Pa Ängen - restaurang på norra Gotland

Pa Ängen öppnade under sommaren 2023.
Pa Ängen öppnade under sommaren 2023.

Storsuccé i fjol. Nu har ägarna finslipat på konceptet och hälsar gästerna välkomna tillbaka till den mexikanska pärlan i Kappelshamn.

Gotland 17 juni 2023 09:50
undefined
Pa Ängen öppnade under sommaren 2023.

Sommaren 2021 började kompisarna Kalle Båth, Ludvig Gottberg och Viktor Nekmouche prata om att göra något restaurangaktigt på Kalle och sambon Lotta Lampas gård vid Kappelshamnsviken. 

I fjol öppnade de Påängen mat & bar och gensvaret blev minst sagt enormt. 

– Vi köpte gården för sex år sedan och insåg ganska snabbt att det var en unik miljö och att vi satt på en oslipad diamant på den här sidan av viken. Sedan började jag, Ludde, Viktor och Lotta fundera på vad man kunde göra på gården. Det resulterade i att vi kom på en idé om att vi skulle göra något med en matvagn och så började vi därefter prata om vad vi skulle ha för mat, säger Kalle Båth. 

Midsommardagen 2022 började maten serveras på ängen i Kappelshamn. Beslutet blev att de skulle köra mexikanskt och satsa på riktigt bra tacos. 

– Det växte lite sakta i början efter att vi varit med i Kikaren (lokala tidningen för Kappelshamn). Men sedan började folk lägga ut det i sociala medier och däribland Alex Schulman som la ut det på sin Instagram, säger Kalle och fortsätter:

– Han var ganska tidig här och var först efter lokalborna. Det var väldigt kul och han skrev något i stil med att det var det bästa tacostället han varit på mitt ute i ingenstans. 

undefined
Kalle Båth vid deras Pa Ängen som öppnade i fjol.

Efter det brakade det loss och det blev en sommar som kompisarna sent skulle glömma och nästintill överallt i sociala medier syntes det att människor varit och besökt deras matvagn. 

– Det kändes som att vi var igång hela tiden och stod och diskade på nätterna. Vi ställde verkligen upp för varandra och jag är väldigt stolt över oss, säger Kalle Båth.

Vad tänker du om maten som ni tagit fram?

– Tanken från början var att hitta ett roligt sätt att kombinera mat och smak med konst och kultur. En helhetsupplevelse som tilltalar flera sinnen helt enkelt. Lotta är duktig designer och konstnär och har fått sköta den delen. Vi andra har haft fokus på maten. Man gillade vår kärlek till mat och Lottas touch på miljö och design. 

undefined

Har ni gjort någon ny satsning i år? 

– Haha, vi har investerat i en disklina! Men sen kommer vi utveckla och testa lite nytt med maten, samtidigt som det blir samma kärna. Vi har också vädersäkrat och kan köra även om det är dåligt väder. 

En riktigt bra tacos:

”När jag var i Mexiko blev jag frälst i en riktigt bra majstortilla med rena smaker med fläskkött, koriander och silverlök med salsa på. Storsäljaren i fjol var Birja”