Så gick årets stora fågelräkning på Gotland

Under början av året genomfördes den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”, där svenskar uppmanades räkna alla fåglar de såg vid sina fågelbord.

Talgoxe är en vanlig fågel på Gotland.

Talgoxe är en vanlig fågel på Gotland.

Foto: Kent-Ove Hvass

Gotland2022-02-08 09:10

Det är Birdlife Sverige som uppmanar svenska folket att kika ut genom fönstret och räkna fåglar som besöker matningarna. Resultatet av räkningarna visar vilka vinterfåglar vi har, och hur fåglarna bland annat över tid anpassar sig till klimatförändringarna.

I år var det något färre som var med och rapporterade jämfört med i fjol, 195 jämfört med 257, och vissa saker såg annorlunda ut vid fågelborden jämfört med 2021.

– Det är oftast lite äldre människor som sitter vid sina köksfönster och räknar fåglar. Att de var färre i år kanske beror på att några av dem inte finns kvar bland oss längre, på grund av pandemin eller något annat skit. Ungdomarna har inte tid att kolla fåglar när de har näsan i mobilen hela dagarna, säger Sven-Olof Lundgren, vice ordförande i Gotlands ornitologiska förening.

Cirka 11 000 individer räknades på Gotland, där talgoxen knep förstaplatsen i år igen.

– Det går upp och ned varje år. Det enda som kanske var lite anmärkningsvärt var att bergfinken klättrade upp till en 8:e plats från att ha varit på 12:e plats i fjol, säger Sven-Olof Lundgren.

Han säger att svartmesen halkat ner lite, och domherren som i fjol hamnade på 6:e plats nådde inte ens topp-tio i år.

Under de 16 år räkningen pågått, har man bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln i Sverige, följd av blåmes och pilfink, enligt Birdlife.