Totalrenovering av en foodtruck där han ska sälja, enligt honom, den bästa hamburgaren på ön.

– Det blir långa dagar helt klart. Men det är samtidigt så roligt att bygga sitt eget, säger Benjamin.

Hamburger-SM i höstas resulterade i en bronspeng för gotlänningen. Vid hans första deltagande i tävlingen. Innan tävlingen fanns inga planer på att arbeta med mat eller kyttvarpor.

– Det var ju att det gick så pass bra som det gjorde. Sen har många tjatat på mig att starta en foodtruck och det verkar onekligen finnas en efterfrågan.

Valet föll på att renovera en Kabe-husvagn från 80-talet, som visserligen tjänat som just matvagn några säsonger, men som var i dåligt skick.

– Jag fick köpa den till ett bra pris, men det är mycket som ska renoveras. Men jag tycker bara det är roligt.

Att sluta helt med rörmokeriet har aldrig varit något alternativ. Istället blir det att gå ner till fyradagarsveckor som hantverkare och jobba i foodtrucken resterande tre dagar av veckan.

– Jag älskar att jobba som rörmokare, det skulle jag aldrig vilja byta bort. Men jag har fått möjlighet att kombinera jobben, vilket kommer bli en bra lösning.

Från och med första april kommer vagnen vara igång. Utgångsplaceringen kommer vara utanför Stora coop i Visby, tillsammans med två andra matvagnar.

– Men sen är ju köket mobilt så det går alltid att åka iväg på olika events och jobba.

Hur ser du på konkurrensen på Gotland då?

– Det är tyvärr rätt fattigt med foodtrucks på ön. Det var fler för några år sedan. Sen ser jag Mel's diner och Brödernas som de största konkurrenterna när det kommer till burgare.

Du räds inte det stora antalet hamburgerställen i Visby?

– Det känns snarare att jag tar något nytt till Gotland, som inte funnits här innan. Det här är den bästa burgaren på Gotland och trea i Sverige liksom.

Förutom den bronsvinnande hamburgaren kommer det även finnas en vegetarisk burgare, men än är inte hela menyn satt.

– Lite olika tillbehör kommer finnas också. Sen kanske någon lättare mat som mackor eller wraps. Det får vi se längre fram.

Har dina burgare blivit bättre sedan Hamburger-SM i höstas?

– Definitivt. Jag har verkligen utvecklats och jag är redan anmäld till årets SM. Siktet är på en ädlare medalj!

 SM-receptet

Schalottenlökschutney med äppelcidervinäger och lönnsirap

Finhackat knaperstekt alspånsrökt sidfläsk

En umamimajjo med finhackad rostad vitlök. Kryddad med lite msg, svartpeppar och salt.

Pepper jack 2 skivor och cheddar 2 skivor från Väddö

Hängmörat nötkött av lika delar ryggbiff, entrecote och högrev

Talg från hängmörad nötkreatur till stekning

Potato bun bröd

Vagnen är ombygd av den tidiagre ägaren och har fungerat som matvagn. Men en totalrenovering behövdes.
Vagnen är ombygd av den tidiagre ägaren och har fungerat som matvagn. Men en totalrenovering behövdes.