Gotland topp tre bland svenska resmål

I årets Resa-undersökning, eller ”Resa i Sverige 2022” som den heter, så hamnar Gotland åter på topp tre-listan som besökarnas föredragna resmål.

Gotland 2 januari 2023 14:40

I undersökningen som genomförs av Reaserach one, ett konsult- och undersökningsföretag som riktar sig mot mätningar inom besöksnäringen, så har fler än 7 300 personer svarat på enkäten som genomfördes mellan den 13 och 24 september i år.

På frågan vilken av följande städer du främst skulle välja att resa till i dag så hamnade Gotland på en andra plats efter Göteborg. Trea kom Stockholm.

– Det är glädjande att Gotland behåller sin attraktionskraft när sommarens trend verkar ha pekat mot ett ökat resande till storstäder, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring.

Samtidigt, menar hon, är det med stor oro vi går in i 2023:

– Vi ligger på lika många gästnätter som 2021 och som ni ser här är vi fortsatt i topp när svenskarna får välja vart de vill resa. Men det är med stor ovisshet vi går in i 2023, hur slår inflation, elpriser och ökade färjepriser mot besöksnäringen på Gotland? Historiskt har Gotland klarat lågkonjunkturer bra och vi kan bara hoppas att våra besökare fortsätter att hitta hit och välja att lägga sin semester på vår underbara ö, skriver hon i ett pressmeddelande.

Syftet med undersökningen är dels att följa upp tidigare undersökningar och att studera svenska resenärers vanor och preferenser kring resande i Sverige generellt, men även attityder och nöjdhetsnivåer kopplade till särskilda städer eller platser. Just i den här studien har undersökningsföretaget haft med 45 olika platser.