”Vi har ju suttit instängda sedan i höstas”

Svenskarna älskar sina uteserveringar, och när solen nu har börjat värma på riktigt så blir öns uteserveringar allt mer välbesökta. ”En symbol för att vi lämnar en lång mörk vinter bakom oss”, säger Bageriets köksmästare Robin Pettersson.

”Det är väldigt praktiskt här på Stora torget att man kan flytta med solen under dagen”, säger Andrea Frid (till vänster). Hon är på besök på Gotland från Göteborg tillsammans med väninnan Marna Juhlin.

”Det är väldigt praktiskt här på Stora torget att man kan flytta med solen under dagen”, säger Andrea Frid (till vänster). Hon är på besök på Gotland från Göteborg tillsammans med väninnan Marna Juhlin.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-05-17 14:10

Mellan den 1 april och 30 oktober råder officiellt sommarsäsong för de gotländska uteserveringarna. Under den perioden får krogar, kaféer och restauranger lov att servera mat och dryck utomhus, under förutsättning att de fått tillstånd för detta. Det är polisen som utfärdar tillstånd, men teknikförvaltningen inom Region Gotland är en viktig remissinstans när beslut ska fattas.

Den 4 maj i år hade totalt 45 olika verksamheter fått beviljade tillstånd för att ha uteservering (se lista nedan), och ytterligare några hade då ännu inte fått svar på sin ansökan. 

undefined
Robin Pettersson är köksmästare på Bageriet, och han är själv även en uteserverings-älskare. ”Det är en symbol för att vi lämnar en lång mörk vinter bakom oss”, säger han.

En av restaurangerna som beviljats tillstånd, och som även har en av öns mest välbesökta uteserveringar, är Bageriet på Stora torget.

– Uteserveringen är såklart jätteviktig för vår verksamhet. Den gör att vi i stort sett kan fördubbla vår matsal, och om det är sol ute så har vi betydligt fler gäster här än om det är dåligt väder, säger restaurangens köksmästare Robin Pettersson.

Bageriet brukar öppna sin uteservering så tidigt på säsongen som möjligt, men Robin Pettersson säger att påsken brukar vara ett bra riktmärke för uteserverings-säsongen. 

– Vi drar igång redan i april, men då kan det bli lite utmanande om det kommer mycket folk i och med att vår sommarpersonal kommer senare.

Är du en uteserveringsälskare själv när du inte står här i köket och lagar mat?

– Det är jag verkligen. Uteserveringen är ett tecken på att våren och sommaren är på gång, och en symbol för att vi lämnar en lång mörk vinter bakom oss.

undefined
”Jag älskar uteserveringar. Vi har ju suttit instängda sedan i höstas”, säger Ann Larsson (till höger) samtidigt som hon avnjuter en lunch på Bakfickans uteservering tillsammans med Helen Danielsson.

Han får medhåll från Helen Danielsson och Ann Larsson som sitter och avnjuter en sen lunch på Bakfickans uteservering.

– Jag älskar uteserveringar. Vi har ju suttit instängda sedan i höstas, säger Ann, och Helen fortsätter:

– Och den här vintern har känts längre än vanligt.

Ett stenkast därifrån, på Plazas uteservering, sitter Andrea Frid och Marna Juhlin. De är båda från Göteborg, men är på Gotland för några dagars semester.

– Vi har en väldigt kort sommarsäsong i Sverige, så fort solen kommer fram brukar jag ta till en uteservering, säger Marna Juhlin med ett skratt.

undefined
”Det är väldigt praktiskt här på Stora torget att man kan flytta med solen under dagen”, säger Andrea Frid (till vänster). Hon är på besök på Gotland från Göteborg tillsammans med väninnan Marna Juhlin.

De berättar att de under dagarna på Gotland hunnit besöka i stort sett alla uteserveringar runt Stora torget.

Vilken är bäst då?

– Där solen är för stunden är det bäst. Det är väldigt praktiskt här på Stora torget att man kan flytta med solen under dagen, säger Andrea Frid.

Och hur står sig uteserveringarna här mot de i Göteborg då?

– Det är mer sol här, eftersom man inte bygger så höga hus. Det kan vara svårt att hitta en uteservering i Göteborg som har sol hela dagen, säger Marna Juhlin. 

Uteserveringssäsongen pågår mellan 1 april och sista oktober på Gotland. Det är polisen som beviljar tillstånd att ha uteservering, med Region Gotland som en viktig remissinstans.
Uteserveringssäsongen pågår mellan 1 april och sista oktober på Gotland. Det är polisen som beviljar tillstånd att ha uteservering, med Region Gotland som en viktig remissinstans.