LISTA: Det här kan du göra på Gotland i maj

Vi har tagit fram några av alla fantastiska evenemang som äger rum på Gotland i maj.

Gotland 28 april 2022 19:00

Följ med på vandringen "Staden bakom muren"

Tid och plats: Flera dagar i maj, Visby innerstad, och mer info på Gotlands Museums hemsida.

"Visby är en fantastisk stad med medeltida hus, kyrkoruiner och ringmurstorn. Tänk att få komma in bakom de låsta dörrarna och se dessa byggnader inifrån. Nu finns den möjligheten! Gotlands Museum har nycklarna till världsarvstaden Visby", skriver de bland annat på sin hemsida. 

Besök Barnens kulturfestival

Tid och plats: Den 15 maj på Stelor i Västergarn. 

Roxy för barn och unga arrangerar Barnens Kultur Festival som börjar med med dockteater och avslutas med konsert med KP orkester däremellan storbildmålning, sagoläsning, ansiktsmålning och Pax nycirkus; tillsammans skapas en riktig festivalstämning! Stelor har försäljning av korv och fika. Sposorer är Stelor, Region Gotland och PA kompaniet.

undefined
I maj börjar det gå dagliga turer till och från Stora Karlsö.

Gör ett besök på Stora Karlsö

Tid och plats: Dagsturer från Klintehamn från 6 maj. 

Stora Karlsö är en helt magisk plats att besöka och äntligen är det dags för dagsturerna att börja. Här får du möjlighet att besöka ön och dess djur- och naturliv. Dessutom finns det en fin restaurang. 

undefined
På Lojsta hed finns det många Gotlandsruss.

Hingstsläpp på Lojsta hed

Tid och plats: Klockan 11.00, den 29 maj på Lojsta hed. Mer information på deras hemsida. 

Hingstsläppet har av tradition länge varit en publikfest och nu är det äntligen tillbaka efter ha varit lugnare under pandemin. Russen är en stor del av den gotländska historien. 

undefined
Det är flera utställningar på Gotlands Museum under maj.

Missa inte Folkans elevutställningar

Tid och plats: 7–29 maj, på Fornsalen, och inleds med en vernissage den 7 maj klockan 13. (Fri entré till utställningens vernissage). Varmt välkomna!

Avgångseleverna på textil-och fotolinjen på Gotlands folkhögskola i Hemse visar upp sina verk i form av elevutställningar i samarbete med Gotlands Konstmuseum. Nytt för i år är en medverkan från skrivarlinjen i Fårösund, som arbetat utifrån temat ”Äga rum”. Eleverna kommer att ha en skrivarlya, arrangera uppläsningar och andra interaktiva händelser i museet. Temat för textillinjen i Hemses utställning är ”Dolda världar”, där eleverna ställer ut olika textila tekniker med ett eget formspråk. Inspirationen har hämtats från bland annat myter, sagor och drömlika tillstånd. Fotolinjen, som har arbetat utifrån temat ”Undantag”, har funderat kring vad som händer om man går mot strömmen. Hur fungerar vi i flocken, och vad händer om man bryter mot riktlinjer? 

 

Gotlands Sinfonietta, solist sopranen Tilde Rödland

Tid och plats: 18.00-19.30 på Almedalsbiblioteket den 1 maj.

Gotlands Sinfonietta under Marie Sandells ledning ger en vårkonsert med sopranen Tilde Rödland som solist söndagen den 1 maj kl.18.00 på Almedalsbiblioteket. Det kommer att framföras arior ur Bizets Carmen, Mozarts Figaros bröllop och Don Giovanni samt ett par arior ur Massenets opera Manon. Varmt välkomna!

 

Planetorientering i Stenkyrka

TId och plats: Under hela maj, Stenkyrka Broungs 641B.

Orienteringen kan utföras över flera dagar eller en dag. Totala transportsträckan är ca 2mil. Bil eller cykel rekommenderas.

undefined
Visby GK har en fantastisk bana på Kronholmen.

Golfa på någon av öns fantastiska golfbanor

Tid och plats: Öppet under hela maj, flera otroliga banor runt om på hela ön.

Kronholmen är en av Sveriges absolut bästa banor och runt om på hela Gotland finns det många banor som håller hög klass. Det är helt enkelt en ö där det finns stora möjligheter att golfa. 

Besök några av Gotlands fantastiska restauranger och besöksmål

Det finns många restauranger och besöksmål som har öppet året runt på ön och i maj börjar även fler restauranger öppna. Bland annat finns pärlor som Ett litet Creperie, Strandakar, Krusmyntagården, Skumpanerna, Warfsholms bageri med flera. 

Se mer av det som händer på Gotland i vår evenemangskalender!