Glas och mat i fokus i på Big Pink och Rot i Norrlanda

I socknen på mellersta Gotland finns en lada där du kan handla glas och i samma lokal äta på en riktigt bra restaurang. Möt glaskonstnären Jennie Olofsson, på Big Pink, och kocken Luqaz Ottosson på restaurang Rot.

Gotland 5 juni 2022 08:00

När du åkt på de slingriga vägarna på mellersta Gotland kommer du till sist fram till Glasstudion Big Pink och restaurang Rot. Det kan för många kanske vara en oväntad kombination. 

Men den har verkligen blivit en hit på den gotländska landsbygden. Allt började med att Jennie Olofssons fästman Peder Jessen föreslog för Luqaz Ottosson att han skulle starta sin tilltänkta restaurang i just Norrlanda. 

undefined

Resan dit har varit lika krokig som vägarna till Norrlanda – men Luqaz restaurang har blivit en fantastisk symbios ihop med det glas som skapas av Jennie.

– När jag besökte Norrlanda för första gången hade jag bestämt mig redan i sista kurvan om att det här var för långt ut på landet för en restaurang. Då var allt ett tomt skal och för mig var det väldigt svårt att se att det här skulle bli en så fin restauranglokal, säger Luqaz Ottosson som tidigare arbetat på flera restauranger runt om på ön.

undefined
Luqaz använder sig av Jennies glas i samband med att han serverar sina middagar på restaurang Rot.

2016 bestämde sig Luqaz för att göra en cykelresa från Smygehuk till Treriksröset - tidigt på den resan åkte han ut till Jennie för att laga mat. Hela hans resa om att hitta inspiration och han ville träffa människor som jobbade med mat på ett annat sätt än vad som normalt görs i restaurangbranschen.

Efter Luqaz andra besök i Norrlanda tändes återigen idéen om en restaurang vid glasstudion. I december det året lagade Luqaz och Jennie sin första middag genom konceptet ”Mat på glas”.

– Vi experimenterade jättemycket inför det och testade att laga mat på glas och tanken var om det var möjligt att göra en hel middag ihop och kombinera våra yrken. Vi kände att vi var något coolt på spåret och när vi hade testat att göra en middag för våra vänner, och det blev succé så bestämde vi oss för att fortsätta med det och utveckla konceptet. Nu kör vi denna middag tre gånger om året. Vi vill ha det unikt, speciellt och roligt, säger Jennie Olofsson.

undefined
Jennie Olofsson, Luqaz Ottosson och Alexis Gardelin är de som delar på lokalerna.

Till sommaren 2017 öppnade restaurang Rot inne i glasstudion Big Pink. De räknade först på att restaurangen skulle öppna i den andra delen av ladan – men landade till sist i att Rot skulle vara i samma lokal som Big Pink. 

– Det kändes genuint, annorlunda och fint. Med det beslutet kunde vi i stället utveckla resten av ladan med kök, utekök samt ateljé. Jag gillar att ibland jobba på kvällen så behövde jag ett rum till att få göra mina formar och vara kreativ, säger Jennie Olofsson.

Luqaz skjuter in:

– Jag är väldigt glad i dag över att det blev så. Med små medel kunde jag öppna en bra restaurang. 

undefined
Under middagarna blir det ett väldigt härligt ljus.

I sommar firar de alltså sex år tillsammans och de säger att det varit en härlig och bra tid.

– Vi drar gäster till varandra. När jag började här hade jag väldigt stor nytta av Jennies verksamhet och fick många gäster därifrån. Nu drar vi folk till varandra, säger Luqaz Ottosson.

Jennies glas har nu fått stor spridning och återfinns i många hem, på många restauranger och för en tid sedan fick hon in några av sina glas på restaurang Frantzén som är den enda restaurangen i Sverige som har tre stjärnor i Guide Michelin.

undefined
Jennie tror att hon framöver kommer arbeta ännu mer med utställningar.

Framöver är hennes målsättning att fortsätta producera glas – samtidigt som hon vill utforska sin konstnärliga sida lite mer.

– Jag kommer sikta på att göra lite mer utställningar framåt. I höst har jag en stor utställning i Haparanda och det är något som jag vill utforska lite mer framåt. Jag och Luqaz pratar mycket om att testa nya saker, det är då man utvecklas, säger Jennie.

Luqaz säger att han ser fram emot sommaren – men att det är ett år i taget som gäller med restaurangen.

– Det här konceptet är ganska krävande på det sätt som man jobbar. Men jag älskar ännu det och tycker det är kul. Jag har inga planer på att lämna Gotland och trivs verkligen här.

undefined
Luqaz kör allt i från att duka till middagarna till att laga det som gästerna sedan får äta.
Varsitt bra besöksmål

Jennie: Liste gård - vandrarhem, snittblomsodling och café. 

Luqaz: Gotlands korvfabrik i Roma. 


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Kändiskocken lämnar efter sex år • Vill få tid att vara pappa • ”Jag känner mig klar”

Kändiskocken lämnar efter sex år • Vill få tid att vara pappa • ”Jag känner mig klar”

Restaurangen tillfälligt stängd – hoppas kunna öppna snart igen

Restaurangen tillfälligt stängd – hoppas kunna öppna snart igen
Visa fler