SE RÄTTERNA: Här är Gotlands nya landskapsmåltid

Sveriges samtliga landskap har tagit fram varsin landskapsrätt för att visa upp landets ekonomiska bredd i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvustad 2023. Nu har Gotlands nya landskapsrätt presenteras av Länsstyrelsen på Gotland.

Här är de tre rätterna i Gotlands nya landskapsmåltid.

Här är de tre rätterna i Gotlands nya landskapsmåltid.

Foto: David Skoog/Länsstyrelsen Gotland

Gotland2022-10-17 14:19

Skaparna bakom menyn är Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist, Riina Noodapera, Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer.

undefined

Förrätt

Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete.

Så tillagar du rätten.

Knäckebrödet

Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl surdeg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 7,5 dl speltvetemjöl
  • 1,5 tsk salt

Så här gör du

Dag 1: Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen över natten för att jäsa.

Dag 2: Ta ut degen och kavla den tunt, pricka med en gaffel och baka av i ca 250 grader i cirka 8–10 minuter eller tills brödet har fått en fin färg. Mixa lite rapsolja med ramslök och pensla det varma brödet med oljan samt salta efter behag på brödet.

Tartar på rimmad id

Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 1 Id
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 50 g hasselnötter
  • Rapsolja
  • Salt
  • ramslök
  • 1 stenkyrkeäpple

Så här gör du

Blanda saltet i vattnet. Bena ur iden så du får 200 g, skär iden i cirka centimetertjocka tärningar och lägg fisken i saltlagen i 30 minuter. Ta sen upp och låt torka lite på hushållspapper och lägg sen in fisken i kylen.

Rosta hasselnötterna i ugnen på ca 175 grader i ca 15 minuter eller tills det att nötterna har fått en fin färg. Mixa nötterna lite försiktigt så att det blir lite bitar kvar, med lite rapsolja, salt och ramslök efter smak.

Tärna äpplet i ca 1cm kuber.

undefined

Ramslöksaoli

Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 1 knippe ramslök
  • 1 äggula
  • 1 msk vinäger
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Så här gör du

Mixa ramslöken med rapsoljan tills det blir slätt, ställ åt sidan. Mixa äggulan med vinäger i en bunke tills det blir rumstempererat. Häll sedan i ramslöksoljan i äggblandningen lite i taget och mixa slätt tills du får en fin konsistens. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.

Servering och dryckesförslag

Servering

Blanda id med tärnat äpple och hasselnötsblandningen, smaka av med salt. Servera tartaren med ramslöksaioli och knäckebrödet.

Dryckesförslag

Vit gotländsk kombucha (alkoholfri) alternativt gotlandsbryggd öl.

Tips!

Har du inte tillgång till id? Då kan du göra detta recept med vilken annan fisk du vill. 
Har du inga stenkyrkeäpplen i trädgården? Då går det bra med annat valfritt äpple.

undefined
Äppelbakat lammlägg med rotfruktskaka.

Varmrätt

Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covre.

Äppelbakat lammlägg

Recept för 4 personer

Äppelbakat lammlägg

Ingredienser

  • 800 g lammlägg med ben
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 10 stenkyrkeäpplen
  • 100 g rotselleri
  • 2 knippen timjan
  • 4 st lagerblad
  • Vatten

Så här gör du

Skär grönsakerna i bitar och lägg i en stor kastrull tillsammans med köttet, täck med vatten. Koka tills man lätt kan dra av köttet från benet, ca 3 timmar. Det går även att baka lammet i ugnen.

Plocka då ur lammläggen och lägg de för att svalna. Plocka sedan av köttet från benen. Sila av skyn och koka ner den tills den får en kraftig smak och har fått en liten simmig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rotfruktkaka

Recept för 4 personer

Rotfruktskaka

Ingredienser

  • Ca 300 g potatis fast
  • 100 g palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 200 g gulbetor
  • 100 g morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 knippen timjan
  • 4 dl grädde

Så här gör du

Skala och skiva rotfrukterna tunt. Koka upp grädde med timjan, vitlök, svartpeppar och salt, låt stå så att smakerna kommer fram. Blanda rotfrukterna med grädden och varva sedan ned i en smord form. Baka av i ugnen på 175 grader tills rotfrukterna är mjuka.

Äppelchutney

Recept för 4 personer

Äppelchutney

Ingredienser äppelchutney

  • 0,5 kg stenkyrkeäpplen
  • En halv hackad gul lök
  • 1 dl honung
  • 1 knippe backtimjan
  • 1msk äppelcidervinäger
  • Svartpeppar
  • Salt

Så här gör du

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda alla ingredienser och hälften av äpplena och koka upp, låt puttra i ca 20 minuter. Ta av från värmen och häll i resterande äpplena. Innan servering blandar du i bitar av osten Covre.

Gotlandslinser i äppelsky

Recept för 4 personer

Gotlandslinser till äppelskyn

Ingredienser

  • 2 dl sköljda gotlandslinser

Så här gör du

Koka upp rikligt med vatten, lite salt och låt sjuda i ca 10 minuter tills linserna är mjuka. Blanda därefter linserna med äppelskyn som beskrivs under receptet för Äppelbakat lammlägg. 

Servering och dryckesförslag

Servering

Skär upp portionsbitar av rotfruktskakan. Värm linserna i äppelskyn. Lägg på lammet på linserna och servera med äppelchutneyn med Covre.

Dryckesförslag

Mustglögg från Halfvede musteri (alkoholfri) alternativt gotländsk veteöl.

Läs mer om Gotlands nya landskapsmåltid här! 

undefined
Efterätten bestående av äppelglass på stenkyrkaäpplen smaksatt med kanel och kardemumma med rödbetskaramell, ragnarpuffar och äppelcrunch.

Efterrätt

Äppelglass på stenkyrkeäpplen smaksatt med kanel och kardemumma, serverad med rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.

Äppelglass

Recept för 4 personer

Äppelglass

Ingredienser

  • 800 g äpple gärna stenkyrkeäpple
  • 1 liter grädde
  • 2 msk hela kardemummakärnor
  • 5 kanelstänger
  • 1 vaniljstång
  • 250 g socker
  • 60 g glukos
  • 2 gelatinblad som läggs i blöt
  • 1,5 dl äggula

Så här gör du

Koka upp, äpplen i bitar, grädde, kardemumma, kanel, vaniljstången och glukos. Sjud i ca 20 minuter så äpplet blir mjukt. Dra av från värmen och lägg i blöta gelatinblad. Vispa äggula och socker pösigt. Blanda i äggulan och sockret under omrörning i glassmeten. Sila. Om du har en glassmaskin kan du köra glassen i maskinen när smeten har svalnat. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa smeten för att därefter bryta smeten i bitar och mixa i kraftig mixer. Tips är att frysa ner smeten i ett tunt lager, exempelvis på en plåt, för att det lättare ska kunna mixas. Sedan ställer du tillbaka glassen i frysen.

Ragnarpuffar och äppelchunch

Recept för 4 personer

Ragnarpuffar

Ingredienser

  • 100 g Ragnars blandning (blandningen ska innehålla lika delar svart och röd emmer, borstvete samt höstspelt)
  • Rapsolja
  • 5-10 g honung

Så här gör du

Lägg spannmålet i blöt över natten. Häll av vattnet, låt torka på papper. Värm oljan till 160 grader. Lägg ner spannmålet i oljan och fritera tills oljan ”lugnat ner sig”. Plocka upp och lägg på papper att torka. Salta lite och innan servering ringlar du på lite honung.

undefined

Krispigt äppelcrunch

Ingredienser

  • Äppelskal från ca 5 stenkyrkeäpplen
  • 20-30 g socker

Så här gör du

Skär skalen i strimlor på cirka 1 cm. Sätt på ugnen på 120 grader varmluft , har du ej varmluft så ha ugnen på samma temperatur men det kan behöva vara lite längre i ugnen. Koka ihop skal och socker tills det att sockret smälter in i skalen. Lägg på bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills de börjar hårdna.

Rödbetskaramell

Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 200 g rödbetor
  • 30 g glukos
  • 250 g strösocker
  • 175 g grädde
  • 25g rumstemperera smör

Så här gör du

Ugnsbaka betorna tills de är mjuka, skala och kör till en pure med stavmixer. Koka upp alla ingredienser utom smöret till 112 grader. Dra av från värmen och rör i smöret. Låt svalna.

Servering och dryckesförslag

Servering

Dekorera tallriken med rödbetskaramell, lägg på glassen. Strössla glassen med äppelcrunch och Ragnarpuffar.

Dryckesförslag

 Sparkling tea (alkoholfri) alternativt Äpple, en eau de vie från Boge bränneri.

Läs mer om Gotlands nya landskapsmåltid här! 

undefined
Här är de tre rätterna i Gotlands nya landskapsmåltid.