Skaparna bakom menyn är Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist, Riina Noodapera, Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer.
Förrätt
Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete.
Så tillagar du rätten.
Knäckebrödet
Recept för 4 personer
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 0,5 dl surdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 7,5 dl speltvetemjöl
- 1,5 tsk salt
Så här gör du
Dag 1: Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen över natten för att jäsa.
Dag 2: Ta ut degen och kavla den tunt, pricka med en gaffel och baka av i ca 250 grader i cirka 8–10 minuter eller tills brödet har fått en fin färg. Mixa lite rapsolja med ramslök och pensla det varma brödet med oljan samt salta efter behag på brödet.
Tartar på rimmad id
Recept för 4 personer
Ingredienser
- 1 Id
- 5 dl vatten
- 0,5 dl salt
- 50 g hasselnötter
- Rapsolja
- Salt
- ramslök
- 1 stenkyrkeäpple
Så här gör du
Blanda saltet i vattnet. Bena ur iden så du får 200 g, skär iden i cirka centimetertjocka tärningar och lägg fisken i saltlagen i 30 minuter. Ta sen upp och låt torka lite på hushållspapper och lägg sen in fisken i kylen.
Rosta hasselnötterna i ugnen på ca 175 grader i ca 15 minuter eller tills det att nötterna har fått en fin färg. Mixa nötterna lite försiktigt så att det blir lite bitar kvar, med lite rapsolja, salt och ramslök efter smak.
Tärna äpplet i ca 1cm kuber.
Ramslöksaoli
Recept för 4 personer
Ingredienser
- 1 knippe ramslök
- 1 äggula
- 1 msk vinäger
- 2 dl rapsolja
- salt
Så här gör du
Mixa ramslöken med rapsoljan tills det blir slätt, ställ åt sidan. Mixa äggulan med vinäger i en bunke tills det blir rumstempererat. Häll sedan i ramslöksoljan i äggblandningen lite i taget och mixa slätt tills du får en fin konsistens. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.
Servering och dryckesförslag
Servering
Blanda id med tärnat äpple och hasselnötsblandningen, smaka av med salt. Servera tartaren med ramslöksaioli och knäckebrödet.
Dryckesförslag
Vit gotländsk kombucha (alkoholfri) alternativt gotlandsbryggd öl.
Tips!
Har du inte tillgång till id? Då kan du göra detta recept med vilken annan fisk du vill.
Har du inga stenkyrkeäpplen i trädgården? Då går det bra med annat valfritt äpple.
Varmrätt
Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covre.
Äppelbakat lammlägg
Recept för 4 personer
Äppelbakat lammlägg
Ingredienser
- 800 g lammlägg med ben
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 10 stenkyrkeäpplen
- 100 g rotselleri
- 2 knippen timjan
- 4 st lagerblad
- Vatten
Så här gör du
Skär grönsakerna i bitar och lägg i en stor kastrull tillsammans med köttet, täck med vatten. Koka tills man lätt kan dra av köttet från benet, ca 3 timmar. Det går även att baka lammet i ugnen.
Plocka då ur lammläggen och lägg de för att svalna. Plocka sedan av köttet från benen. Sila av skyn och koka ner den tills den får en kraftig smak och har fått en liten simmig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
Rotfruktkaka
Recept för 4 personer
Rotfruktskaka
Ingredienser
- Ca 300 g potatis fast
- 100 g palsternacka
- 100 g rotselleri
- 200 g gulbetor
- 100 g morötter
- 3 vitlöksklyftor
- 2 knippen timjan
- 4 dl grädde
Så här gör du
Skala och skiva rotfrukterna tunt. Koka upp grädde med timjan, vitlök, svartpeppar och salt, låt stå så att smakerna kommer fram. Blanda rotfrukterna med grädden och varva sedan ned i en smord form. Baka av i ugnen på 175 grader tills rotfrukterna är mjuka.
Äppelchutney
Recept för 4 personer
Äppelchutney
Ingredienser äppelchutney
- 0,5 kg stenkyrkeäpplen
- En halv hackad gul lök
- 1 dl honung
- 1 knippe backtimjan
- 1msk äppelcidervinäger
- Svartpeppar
- Salt
Så här gör du
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda alla ingredienser och hälften av äpplena och koka upp, låt puttra i ca 20 minuter. Ta av från värmen och häll i resterande äpplena. Innan servering blandar du i bitar av osten Covre.
Gotlandslinser i äppelsky
Recept för 4 personer
Gotlandslinser till äppelskyn
Ingredienser
- 2 dl sköljda gotlandslinser
Så här gör du
Koka upp rikligt med vatten, lite salt och låt sjuda i ca 10 minuter tills linserna är mjuka. Blanda därefter linserna med äppelskyn som beskrivs under receptet för Äppelbakat lammlägg.
Servering och dryckesförslag
Servering
Skär upp portionsbitar av rotfruktskakan. Värm linserna i äppelskyn. Lägg på lammet på linserna och servera med äppelchutneyn med Covre.
Dryckesförslag
Mustglögg från Halfvede musteri (alkoholfri) alternativt gotländsk veteöl.
Läs mer om Gotlands nya landskapsmåltid här!
Efterrätt
Äppelglass på stenkyrkeäpplen smaksatt med kanel och kardemumma, serverad med rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.
Äppelglass
Recept för 4 personer
Äppelglass
Ingredienser
- 800 g äpple gärna stenkyrkeäpple
- 1 liter grädde
- 2 msk hela kardemummakärnor
- 5 kanelstänger
- 1 vaniljstång
- 250 g socker
- 60 g glukos
- 2 gelatinblad som läggs i blöt
- 1,5 dl äggula
Så här gör du
Koka upp, äpplen i bitar, grädde, kardemumma, kanel, vaniljstången och glukos. Sjud i ca 20 minuter så äpplet blir mjukt. Dra av från värmen och lägg i blöta gelatinblad. Vispa äggula och socker pösigt. Blanda i äggulan och sockret under omrörning i glassmeten. Sila. Om du har en glassmaskin kan du köra glassen i maskinen när smeten har svalnat. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa smeten för att därefter bryta smeten i bitar och mixa i kraftig mixer. Tips är att frysa ner smeten i ett tunt lager, exempelvis på en plåt, för att det lättare ska kunna mixas. Sedan ställer du tillbaka glassen i frysen.
Ragnarpuffar och äppelchunch
Recept för 4 personer
Ragnarpuffar
Ingredienser
- 100 g Ragnars blandning (blandningen ska innehålla lika delar svart och röd emmer, borstvete samt höstspelt)
- Rapsolja
- 5-10 g honung
Så här gör du
Lägg spannmålet i blöt över natten. Häll av vattnet, låt torka på papper. Värm oljan till 160 grader. Lägg ner spannmålet i oljan och fritera tills oljan ”lugnat ner sig”. Plocka upp och lägg på papper att torka. Salta lite och innan servering ringlar du på lite honung.
Krispigt äppelcrunch
Ingredienser
- Äppelskal från ca 5 stenkyrkeäpplen
- 20-30 g socker
Så här gör du
Skär skalen i strimlor på cirka 1 cm. Sätt på ugnen på 120 grader varmluft , har du ej varmluft så ha ugnen på samma temperatur men det kan behöva vara lite längre i ugnen. Koka ihop skal och socker tills det att sockret smälter in i skalen. Lägg på bakplåtspapper och baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills de börjar hårdna.
Rödbetskaramell
Recept för 4 personer
Ingredienser
- 200 g rödbetor
- 30 g glukos
- 250 g strösocker
- 175 g grädde
- 25g rumstemperera smör
Så här gör du
Ugnsbaka betorna tills de är mjuka, skala och kör till en pure med stavmixer. Koka upp alla ingredienser utom smöret till 112 grader. Dra av från värmen och rör i smöret. Låt svalna.
Servering och dryckesförslag
Servering
Dekorera tallriken med rödbetskaramell, lägg på glassen. Strössla glassen med äppelcrunch och Ragnarpuffar.
Dryckesförslag
Sparkling tea (alkoholfri) alternativt Äpple, en eau de vie från Boge bränneri.
Läs mer om Gotlands nya landskapsmåltid här!