Gotlands djurpark i Eskelhem populärt för barnfamiljer

Nästan 30 olika djurarter finns på djurparken som 2014 såg dagens ljus. Nu satsar paret Jarl på att bli en blandning mellan Krusmyntagården och en traditionell djurpark.

Gotland 3 juni 2021 07:00

Familjen Jarl hade i flera år bott i Stockholm och funderat på att flytta hem till Gotland. 2014 köpte familjen till sist gården i Eskelhem. Länge letade de efter en plats på Gotland som de skulle kunna kalla för sitt hem. 

– Vi letade i säkert tre år innan vi hittade den här gården. Sommaren innan vi flyttade hit hade vi varit på Skansen och pratade om vi inte skulle köpa några dvärggetter och någon islandshäst, säger Richard Jarl som tillsammans med frun Linda driver Gotlands djurpark. 

Richard fortsatte sedan under några år att arbeta vid polisen i Stockholm. Under den tiden inhandlades det fler djur till gården. 

– Linda köpte fler djur när vi flyttade till gården. Då blev det mer eller mindre en djurpark, människor ville komma till oss och kolla på alla djur. Då kände vi lite att antingen får vi skära ner eller gasa och göra det så bra som vi kan, säger Richard Jarl. 

Till sist fick han säga upp sin anställning som hundförare vid polisen. Djurparken blev större än vad de tänkt och tog mer av parets tid. 

– Vi har klarat det hittills. Nu har vi investerat allt i att bygga upp det här och någon gång hoppas jag att vi kan börja leva på djurparken. Vi har hållit rätt låg profil och vill att det ska växa i lagom takt, säger Richard Jarl.

I år har de valt att satsa på en ny toalettbyggnad för att underlätta för besökarna. De kommer även framöver att göra en satsning på trädgården.

– Tanken är att vi ska bli en kombination av en djurpark och Krusmyntagården. Vi vill inte vara någon traditionell djurpark. Det är många som uppskattar att det är så nära överallt. Man kan som förälder sitta och fika, samtidigt som man har koll på var barnen är, säger han. 

Trots att det under fjolåret pågick en pandemi gick det okej för djurparken.

– Vi var lite oroliga under våren för hur det skulle bli när man inte visste något. Det går bra att hålla avstånd här och vi hoppas att människor även i år ska hitta hit, säger Richard Jarl. 

På gården finns det totalt 27 olika djurarter. I fjol flyttade två sköldpaddor och två piggsvin in. 

– Från början tog vi inte in mer exotiska djur. Men nu har det blivit så och jag tror att vi är ensamma om att ha piggsvin. 

I djurparken finns det även bland annat Gotlandskanin och Klövsjöfår. 

– Det är arter som man från Länsstyrelsens sida vill bevara och det är något som vi tycker är viktigt. Då har vi dem här på gården, säger Richard. 

Är det någon fråga som återkommer varje år? 

– Många tror att vi är djurparken i Alskog och att de har flyttat! Det betyder att de gjorde ett bra intryck, eftersom det återkommer så ofta.

Vad är barnens favoritdjur i djurparken?

– Haha, det är många som gillar katterna! Det går inte att komma i från det. Men sedan är det väldigt populärt att gå in i vår lilla parkdel där det bland annat är lamm och getter. Där är det många som tar bilder och myser. 

 

 

Richards favoritdjur på gården: 

"Mina favoritdjur är zebrorna och surikaterna. Surikater är otroligt roliga djurparksdjur som hela tiden är väldigt aktiva. Vi började med två stycken och nu är de nio."

Djuren på gården: 

Kungsboa

Nubisk get

Alpacka

Miniåsna

Påfågel

Katt

Kalkon

Piggham/Duroc gris

Belgisk jätte (kanin)

Rödhalsad Vallaby

Afrikansk dvärgget

Walliska Svartnosfår

Klövsjöfår

Islandshäst

Grants zebra

Emu

Surikat

Minigris

Shetlandsponny

Kamel

Amerikansk miniatyrhäst

Marsvin

Piggsvin

Vattenbuffel

Lama

Afrikansk sporrsköldpadda

Ouessant får


Läs mer!

Stor turismsatsning ska göras nära Ljugarn

Stor turismsatsning ska göras nära Ljugarn