Gården blev en nystart för familjen

Liste Gård
Liste Gård

Lugnet, växtligheten och gemenskapen är viktiga grundstenar för Liste Gård. Här blir du välkomnad av familjen Sundkvist och får finna ro.

Gotland 2 augusti 2021 08:17

Familjen Sundkvist, främst föräldrarna Christina och Stefan, driver sedan sex år tillbaka Liste Gård i Norrlanda. Christina var den som upptäckte gården efter att den dykt upp på en annons på Facebook. 

Hon var sängliggande efter en svår olycka och fördrev tiden med att kolla på olika saker.

– Jag var med om en allvarlig cykelolycka. Jag spräckte skallen på flera ställen. Jag minns nästan ingenting från den tiden, men plötsligt dök gården upp via en annons. Det blev en fixidé att jag skulle göra det, säger Christina Sundkvist.

Hon och maken Stefans fyra barn var initialt lite oroliga för vad deras mamma hittat på. 

– Barnen sa att ”Mamma har blivit tokig, hon har köpt en gård på Gotland”. Sedan sa de till Stefan att han skulle låta mig hålla på, för de visste inte om jag skulle överleva, säger hon. 

Resten är historia. Sex år senare har paret Sundkvist blivit gotlänningar på heltid och funderar på hur de ska utveckla verksamheten på Liste gård vidare. Parets barn är alla vuxna och brukar arbeta på gården under somrarna.

Dottern Emma driver sedan tre år tillbaka café på gården, de har nu blivit med stor blomodling och vandrarhemmet är ett uppskattat initiativ av såväl gotlänningar som besökare. 

– Vi vill att det här verkligen ska vara en plats där man hittar lugnet. Vi har ingen tv på rummet eller så, vi älskar när gästerna sätter sig ner och samlas runt eldplatsen och samtalar. Det är väldigt härligt, säger Christina Sundkvist. 

Maken Stefan fyller i: 

– Det finns dem som bara kommer ut hit för att sitta på en och samma stol och läsa böcker. Det blir en bra kombination med lugnet som finns här. 

Christina driver tillsammans med Emma Remén företaget Liste Blommor. Där ska de sälja plantor och blommor som de själva har drivit upp från grunden. 

– Vi var på en konsert här på Liste gård och jag blev helt förtrollad av platsen. Då frågade jag Christina om de behövde mer hjälp, jag såg att de var på gång med olika odlingar. På den vägen är det och sedan dess har vi hängt ihop, säger Emma Remén. 

Hur går tankarna framåt? 

Det känns som att fler och fler börjar upptäcka vår gård. I fjol var det många som pratade så gott om kaféet och återvände flera gånger. När coronapandemin är förbi vill jag arrangera konserter igen, det har verkligen bidragit till en sådan fin stämning, säger Christina Sundkvist. 

Om Liste Gård:

Gården ligger i Norrlanda på mellersta Gotlands östkust. Gården byggdes redan 1780 och var fram till 1939 komplett med jordbruk, skog samt fiske och ängesbruk vid Östersjöstranden (Hammars ängar).

De tidigare ägarna har alla varsamt renoverat byggnaderna då de tidigare varit i dåligt skick. 

De flesta av rummen på gården har återfått sin ursprungliga färgsättning från 1700-talet. På gården blandas nytt och gammalt. Många gamla detaljer finns kvar som kökets gamla vedspis och även vattenkast.