SE LISTAN: Det här händer på Gotland i juli

Här har vi tagit fram en lista på massvis med saker som inträffar på Gotland under juli.

Foto: Montage

Gotland2022-07-04 09:37
undefined
Det är många som verkar gillar "Två herrars tjänare".

Missa inte ”Två herrars tjänare” 

Äntligen är Romateatern och denna gång får publiken följa Kim Sulocki i huvudrollen i pjäsen ”Två herrarstjänare” som handlar om kärlekstrassel, svartsjuka, förklädnader, högklassig matlagning och några som ramlar ur gondoler. Allt kan tydligen hända under en kväll i Venedig! 

När: Flera datum i juli, förbokning krävs.

Var: Romateatern. 

Besök Norrlanda Fornstuga

Ett bygdemuseum och ett vardagsmuseum som med sina byggnader och inventarier speglar hur vardagen kunde se ut på den gotländska gården. Museet är skapat av gotlandskalden Gustaf Larsson, hans bror John Larsson och deras far Johan Larsson.

När: 10-18, måndag till söndag.

Var: Ganthem Kumble 533.

undefined
Det är många som uppskattar att besöka Lojsta hed.

Guidade turer i russparken

Har du koll på Lojsta hed och de fantastiska russ som går där? Eller vill du lära dig mer? Då kan det vara en bra idé att besöka russparken och gå en guidad tur i den fina miljön.

När: Klockan 10 den 4, 6, 11, 13 och 18 juli, föranmälan krävs för att delta. 

Var: Lojsta hed. 

Årets Fotopass "Det sitter i väggarna"

I fotopasset gäller att med hjälp av en karta hitta olika platser i Visby innerstad och para ihop dem med rätt bild. Du kommer att bli överraskad över allt du tidigare inte har uppmärksammat. Rätta inskickade svar är med i en tävling med fina priser. Mer info: web.visborgsok.se

Besök gården Kattlunds

En av Nordens bäst bevarade medeltida gårdar, Kattlunds i Grötlingbo, har anor från 1200-talet. Delar av boningshuset och den imponerande ladugårdslängan härstammar från medeltiden. Med förändringar och tillägg från 1700-och 1800-talen kan du på Kattlunds möta en komplett storgård från självhushållets dagar.

När: Onsdag-söndag, 11-16.

Var: Grötlingbo Kattlunds 584.

undefined
Gotlands museum.

Fornsalen, Gotlands Museum

Fornsalen är Gotlands kulturhistoriska museum. Här kan du se igelkottsflickan från stenåldern, världsunika bildstenar, vikingatida silverskatter, kyrkoskulpturer, medeltida rustningar från den danska invasionen 1361, konstutställningar och mycket mer. Du kan lära mer om korallrevet som är basen för vår ö, följa människornas liv på ön genom 9 000 år och djupdyka i vår medeltida storhetstid. Besök även museibutiken med ett spännande sortiment med inspiration av Gotland och museets verksamhet.

När: Alla dagar 10.00-18.00 

Besök Svenskbymuseet i Roma

Sigalet, Knutas, Utas, Hoas, Kotz och Buskas är namn på Svenskbybor från Gammalsvenskby i Ukraina. De var svensktalande bönder från Dagö, som 1781 tvingades flytta till södra Ryssland, nära Svarta havet. De byggde upp en svensk by, behöll sitt språk och sina traditioner. Efter svåra tider med världskrig, revolution och hungersnöd fick svenskbyborna återvända hem till Sverige 1929. Ungefär 500 av dessa bosatte sig på Gotland, 250 valde att återvända till Ukraina, något de fick ångra, då de hamnade i Stalins terror och världskrig. Utställningen ger en god inblick i Svenskbybornas historia och livet i Gammalsvenskby.

När: 13:00-16:00, torsdag-söndag i juli.

Var: Vid prästgården i Roma. 

Utställningar i Herrvik

I Herrviks hamn finns ett intakt gammalt livsbåtshus där flera personer ställer ut sina arbeten. Eva Olsson färgar garn och virkar, stickar och kokar egen marmelad. Åsa Gordh färgar och handtryckta både kuddar och väggdekorationer. Carina Ivarsson visar måleri och teckningar.

När: 13:00-17:00, 16-31 juli.

Var: Herrviks hamn.

undefined
Emma Serner är vd och medgrundare av Långmyre Vineri.

Härliga vineriet på Långmyre

I juli är det möjligt att besöka den härliga vingården Långmyre vineri som ligger på södra Gotland. Där får du lära dig allt om hur livet ser ut som vinmakare på ön.

När: Fredagar i juli, bokning via destinationgotland.se.

Var: Långmyre vineri. 

Spring Viruddenloppet

Det populära loppet brukar locka väldigt många löpare. Där kan såväl barn, ungdomar, damer och herrar delta. En rolig grej är att de även har en klass för hund + löpare som tillsammans kan delta i femkilometersklassen! En av sträckorna går dessutom ut till Närsholmen.

Var: När på östra Gotland. 

När: 21 juli, anmälan senast 19 juli på Viruddenloppets hemsida.  

undefined
Glimra spelar flera gånger i juli.

Lyssna på Glimra i Dalhem kyrka

Här bjuds på trestämmig skönsång när Annelie Rosewall och Bittis Jakobsson med en bakgrund från den välkända gruppen Ainbusk Singers, och Annika Fehling med 13 album i bagaget och omfattande turnéer. De har även flera andra konserter på ön i juli. 

När: 20:00-21.20 den 23 juli, förbokning krävs. 

Var: Dalhem kyrka.

Yogadag med Bea på Loma Studio i Visby

SLOW YOGA - VINYASA YOGA - YIN YOGA PRANAYAMA - KLANGMEDITATION - VEGANSK MAT. Denna dag är för dig som vill komma ner i varv, återhämta dig och samla kraft. Vi mjukar upp kroppen, släpper på spänningar & oro och äter näringsrikt tillsammans i vacker miljö. Inga förkunskaper behövs. 

När: 23 juli 2022

Var: Loma Studio, Söderväg 5, 62158 Visby. 

Tid: 09.00-16:30

undefined
Gotland Chamber Music Festival är en upplevelse för alla som gillar klassisk musik.

Sommarens stora musikfestival

Konserter i S:t Nicolai ruin i Visby samt runt om på ön i flera kyrkor och Bläse Kalkbruksmuseum. Under veckan har ni chans att lyssna till ljuva toner från sopranen Elin Rombo och tenoren Michael Weinius. Bland artisterna är Staffan Scheja, David Lively och Thomas Rudberg på piano, Anders Kjellberg Nilsson och Henrik Naimark Meyers på violin, Avri Levitan och Maria Winiarski på viola, Kristina Winiarski och Mats Lidström på cello samt Mats Bergström på gitarr. Saxofonisten Fredrik Lindborg, som tilldelades 2021 års Lars Gullin-pris, kommer tillsammans med Martin Sjöstedt på bas och Daniel Fredriksson på trummor att ha en jazzsektion tillsammans med stråkar. Hela veckans program finns på www.gotlandchamber.se.

När: 24 juli--29 juli.
Tid: 19.30-21.00

Teater för barn och ungdomar i När

Både under vecka 29 och vecka 30 kommer Boulevardteatern hålla teater- och dramalekar för barn mellan 4-6 år och dessutom hålls ett teaterkollo för barn- och ungdomar mellan 7-15 år. 

Var: Boulevardteatern på Gangvide Farm, föranmälan krävs för deltagande.

När: Två veckor, vecka 29 och 30.