Miss Li ser fram emot spelningen på Kneippbyn

Artisten Miss Li fick sitt stora genombrott i programmet "Så mycket bättre". I sommar kommer hon tillbaka till ön där hon spenderade sina barndoms somrar för att spela med Petter och Magnus Uggla på Kneippbyn.

Foto: Magnus Tosser

Gotland2022-06-23 07:35
undefined
Miss Li minns tillbaka till somrarna på ön.

Miss Li, eller Linda Karlsson som hon egentligen heter, har flera kända låtar som "Instruktionsboken", "X", "Close your eyes" och hyllade tolkningar  av "Lev nu dö sen" samt "Här kommer natten" som hon gjorde på "Så mycket bättre". 

Men hennes relation till Gotland började mycket tidigare än så. Redan som barn var hon på ön och semestrade tillsammans med sina föräldrar. När hon får frågan om hon har något särskilt minne från ön – så kommer svaret direkt: 

– Vi hyrde cyklar en dag och mina föräldrar körde tandem på Strandpromenaden och jag hade någon liten cykel ... Då blev jag bländad av solen och cyklade rakt in i en finsk turist som bröt armen. Alla vuxna blev så sura och jag sprang och gömde mig. Jag skämdes, säger Miss Li. 

Har du hört av den finska turisten? 

– Nej, jag får göra en shout out när jag spelar i Finland nästa gång! Men förutom den olyckan har jag verkligen älskat somrarna på ön. Vi varvade mellan att vara på Öland och Gotland, vi bodde ofta i utkanten av Visby eller på landet för vi hade inte så mycket pengar när jag var liten. Vi åt inte på restaurang och det blev ofta egenlagad mat. Men det var en väldigt fin tid. 

undefined
Miss Li säger att hon nu älskar att skriva låtar på svenska. Men att det tog ett tag för henne att satsa på det.

Hon har varit med i "Så mycket bättre" vid två tillfällen. Först som en av gästerna och senare var hon tillsammans med Magnus Uggla och Petter värdar för programmet. 

– Det är två helt skiljda upplevelser. Första gången var det ett sådant enormt stresspåslag att det inte går att beskriva. Jag sov nästan ingenting på 12 dagar och var nästan deprimerad ett år efteråt. Man kunde inte ta hand om stress eller nervositet när man var där. Jag var inte beredd på vad som skulle hända. Jag visste inte hur det skulle bli klippt eller hur jag skulle framställas, men sedan blev jag kompis med filmteamet och fick bestämma mycket vad jag ville ha med, säger Miss Li och fortsätter:

– Andra gången 2019 var det inte alls den stressen och jag kunde njuta lite mer. 

Vad har det betytt för dig att vara med i "Så mycket bättre"?

– När jag gjorde "Här kommer natten" fick jag ett genomslag som var helt enormt. Det gav mig en bredare publik och tidigare har jag mest satsat på att vara ute i Europa och flängt runt. Andra gången jag var med satsade jag lite mer på de svenska låtarna. Det var då som jag kände mig redo att börja skriva på svenska. Jag har skrivit på engelska i alla år, trots att många i branschen sagt att jag skulle byta språk. Jag ville vänta tills jag till 120 procent var redo, jag väntade verkligen till rätt tidpunkt och jag är glad över att jag lyssnade till mitt eget hjärta. 

undefined
Miss Li kommer i juli att uppträda med Magnus Uggla och Petter på Kneippbyn.

Nu tar hon med sig sina kompisar från "Så mycket bättre-tiden". Magnus Uggla och Petter, för att uppträda på flera platser runt om i landet i sommar. Den 14 juli kommer hon tillsammans med dem båda att spela på Kneippbyn. Hon säger att det är ett gig som hon ser fram emot: 

– Vår spelning kommer vara lite som en festival, vi gör våra egna gig och kommer gå upp och köra ihop om vi får feeling. Det är inget som vi bestämt från början, men vi har sagt att alla får gå upp och köra med någon av de andra om man är sugen. Jag längtar ihjäl mig efter Gotland, säger Miss Li.

Kommer det bli någon semester i sommar? 

– Det blir mycket spelningar! Men jag tänker nog försöka stanna kvar lite längre i vissa städer och ta en extra natt och strosa runt på de platser som vi är på. Jag älskar att semestra i Sverige och förstår inte varför man åker utomlands under sommaren. Det är ju helt fantastiskt här just nu.

undefined
Miss Li längtar efter spelningen på Gotland.
Miss Li längtar efter spelningen på Gotland.