Initiativet som bidrar till klimatet och sommarjobb

Nedskräpning i Visby har blivit ett problem som regionen försöker hitta en nytänkande lösning till. I sommar inleds nya projektet ”trampa mot framtiden” som både är klimatsmart och bidrar till sommarjobbsmöjligheter för ungdomar. ”Gör man samma sak kommer det inte leda till ett nytt resultat”, säger Simon Hoffman, enhetschef på teknikförvaltningen.

Under sommaren kan det ofta bli skräpigt vid Strandpromenaden.

Under sommaren kan det ofta bli skräpigt vid Strandpromenaden.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2022-07-13 10:17

Tidigare år, och framför allt i fjol, har besökstrycket på Gotland ökat. Under pandemin har Gotland blivit ett ännu mer populärt resmål vilket har lett till att nedskräpningsproblemet blivit större. Därför satsar nu regionen på att få bukt på renhållningen.

– Grundidén handlar om att vi fick ett större uppdrag till årsskiftet för att hantera renhållning. Då satt vi och spånade på vad vi kan göra för att förbättra situationen och kom fram till en klimatsmart idé som dessutom bidrar till att ge en möjlighet för ungdomar som söker sina första sommarjobb, säger Simon.

Pilotnamnet för initiativet blev ”trampa mot framtiden”. Enligt kollegan Git Fischer är ungdomarna väldigt medvetna och förstår varför det här projektet är viktigt.

– Namnet baseras på idén om att det är ungdomar som trampar mot deras framtid som klimatet är en stor del av, säger Simon.

Bakgrunden för projektet är att den tidigare ordinarie personalen tidigare inte ens hunnit klart sin runda innan alla soptunnor är proppfyllda igen. De började sina pass kl. 05.00 och slutade vid 14.00 vilket lämnade ett stort glapp under eftermiddagen och kvällen.

– Nere på strandpromenaden är det värst. Det är ju superhärligt att sitta nere och äta takeaway-middag där, men tyvärr lämnar många sitt skräp på marken, berättar Git.

För ungdomarna kommer passen vara mellan 10.00-15.00 och 15.00-20.00. Passen är lite kortare för att ungdomarna ska kunna vara lediga och till exempel hänga på stranden under antingen förmiddagarna eller kvällarna. 

– Att passen sträcker sig till längre in på kvällen kommer göra att vi syns mer, vilket i sin tur kommer leda till att skapa förståelse och medvetenhet för hur man hanterar renhållning. Det blir även en effekt av att se ungdomarna – då kastar man inte sitt skräp på marken, menar Simon.

Projektet innefattar även lite äldre personal som kör sopbil. Deras pass slutar vid kl. 22.00 vilket betyder att tiden renhållningen hanteras blir ännu längre.

– Vi har tänkt mycket på ifall den här satsningen kommer vara bra eller inte, men vi har landat i att vi i varje fall aktivt gör något åt nedskräpningsproblemet. Vi tänker klimatsmart och sätter ungdomar i jobb. I höst vet vi om idén var bra eller inte, men vi har i alla fall prövat något nytt, konstaterar Simon.

Git instämmer:

– Vi är otroligt stolta över det här projektet och vi tror att vi kommit fram till en jättebra lösning på problemet. 

Simon Hoffman vid Region Gotland.
Simon Hoffman vid Region Gotland.
 
 
 
 
 
 
Läs mer om