Nästa generation tar över Körsbärsgården

Nästa generation tar över Körsbärsgården.
Nästa generation tar över Körsbärsgården.

Från trädgård till Konsthall och Skulpturpark med konst av 60 olika konstnärer. Nu ska nästa generation ta över Gotlands Louisiana".

Gotland 20 september 2021 08:27

Nästan så långt man kan komma söderut på Gotland ligger Körsbärsgården med Konsthall, Skulpturpark och Skulpturgalleri. 

– Folk brukar skratta lite när de kommer in genom entrén och ser tidningsurklippen där det står "Gotlands Luciana" i rubriken. Men när de gått runt lite konstaterar de ofta att det faktiskt är det, säger Marita Jonsson som tog konsten till Körsbärsgården tillsammans med sin man Jan Jonsson.

undefined
Konsthallen på Körsbärsgården.

Det var 2002 som de flyttade till Körsbärsgården och 2010 byggde de den första delen av Konsthallen, nästa del 2013 och därefter har det tillkommit lite varje år. Och nu är nästa generation på gång att ta över. 

– Vi har två döttrar som är väldigt intresserade av verksamheten. Helga driver nu bistron och caféet och Nanna Nore är konstpedagog och sedan några månader vår vd. Planen är att hon ska ta över och det är jätteroligt och spännande att någon av dem vill göra det, säger Marita. 

undefined
Systrarna Nanna Nore och Helga Jonsson.

Under åren har de gemensamt åkt på resor för att välja ut konsten som visas upp på Körsbärsgården. 

– Båda döttrarna har varit med på konstresor vi har gjort. Vi har väl likartat inriktning tycker jag, men sen vet man ju aldrig det kan ju förändras och det är ju också roligt, säger Marita.

På Körsbärsgården i september finns sju fasta utställningar och fyra tillfälliga.

– Temautställningen "Tecken" visas i stora salen. Och där finns allt från internationella storheter till sådana som är ganska nyexaminerade. Det gemensamma är tecken och siffror.

undefined
Siri Calén.

I konsthallen finns också utställningen "Ingenting är hela världen" av Eva Jacobson. Siri Carlén har en utställning och har även skapat skulpturgruppen "Gänget" framför konsthallens entré. 

– Vi gav henne i uppdrag att försöka forma skulpturer. Hon har inte arbetat med skulpturer tidigare så det var väldigt spännande att se, säger Marita Jonsson. 

undefined
Gänget.