Gotländskan gör glas till Sveriges bästa restaurang

Jennie Olofsson och hennes studio Big Pink kommer att leverera glas till restaurangen Frantzén i Stockholm, enligt Guide Michelin Sveriges bästa restaurang.
Jennie Olofsson och hennes studio Big Pink kommer att leverera glas till restaurangen Frantzén i Stockholm, enligt Guide Michelin Sveriges bästa restaurang.

Den gotländska glasblåsaren Jennie Olofsson ska leverera glas till Sveriges bästa restaurang.

Gotland 14 oktober 2021 09:05

Glaskonstnären Jennie Olofsson, som driver glasstudion Big Pink i Norrlanda, är veckans gäst i Gotlands Medias podcast "Snacka om affärsliv", och det är där hon berättar att hon alldeles nyligen gjort klart med en ny samarbetspartner: den prisbelönta restaurangen Frantzén i Stockholm.

– Restaurangen har tre michelinstjärnor, och ska man gå efter den guiden så är det just nu Sveriges bästa restaurang. Där finns nu Big Pink, och det är jag jätteglad för. Det var dem som hittade mig, så det är också roligt, att nu börjar folk hitta mig, och jag behöver inte hitta dem längre. Det känns jätteroligt, säger Jennie Olofsson till programledaren Nina Rung.

Jennie Olofsson, som under våren 2020 blev första glaskonstnär att sälja sina produkter på NK i Stockholm, berättar i podden om hur hon för 16 år sedan bestämde sig för att bli glasblåsare liggandes i en hängmatta i Laos.

– Jag drog iväg på en långresa till Asien och Oceanien, och det var under den resan som den där hängmattan i Laos dök upp. Där och då kom det plötsligt till mig; jag ska bli glasblåsare. Då visste jag ingenting om glas, jag visste inte ens att det kom från sand.

Därefter genomgick hon utbildningar i såväl Småland som i Danmark, och under de åren blev hon varse hur mansdominerat glasblåsar-yrket traditionellt sett varit genom åren.

– När jag började utbildningen 2006 så var vi 70 procent tjejer på skolan. Alla lärare var dock män som alla hade jobbat på bruket innan, och alla tänkte och undervisade på ett sätt som var för män där man skulle stå på led och göra likadant som man alltid gjort. Vi försökte sitta i möten med ledarna för skolan och kommungubbarna, men de ville inte lyssna på det, säger Jennie Olofsson.

Hon minns framförallt en händelse som en av hennes studiekamrater råkade ut för när de gjorde praktik på ett glasblåseri.

– När man assisterar en glasblåsare så sitter man oftast på golvet och håller i en form, medan glasblåsaren står ovanför med röret och snurrar. Den här tjejen hade på sig en t-shirt som var båtringad, och då fick hon en kommentar efteråt från glasblåsaren som tyckte att hon minsann kunde ha en lite mer urringad tröja nästa dag, för det skulle ju vara trevligare för honom, berättar Jennie Olofsson, och fortsätter:

– Efter det gick vi till ledningen och sa att det där absolut inte var okej, och att de var tvungna att ta upp det med personalen. Efter det blev det en otrolig förändring.