Grillplatserna du absolut inte får missa

Grillplats vid Sigsarve strand.
Grillplats vid Sigsarve strand.

Visst smakar mat lite godare ute i naturen? Här är några av alla grillplatser där du grillar med extraordinär natur som sällskap.

Gotland 7 december 2022 14:50
undefined
Grillplats vid Sigsarve strand.

Sigsarve strand 

Vid Sigsarve strand finns två av Gotlands vackrast belägna grillplatser. Sigsarve strand ligger på norra Gotland i Hall-Hangvars naturreservat. Från parkeringen vid Sigsarve följer du en grusväg ner till stranden och där ligger den första grillplatsen. 

Grillplats vid Hall-Hangvar 2: 57,855324, 18,616295

undefined
Grillplats vid Sigsarve strand.

Den andra ligger lite längre bort på stranden, gå förbi det lilla fiskeläget, fortsätt på stranden en bit och därefter ligger grillplatsen intill klippan. Slå dig ner intill klippkanten, grilla en korv eller två och njut av vågornas brus. 

Grillplats vid Hall-Hangvar 3: 57,858167, 18,616729

Grogarnsberget 

undefined
Grillplats vid Grogarnsberget.
undefined
Utsikt från grillplatsen vid Grogarnsberget.

 

Grilla i grotta. Nedanför Grogarnsberget i Katthammarsvik finns en grillplats placerad i en grottliknande formation. Här sitter du på stadiga träbänkar, omringad av berget och grillar med havet som utsikt, en unik grillupplevelse oavsett årstid. 

Grillplats vid Grogarnsberget: 57,443774, 18,887128

Folhammar 

undefined
Grilla mitt bland raukarna i Folhammar.

Grilla med raukar som sällskap! Här har vi en grillplats som ligger mitt bland de säregna raukarna i Folhammars raukfält i Ljugarn. Mer gotländskt än så blir det väl inte? Ett plus är också att den är tillgänglig att nå för såväl rullstolar som barnvagnar. 

Grillplats vid Folhammar: 57,347369, 18,738698

Ekstakusten 

undefined
Grilla vid vackra Ekstakusten.
undefined
Grillad korv i naturen slår aldrig fel.

Grilla på vackra Ekstakusten. I Ekstakustens naturreservat finns två grillplatser att nyttja. Klä dig varmt, ta en vinterpromenad längs kusten och slå dig sedan ner vid någon av grillplatserna för en matbit och något varmt i koppen, vackrare utsikt får man leta efter. 

Grillplats vid Ekstakusten: 57,265534, 18,09307

Södra hällarna 

undefined
En av grillplatserna vid Södra hällarna.
undefined
Grillplats Södra hällarna

Vill man ut och grilla, men ändå vill hålla sig nära Visby, är Södra Hällarna ett perfekt alternativ. Här finns flera olika grillplatser utplacerade i naturreservatet med utsikt över klint och hav. Förra året invigdes även regionen en ny grillplats där man kan grilla med tak över huvudet. Enklaste sättet att hitta den är via Södra hällarnas parkering bredvid Kungsladugården. Grillplatsen är utformad så att den ska smälta in i naturen. Bredvid grillplatsen finns också en nyanlagd balansbana med stockar och stenar.

Här finns en karta till över 50 grillplatser på Gotland. 

Att tänka på

- Kontrollera att grillen är stadigt placerad. 

- Var försiktig om du använder tändvätska. Många rekommenderar att man i stället använder tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare. 

- Använd aldrig T-sprit för att tända en grill. 

- Ha släckredskap nära till hands. Det kan vara en hink vatten, vattenslang eller flera flaskor med vatten. Det är bra att ha redo om olyckan skulle vara framme. 

- Lämna aldrig elden utan tillsyn.

- Elda inte vid stark blåst.