GUIDE: Aktiviteter för barn på Gotland sommaren 2022

Kolla in Gotlands egen hästras på heden, lek i Villa Villekulla, lös kluriga experiment, prova på att dreja, klappa gulliga djur eller stek pannkakor över öppen eld. Gotland är fullt av roliga äventyr att uppleva för hela familjen.

Gotland 11 april 2022 08:55
undefined
Bad i Ljugarn.

Funderar du över om Gotland är en bra plats att åka till med barn i sommar? Nu behöver du inte tänka längre, ön kryllar nämligen av roliga aktiviteter för de mindre i familjen. Det första tipset är de långgrunda sandstränderna som är perfekt för heldagar med sol, bad och sandslottsbygge. Tre av dem är: Tofta, Åminne och Sudersand. För de lite äldre barnen finns de magiska kalkbrotten: Blå lagunen och Follingbo kalkbrott. 

undefined
Pippi Långstrump på Kneippbyn.

En klassisk favorit är att besöka Pippi Långstrumps Villa Villekulla på Kneippbyn sommar- och vattenland. Huset går att gå in i och är originalet där SVT:s filmer om Pippi Långstrump spelades in. På sommarland finns attraktioner som hoppborgar, trampbilar och guldvaskning. Och vattenland är fullt av roliga vattenrutschkanor. 

Mer aktiviteter för spring i benen finns på Fide äventyrsby. Där utmanar barn och vuxna varandra i olika äventyrsbanor och när energin tar slut, kan det vara dags att steka pannkakor över öppen eld. I Lummelundagrottorna upptäcks en spännande underjordsvärld. På området finns även café, trädpark, naturstigar och historiska Lummelundsbruk.

undefined
Gotlands djurpark.

För djurälskarna finns det flera härliga alternativ. Mitt på Gotland, i Eskelhem, ligger Gotlands djurpark. Där finns 28 olika sorters djurarter, bland annat, minigrisar, alpackor, vattenbufflar och zebror. Gotlandsrusset är Sveriges äldsta hästras och går att beskåda i sin ursprungliga miljö på Lojsta hed. Vill man se dromedarer, kameler eller rida på åsnor, styr man norr ut till B&M gård i Stenkyrka. 

undefined
Tre ställen för ponnyridning: Kullands Ponnypatrull, B&M gård och Gotlands djurpark.

För de som gillar att skapa är Etelhems krukmakeri en bra plats, här går det nämligen att prova på att dreja. På Körsbärsgården finns flera prova-på-aktiviteter och på Skaparverkstaden på Bergmancenter kan barnen leka och spela teater, vara kreativa med pensel och färg eller skapa en film. Mitt i Visby finns även Fenomenalen med fokus på naturvetenskap, teknik och matte med häftiga experiment och Gotlands museum som berättar mer om Gotlands spännande historia.