Gangvide Farm i När – något för alla i familjen

Paddla kanot, campa, ponnyridning, gosa med kaniner, köra elbil eller hyra en naturnära stuga. På Gangvide farm i När finns det aktiviteter för alla i familjen.

Gotland 25 juni 2022 14:19

I 15 år var Per och Kickan Karlsson stora producenter av potatis och grönsaker med packeri och tvätteri, men sedan 2005 har de bytt spår till att satsa på turism med stuguthyrning och ett brett utbud av aktiviteter och nu senast ett tema kring framtidens energi. 

– Ibland får man nypa sig i armen över vad vi har skapat. Det har gått så otroligt fort och vi är tacksamma över att kunna göra det här, säger Per och Kickan Karlsson som tillsammans driver Gangvide farm. 

Precis intill Gangvide farm rinner Närsån som mynnar ut i Lausviken. En av aktiviteterna som erbjuds är att paddla ut till havet i natur som ibland kan kännas som Amazonas djungel. Runt gården finns även stora ytor och ett rikt fågelliv. 

Vi brukar säga att det här är en plats för alla. Det är svårt att beskriva exakt vad Gangvide farm är, men det ska finnas något som alla tycker är roligt att göra, säger Per Karlsson.

Förutom att klappa alla kaniner, höns, ankor och kycklingar på gården går det även att ta med dem hem på prov. 

Jag och Per hjälps åt med mycket på gården och den andra vet exakt vad man ska göra. Men jag är väl den som brinner extra mycket för djuren och tar hand om dem, säger Kickan. 

Gården och alla dess stora maskinhallar används också till olika aktiviteter där en av hallarna innehåller en stor belysningsutställning. Där byggs också en ny utställning med teknik/system för framtidens energisystem, där vill Gangvide farm få till ett tema som handlar om teknik- och innovationsturism. 

Hallarna fungerar även för arrangemang som line dance, konfirmationsläger, amerikanska bilar, roller derby, nosework och bröllop. 

– Det har varit viktigt för oss att ha evenemang utanför själva högsäsongen. Det gör att vi kan fortsätta utveckla vår verksamhet och eftersom vi har så stora lokaler kan vi lätt anpassa oss efter de behov som finns.

Arbetet med klimat och energi en viktig del på gården. De var de första på Gotland som startade upp en stor solcellsanläggning. Gangvidefarm är sedan två år ”Green Key”- certifierade. 

– En naturlig följd i arbetet är att vi kör elbil. Gästerna får provköra elbilen, inte bara en sväng på gården utan också över dagen. Sedan kommer vi även få in flera fordon som är eldrivna, säger Per och Kickan och fortsätter: 

–  Det som är i pipen nu är att få på plats med ett energilagringssystem med vätgas och elektrolys och bränslecell. För oss är det viktigt att ta hand om det vi har och leva hållbart. Det lönar sig alltid att arbeta klimatsmart, det är inget problem. 

Här hittar de ro

Pers favoritplats: 

Jag gillar att hitta på nya lösningar och går gärna ut i vår verkstad, sen är man lite för mycket på Tradera och hittar nostalgiprylar.

Kickans favoritplats:

Det är på hästryggen, där trivs jag som bäst. Sedan gillar jag när vi kan åka till vår lilla stuga i Lau. 


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Utforska fler nyanser av ön med Gotlands museum

Utforska fler nyanser av ön med Gotlands museum

Det här händer på Gotland vecka 32

Det här händer på Gotland vecka 32

Calle och Tofta–Gotlands mesta strand

Calle och Tofta–Gotlands mesta strand

Besök mysiga Kovik fiskeläge

Besök mysiga Kovik fiskeläge

74 år av sommartradition på Holmhällar

74 år av sommartradition på Holmhällar
Visa fler