Gotland – en fantastisk plats att besöka året om

Fler har börjat upptäcka Gotland utanför sommarens högsäsong, och varje årstid har sin egen charm. Ringmuren och innerstaden i vinterskrud, ljuset och ramslöken på våren, den efterlängtade sommaren och den lugna hösten med sina underbara färger. Vilken årstid du än väljer så finns det alltid något att hitta på.

Gotland 4 april 2022 08:34
undefined
Vår på Kärleksstigen i Visby.

Våren

Våren är magisk på Gotland. Ljuset kommer tillbaka och den vackra naturen väcks åter till liv. Ramslök finns det gott om på den här tiden av året. Ett tips är att ta en promenad vid Hälsans stig i norra Visby eller vid Lummelunda brukspark, där breder ett hav av den gröna löken ut sig. På våren kan du även ge dig ut på unika äventyr, vad sägs om örnsafari? Eller varför inte börja dagen med att se solen gå upp i havet från hästryggen? Det finns flera hästgårdar som erbjuder turer längs kusten. Det är också en fin årstid för vandring och cykling. En del av sommarrestaurangerna och caféerna öppnar på våren och den populära Konstrundan går av stapeln. 

undefined
Sommar i Visby

Sommaren 

På sommaren sjuder ön av liv och allt är öppet. Restauranger, caféer, hantverksbutiker, ateljéer och gårdsbutiker. Du kan även ta en tripp till någon av öarna utanför ön. En tur till Gotska Sandön eller en heldag på Stora Karlsö med guidad tur och övernattning, är fantastiska naturupplevelser. Raukar finns det gott om på land, men de finns även under ytan. Du kan upptäcka dem och mycket mer genom att boka in en dykkurs. Vill du hellre vara över ytan så prova på SUP, paddla kajak eller kanske en surfkurs? Tycker du om blommor kan en rolig aktivitet vara att åka på orkidésafari, det finns nämligen 33 olika arter och bäst tid att få se dem är i juni till mitten av juli. 

undefined
Höst och tryffeljakt.

Hösten 

Veckorna efter den intensiva högsäsongen kallas för den femte årstiden på Gotland. Ett lugn sköljer över ön, värmen hänger kvar men stränderna är tomma och färgerna förändras. Fårönatta går av stapeln under en helg i september, då håller Fårö öppet med restauranger, boende, konserter, marknader och butiker. Gotlands skördefestival äger också rum i september, där kan du ta del av all mat som öns alla mathantverkare och livsmedelsproducenter har att erbjuda. Under den här årstiden är det även vackert att vandra i naturen, campa, plocka svamp eller kanske delta i en tryffeljakt lite längre in på hösten.

undefined
Vinter vid Södra hällarna.

Vintern 

Vintern är julmarknadernas tid och en klassiker äger rum i Visby Innerstad, bland kullerstensgränderna är de olika stånden placerade och på Stora torget är det traditionsenligt dans runt granen som gäller. Roma kungsgård är också en plats som erbjuder julmarknad i den vackra historiska miljön. När vattnet i träsken fryser till is ger sig många ut för att åka skridskor, Bästeträsk är ett populärt exempel. Gillar du hellre att åka skidor så ta en runda i spåren vid Svaidestugan, VOK-stugan eller varför inte hitta en egen sträcka i naturen.