Här är de senaste glasstrenderna på Gotland

Andreas Younan berättar om sommarens nya smaker. Tiger blandar citronglass med lakrits i ränder. En annan ny smak är chèvre, honung och valnötter, medan violpastill och rotlakrits från Italien ger en annan kombination för smaklökarna att jobba med.
Andreas Younan berättar om sommarens nya smaker. Tiger blandar citronglass med lakrits i ränder. En annan ny smak är chèvre, honung och valnötter, medan violpastill och rotlakrits från Italien ger en annan kombination för smaklökarna att jobba med.

Inför varje sommar släpps årets glassnyheter. Gotlands Allehanda har kikat på årets trender, där salt, gurka och brynt smör ska slåss om kunderna.

Gotland 29 april 2022 11:05

Medan besöksnäringen på Gotland laddar för rekordsommar har öns glasstillverkare bråda dagar för att ladda frysarna inför säsongen. 

Till påsk öppnade Gotlato på Stora torget sin servering och tillverkning, med en lista på nya smaker att testa.

– Jag har haft glasscaféet i 15 år med min mamma och syster och köpt in glass, men för tre år sedan började vi göra vår egen gelato. Vi ville ha en bra hemgjord produkt i småskalig produktion, säger Cilla Asplund och berättar att hon tillsammans med Svante Jansson nu driver företaget.

Även om det handlar om kubikmeter glass som ska tillverkas under en sommar görs glassen sex liter i taget i en mindre maskin. Det gör att nya smaker hela tiden kan tas fram av det som växer i naturen. Viol, fläder och hägg är typiska sommarsmaker.

– I fjol kom en dam in med två kassar valnötter. Vi kör småskaligt, med det som finns efter säsong, säger Cilla Asplund.

undefined
Cilla Asplund och Svante Jansson gör sex liter i taget och har flera nya smaker att testa i sommar. Smak av frukost och rostat bröd är en av dem, på bilden skopar Cilla upp en strut med körsbär och svartvinbär.

Gotländska bär och blommiga smaker till trots är "brynt smör" den mest populära.

– Det blir karamelliserat och knäckigt. Den har folk köpt och flugit hem till Stockholm med, säger Cilla Asplund och visar de små frigolitlådor som kan rädda glassen under transport:

– Den håller till Bromma, typ två timmar, sedan får man börja äta den, säger Svante Jansson.

Hur vädret blir i sommar påverkar val av smaker, och vad som säljer bäst.

– Blir det riktigt varmt vill folk ha sorbet, som är lite mer svalkande, säger han och berättar att smak av gurka och mynta ger den en bra kombination.

undefined
Cilla Asplund har drivit glasscafé i 15 år, de 3 senaste med egen tillverkning.

Till det som just nu finns på en lista att testa på kunderna i sommar hör lite udda val.

– Rostat bröd ska vi prova. Man rostar det så att det nästan bränns, det blir som morgonmackan, säger Svante Jansson och avslöjar hemligheterna bakom en riktigt god gelato.

Inte olikt en vinprovning är lagring och temperatur viktiga faktorer för att lyfta smakerna.

– Vi kör bara minus 15 grader vid servering. Då kommer smakerna fram mycket fortare, när du inte är lika bedövad i munnen av kylan, säger han och berättar att en annan hemlighet är att hålla nere mängden grädde till ungefär 7 liter på 40 liter mjölk.

På Stafva gård i Barlingbo går maskinerna varma sedan februari för att bygga lager. 

– Just nu packar vi Rocky Rauk, en kolaglass med choklad- och kakbitar i, säger Jimmy Hardingz och berättar att han tillsammans med sin sambo Klara Schulz tog över varumärket Guteglass 2011.

Då hade produktionen legat nere i ett par år. 2013 flyttade tillverkningen in på Stafva. 

– Vi gör drygt 100 ton per år och sommaren betyder allt för oss, säger Jimmy Hardingz och menar att vintrarna mest är en form av konstgjord andning för att hålla personal och tillverkning uppe hela året.

 

Varje sommar släpps nya smaker, som ofta har testats säsongen innan i den egna glassbaren vid utkiksplatsen på Adelsgatan i Visby.

– I sommar fyller Guteglass 40 år och därför har vi inte tänkt så modernt. Vi gör "Päron efter åtte", med smak av päron och mint, säger Jimmy Hardingz och berättar om årets smak ombord på Destination Gotlands fartyg:

– Årets skeppsglass blir en jordgubbsglass med Widergrens jordgubbar och kakbitar av vaniljdrömmar.

När det gäller sommarens samarbete med den gotländske mästerkocken Gabriel Jonsson, känd från tv, är han mer hemlighetsfull:

– Jag får nog inte avslöja vilken smak det blir ännu, men i år blir det lite mer somrig och fruktig smak än tidigare, säger Jimmy Hardingz.

undefined
Ett urval av sommarens nya smaker, allt från lakrits till glass som smakar brynt smör.

Bland de stora glassjättarna på marknaden finns GB glace som i år fyller det dubbla mot Guteglass, 80 år, och firar med att släppa sex nya glassar. Nya smaken Salty Licorice är tänkt för den som gillar bitar av salt lakrits i sin strut. Även Triumf väljer att släppa en nyhet med lakrits, Nick’s Salty Caramel, med salt karamellsås.

Salta smaker är storsäljare även på Gotland, som får flera lokala nyheter.

– Salt har alltid varit populärt, vi har en nyhet i sommar som heter Tiger – en randig citronglass med lakrits, säger Andreas Younan på Glassmagasinet i Visby, och berättar att han planerar att släppa 65 nya smaker under sommaren.

undefined
Andreas Younan berättar om sommarens nya smaker. Tiger blandar citronglass med lakrits i ränder. En annan ny smak är chèvre, honung och valnötter, medan violpastill och rotlakrits från Italien ger en annan kombination för smaklökarna att jobba med.

Han tog över företaget 2010, med målet att tillverka så mycket som möjligt själv med egna recept och inköpta ingredienser.

– Alla våra produkter kommer från Italien, där Bologna är glassens mecka, säger han och berättar om några av de nya smakkombinationerna som ska släppas.

Chèvre, honung och valnöt – liksom pistage med vit choklad och hallon, tror han, kommer att bli storsäljare.

– Man måste följa med i trenderna, det är mycket veganskt och laktosfritt nu.

undefined
Smakerna importeras från glassens mecka Italien, där Andreas Younan har varit många gånger för att lära sig hemligheterna bakom tillverkningen.

Andreas Younan berättar om sin passion för tillverkningen, där han gärna vill veta var ingredienserna kommer ifrån.

– Jag gör en gelato med mörk choklad från en viss gård i Afrika, och vilda persikor och apelsiner från Sicilien. Det är lite nördigt, men jag vet till och med vem som har plockat dem, säger han.

Nya maskiner ska underlätta tillverkningen i sommar.

– Då gör vi ett och ett halvt till två ton glass om dagen, och säljer tre och ett halvt till fyra ton varje dag, säger Andreas Younan.

För den som vill prova att göra sin egen gelato med egna smaker hemma i glassmaskin är hans bästa råd att hitta passionen.

– Att ha ADHD, det har hjälpt mig. Jag älskar fantasi och det driver mig framåt. Man måste ge tillverkningen mycket kärlek, man får inte stressa med en glass, och bra råvara är nummer ett.

 

TRE GLASSJÄTTARS NYHETER:

GB

Salty licorice
För inbitna lakritsälskare, vaniljglass med bitar av saltlakrits i strut.

Snowflake
Glasstruten är en hyllning till Elsa och Anna från filmen Frost. Den består av en lila våffla täckt av ett kakaoöverdrag. Våfflan är fylld med vaniljglass och på toppen syns prinsessornas karaktäristiska snöflinga.

Magnum Remix
En ny version av klassikern. Doppad i vit choklad med hackade mandelbitar och därefter doppad till hälften i mjölkchoklad.

Cornetto soft cookie and chocolate
En mjukglass med bitar av chokladkaka, vaniljglass och chokladsås.

Sandwich duo milk chocolate and pear
Glass med päronsmak och mjölkchokladglass med chokladbitar.

SIA

Nougat
En hasselnötssmakande glass med nougatsås med ett mjukt överdrag.

Godisregn
En kombination av rosa gräddglass, godis och regnbågsfärgat strössel.

Dessutom fyra nya kulglassmaker i butik: Vit choklad och salt citron, romtryffel, vanilj och hallon samt banankola.

Triumf 

Farbror Arnes Brynt smör
Vaniljgräddglass med brynt smör, doppad i gyllene choklad och karamellcrumbs.

Nick’s strawberry white
En gräddig vaniljglass fri från tillsatt socker. Den får smak av jordgubbssås täckt i vit choklad med knapriga jordgubbsbitar.

Nick’s salty caramel
En karamellglass med salt karamellsås täckt i mjölkchoklad