Belgare satsar på importerade delikatesser

Post pandemi, stundande lågkonjunktur, rekorddyr el och krig i Europa. Inget av detta tycks stoppa Arnaud Heldens att satsa helhjärtat på sin import av siciliansk olivolja. Sedan december har han också en ny butik i innerstaden.

Gotland 4 februari 2023 11:35

– Jag ser det som en tråkig tillfällighet att när jag vill förverkliga min dröm så bedriver Putin ett krig och det ekonomiska läget är som det är. Men det är inget jag kan göra något åt och om jag klarar det här nu kommer det bli betydligt enklare när vi är ur krisen, konstaterar Arnaud Heldens på frågan kring tajmingen på hans satsning.

Det var kärleken som för fem år sedan tog honom till Sverige. Men, under pandemin bestämde sig Arnaud och hans sambo att byta Hammarby sjöstad mot Sanda prästgård. Han jobbade då som säljare inom energibranschen. När möjligheterna att jobba försvann öppnades i stället, förra sommaren, nya möjligheter. Med tidigare upparbetade kontakter på Scicilien tog han steget att bli egenföretagare.

– Det var en säkerhet som jag lämnade. Jag har alltid velat ha ett eget företag men varit rädd att lämna tryggheten med ett fast anställning. Jag hade importerat olivolja till Sverige tidigare på hobbynivå och nu fanns en möjlighet att växla upp, så jag ringde upp mina kontakter på Sicilien och berättade om Gotland och Sanda, säger Arnaud. 

undefined
Arnaud tog över lokalen från Rob Bough, som hade folkölsbutik här.

En lada på gården blev till butik och lager. Han beställde två pallar med olivolja inför förra sommaren och drog igång verksamheten.

– Det var en ny, väldigt naken typ av försäljning. Jag åkte runt till olika ställen i närheten och erbjöd dem att smaka och frågade om de ville köpa in produkten, säger Arnaud .

I början var det främst restauranger, butiker och hotell som köpte in hans varor. Men snart började han även sälja dem på marknader och vid matvarubutiker på Gotland.

– Det var verkligen att gå tillbaka till grunderna inom försäljning, att åka runt med en flaska olivolja i handen. Det passade nog rätt bra, för hela grejen med olivolja är smaken och allt börjar där, säger han.

Samtidigt blev det en utmaning och en möjlighet att lära sig språket. Något han är glad att han vågade testa. 

– Jag har från starten försökt till 100 procent med svenskan. Sen blir det lite ”svengelska” ibland. Man gör misstag med språket, men alla uppskattar att jag försöker. Det går långsamt framåt, säger Arnaud.

 

undefined
När Arnaud öppnade sin butik i Visby innerstad insåg han att han behövde mer än olivolja. Pistagenötter från samma område tog då plats i sortimentet.

Den första tiden som importör i Sanda beskriver han som lyckad. Även om det blev en lågsäsong efter sommaren lyckades han sälja slut på det lager han byggt upp.

– I höstas stod jag inför ett val. Jag kunde inte fortsätta på den nivån jag hade, utan behövde satsa för att kunna leva på det här. Så jag sparade ihop lite pengar och fick ett lån från Almi så att jag kunde ta över ett hyreskontrakt på en lokal i Visby.

Med det kapitalet kanArnaud nu testa att driva företaget i ett år. Men han kan inte ta ut någon lön.

 – Jag täcker mina kostnader, men sen måste jag jobba extra. Jag arbetar i hemtjänsten för att få det att gå ihop.

 

I december öppnade Arnaud också Sanda prästgård butik på Klosterbrunnsgatan. Han är medveten om den rådande lågsäsongen, men målsättningen är ändå att hålla öppet sex dagar i veckan i butiken i Visby och ha säsongsöppet i Sanda.

– Nu när det är färre kunder i butiken hoppas jag kunna sälja in olivoljan till restauranger som kan komma hit och prova. I sommar räknar jag med att det kommer vara bra ruljans här i butiken, säger Arnaud.

undefined
Olivoljorna är själva kärnan i verksamheten. I framtiden vill Arnaud också kunna sälja gotländska produkter i sin butik.

Den sicilianska olivoljan är grunden i hans sortiment. Fokuset ligger primärt på tre olika sorter, som alla kommer från samma familjegård på Sicilien. Vidare har han också mixade olivoljor, med exempelvis kallpressad citron eller basilika.

– Olivoljan är som ett vin, det finns så många olika smaker och kombinationer. Jag vill verkligen visa på den stora bredd som finns i olivoljornas värld.

Förutom oljor säljer han också pistagenötter från samma område på Sicilien. Framöver vill Arnaud också kombinera gotländska delikatesser från småskaliga producenter på landsbygden med det befintliga sortimentet i butiken. 

– Det finns massor av otroliga produkter hos gårdsbutikerna på ön. Jag har en dröm om att samla dem här.

Var befinner du dig om fem år, tror du?

– Då är båda butikerna väl etablerade och är så pass inkomstbringande att vi kan bygga upp ett mindre ”Bed and breakfast” hos oss vid Prästgården i Sanda. Det är den perfekta drömmen.

Arnaud har hittat hem på Gotland.

– Jag har flyttat färdigt, säger han och menar att Gotland ger honom allt det som han söker i livet. 

Fakta

Namn: Arnaud Heldens
Ålder: 37 år
Familj: Sambo Caroline och två hundar
Från: Belgien
Bor: Sanda
Språk: Talar engelska, franska, flamländska/holländska och bruklig svenska
Framtidsvision: En frisk familj och att butiken/butikerna är välmående