"Skapat moderna och kreativa rätter som smakar Gotland"

Under måndagen presenterades Gotlands nya landskapsmåltid. Rätterna har tagits fram för att visa upp Sveriges kulinariska bredd.

Gotland 17 oktober 2022 14:45
undefined
En del av Gotlands nya landskapsrätt.

Gotland har nu en egen landskapsmåltid. Bakgrunden är att länsstyrelser runt om i landet, under våren, gick ut med en tävling där ortsborna skulle få skicka in förslag kring vad som skulle bli respektive landskaps nya landskapsmåltid. 

Landskapsmålstiderna ska visa upp landets gastronomiska bredd och landskapens betydelse för utveckling av gastronomisk turism.  

Här på Gotland satte man samman en expertgrupp som tillsammans fick provsmaka förslagen som kom in. 

– Det var inte helt lätt att enas om en förrätt, varmrätt och efterrätt. Alla förslag hade sin finess – så det slutade med att flera av rätterna slogs ihop, berättar Gunilla Lexell, projektledare vid länsstyrelsen.

undefined
Frida Ganshed, vd Gotlands Förenade Besöksnäring

Frida Ganshed, vd Gotlands Förenade Besöksnäring, var en del av expertgruppen och säger att det var roligt att få vara med och provsmaka de förslag som kom in.

– Det var väldigt gott och den nya landskapsmåltiden är verkligen ett utmärkt exempel på vad Gotland kan erbjuda i matform. Det känns som att man här lyfter smaken av Gotland, säger Frida Ganshed.

Är det något särskilt som du tycker sticker ut? 

– Jag gillar att man tagit in äppen (Stenkyrkaäpplen) och lammet som är något av vår nationalrätt, säger hon. 

undefined
Gunilla Lexell, Länsstyrelsen på Gotland.

Skaparna bakom menyn är Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist, Riina Noodapera, Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer. 

– Vi är så imponerade av alla matkreatörer som verkligen lagt ner tid och hjärta i sina förslag. Med hjälp av traditionella råvaror har de lyckats laga moderna och kreativa rätter som ”smakar” Gotland, säger Gunilla Lexell, projektledare vid länsstyrelsen.