Gotlandsbolaget lanserar nya fartyget Gotland Hydrocat

Drömmer du om att kunna resa till ön, med en gotlandsfärja, på under tre timmar? I framtiden kommer det att kunna vara möjligt, meddelar Gotlandsbolaget i ett pressmeddelande.

Gotland 5 oktober 2022 08:02

Gotlandsbolaget lanserade under onsdagen det nya konceptfartyget Gotland Hydrocat. Bolaget beskriver det i ett pressmeddelande som världens första storskaliga och snabbgående katamaran som kommer drivas med fossilfri vätgas. 

Med fartyget i trafik från 2030 kommer avståndet från Gotland och fastlandet att kunna minskas rejält. Överfartstiden kommer nämligen vara under tre timmar. 

– Vi tycker inte Gotland ska behöva välja mellan överfartstid och klimatnytta. Därför utvecklar vi nu nästa generations fartyg – Horizonserien – som genom ny teknik kommer möjliggöra en ännu bättre service och kapacitet samtidigt som utsläppen minskar markant, säger Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget, i ett pressmeddelande.

Det är det andra fartyget som lanserats i bolagets Horizonserie. Det första fartyget, Gotland Horizon, lanserades under 2021. Båda fartygen byggs för att minimera utsläppen från sjöfarten och även kunna leverera snabbare, mer flexibla och hållbara resor till och från Gotland. 

Båda fartygen är designade för att kunna drivas av fossilfri vätgas. Utsläppen från fartygen består då till största del av vattenånga. Dessutom kommer de båda fartygen ha en multifuel-lösning, vilket innebär att de enkelt kan anpassa för att drivas med andra fossilfria drivmedel. 

– Det känns väldigt bra att vi nu har två konceptfartyg för vår framtida fartygsflotta som för Gotland ännu närmre fastlandet samtidigt som vi drastiskt kan minska våra utsläpp, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Gotlandsbolaget skriver att utvecklingen av all nödvändig teknik pågår och att deras ambition är att beställa Gotland Hydrocat senast 2025 för att kunna tas i trafik till 2030. Hydrocat utvecklas tillsammans med Austal, ett av världens ledande varv för konstruktion och byggande av katamaraner.