FLERA TIPS: Det här kan du göra på Gotland i juni

Redaktionen har här tagit fram flera tips på vad du kan göra på ön om du besöker Gotland i juni.

Gotland 30 maj 2022 16:15

Besök utställningarna på Körsbärsgården

I slutet av maj började två nya utställningar att visas på Körsbärsgården. Det handlar bland annat om Mattias Käll som visar kollapsade ekosystem och längtan efter det goda livet samt Lars-Olof Loelds utställning Sub Rosa. Dessutom finns Körsbärsgårdens permanenta utställningar. Missa inte dem! 

När: Öppet alla dagar i juni mellan 11-17, förutom midsommarafton som är stängt.

Var: Körsbärsgården i Sundre. 

Besök Kattlunds Museigård

Museigården i Grötlingbo ger en bra bild av hur livet på en gotländsk gård kunde se ut under medeltiden.

Vid Kattlunds finns också en örtagård och en fruktträdgård med gamla gotländska äppelsorter, ett trädgårdscafé, en hantverksbutik och en gårdsbutik. Gården är öppen under sommarmånaderna.

När: Öppet alla dagar kl 11-16.

Var: Grötlingbo Kattlunds 584.

 

Besök Gotlands orgeldagar i Visby och övriga Gotland

De flesta av evenemangen äger rum i domkyrkan Sankta Maria och även några är i andra kyrkor runt om på Gotland. Dagarna blandes med konserter och gudstjänster. 

När: 3-6 juni, i Visby och övriga Gotland. 

Var: Exempelvis Sankta Maria domkyrka, Kräklingbo kyrka och Tingstäde kyrka. Se mer info här: https://www.svenskakyrkan.se/visby/gotlands-orgeldagar.

Fett jäkla kanalrace

Har ni inte hört talats om det här evenemanget tidigare? 2018 arrangerades det för första gången och nu är det äntligen dags igen! Deltagarna bygger sin egen vattenfarkost för att ta sig fram och tillbaka mellan Gangvide och Närsakar. En riktig folkfest och ett riktigt roligt evenemang. Många skatt utlovas! 

När: Från klockan 13.00 den 4 juni.

Var: Gangvide farm. 

Gotland Stories 

I juni är det premiär för utställningen Gotland Stories. Där kommer sju konstnärer att dela sin bild av Gotland och konstnärerna vill där ge ett reflekterande perspektiv och vidga, nyansera eller utmana narrativet.

” Det finns dominerande föreställningar och egenskaper som tillskrivs Gotland. Tydligast basuneras budskapen genom turistbroschyrer och reklamkampanjer. Det som förmedlas kan uppfattas som härligt och lockande, men även vara missvisande, inte sällan exotifierande och förminskande.  

Genom Gotland Stories ställer vi frågan om vad som inryms i beskrivningen och kommunikationen av Gotland samt vilka och vems berättelser som inkluderas i det dominerande narrativet”, skriver man i ett pressutskick.

När: Från 11 juni till 6 november.

Var: Gotlands Museum samt mindre utställningar och konstprojekt på offentliga platser eller andra rum runt om på Gotland. 

 

Gå på skisspromenad i Visby

Det här är verkligen ett udda och otroligt härligt evenemang! Gruppen Urban Sketchers Gotland välkomnar alla personer, oavsett kompetensnivå och uppmanar personliga stilar, som vill teckna tillsammans i grupp. Du kan göra det med valfritt media och använda det materialval som du tycker är bäst. Gruppen följer Urban Sketchers manifest. Teckningarna delas sedan med omvärlden och en bild i taget. Du får gärna ta med ett fältpall att sitta på.

När: 13-15.30, 12 juni. Du ska meddela din medverkan innan och det görs via Facebook-evenemanget som heter Skisspromenad söndag 12 juni. 

Var: Information finns i evenemanget på Facebook. 

Museum Lars Jonsson

Vid Vamlingbo prästgård ryms flera verksamheter, bland annat Museum Lars Jonsson där ett representativt urval ur den kände naturmålarens egna samlingar visas.

I Vamlingbo prästgårds övervåning hittar man Museum Lars Jonsson. Här visas ett representativt urval ur den kände naturmålarens egna samlingar. Tyngdpunkten ligger på motiv hämtade från södra Gotland, intryck av ljus och fåglar från närliggande stränder och kulturmarker.

Vamlingbo Prästgård byggdes 1779 intill den medeltida kyrkan och är en av de mest välbevarade prästgårdsmiljöerna på Gotland.

De två ladugårdslängorna från 1800-talet är idag hem för utställningar; Naturum Gotland i den södra och Forum Östersjön i den norra. I trädgården finns Prästgårdscaféet, där man kan slå sig ner mitt i grönskan och se ut över vidsträckta rabatter och en trädgårdsbutik.

När: Öppet mellan 11-17 från den 13 juni och hela sommaren.

Var: Vamlingbo. 

Cykla med Cykelfrämjandet i Roma 

I princip varje månad kan du cykla med Cykelfrämjandet någonstans på Gotland. Denna gång utgår gruppen från Roma och tillsammans tar ni en cykeltur på 3-4 mil, med två raster, runt om på Gotland. 

När: 10-15 den 18 juni, icke medlemmar betalar 40 kronor.

Var: Samling vid Roma kyrka.

 

Besök Lärbro Bygdemuseum 

I våra två utställningar berättar vi om människans strävan att nå en rimlig levnadsstandard under 1800- och tidigt 1900-tal. Hantverk, kultur och bisysslorna som fick livet att gå runt. Unika bilar, motorcyklar, cyklar och annan transporthistoria som revolutionerade landsbygdens kommunikationer. Ett antal spännande personer och deras levnadsöden porträtteras.

När: Från 13.00, alla söndag från 19 juni.

Var: Kappelshamnsvägen 14 i Lärbro. 

Testa öl hos bryggerierna i Visby

Det finns många öltillverkare och lokala destillerier på Gotland. Under juni håller Gotlands Bryggeri guidad visning av deras bryggeri i Visby innerstad och de har då även ölprovning. 

Dessutom har Hop Shep Brewery ölprovningar vid sitt bryggeri och restaurang på Stora Hästnäs i Visby.

När: Flera datum i juni, se mer info på Destination Gotlands hemsida. Föranmälan krävs.

Var: S:t Hansgatan och Stora Hästnäs. 

Härlig spelning i Ljugarn

Artisten Kaliffa Karlsson med hits som ”Helt seriöst”, ”Spontanitet”, ”Kalibrera” och ”Tippa på tå” kommer under midsommardagen att spela på Lilla trägårn i Ljugarn. Det är en kväll som sannolikt kommer bli något alldeles extra.

När: 20-21.30 den 25 juni, förbokning krävs.

Var: Lilla Trägårn i centrala Ljugarn. 

 

Midsommarfirandet på Paviljongsplan är tillbaka! 

Under pandemin har det populära midsommarfirandet varit inställt. Nu är det äntligen tillbaka med Majatåg från Södertorg när man promenerar genom stadens gator till det stora firandet på Paviljongsplan. Där kommer bland andra De Lyttas kapell, Annika Fehling och Christer Jonasson Tolv, samt Vokalis att uppträda. Dessutom leder Thomas Jankert och Annika Fehling allsång! 

När: 12.30 går marschen från Söderport, 13.00 inleds firandet. 

Var: Paviljongsplan.

Fira midsommar på Fårö

Sedvanlig och oftast folkrik stångresning på Sudersand med dans runt midsommarstången på midsommarafton den 24/6. 

När: Från 14.00 på midsommarafton.

Var: På fotbollsplanen vid stugbyn.

Midsommardagen på Tofta beach club

För många har det varit en tradition att fira midsommardagen i Tofta – men under pandemin har evenemanget varit inställt. Nu är det äntligen tillbaka! På midsommardagen kommer sannolikt flera tusen människor att samlas och fira invigningen på beachcluben. En tillställning som ofta bjuds på härlig musik och bra stämning.

När: Start tidigt på dagen till sen eftermiddag den 25 juni, förbokning krävs.

Var: Tofta Strand. 

Dagliga turer till Enholmen

Från och med 28 juni är det möjligt att dagligen besöka denna fantastiska pärla i Slites skärgård. Du får en guidad tur på Karlsvärds fästning och får även se det östra försvarsverket. Dessutom får du möjlighet att själv gå runt ön.

När: Dagligen från 28 juni och till början av augusti.

Var: Avgång från hamnen i Slite, förbokas via destinationgotland.se.

Besök fantastiska Bergmanveckan

Bergmanveckan skriver på sin hemsida att ”Ingen filmkonst skapas av ett ensamt geni – film blir till i symbios med andra”. I år skulle Ingmar Bergmans mesta filmfotograf, Sven Nykvist ha fyllt 100 år. 2022 års Bergmanvecka har därför fått temat Better Together – Celebrating Sven Nykvist and the Magic of Creative Partnerships.

Årets vecka kommer att gästas av den amerikanske skräckregissören Ari Aster. Han får sällskap av en lång rad andra gäster som bland andra Ewa Fröling, Sofia Norlin, Ruben Östlund, Ahmed Abdullahi och Carl-Gustaf Nykvist. 

När: 28 juni-2 juli.

Var: På Fårö. 

Missa inte ”Två herrars tjänare” 

Äntligen är Romateatern tillbaka och denna gång får publiken följa Kim Sulocki i huvudrollen i pjäsen ”Två herrars tjänare” som handlar om kärlekstrassel, svartsjuka, förklädnader, högklassig matlagning och några som ramlar ur gondoler. Allt kan tydligen hända under en kväll i Venedig!

När: start 29 juni, förbokning via romateatern.se. 

Var: Romateatern


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Hotel Stelor är hotellet på landet

Hotel Stelor är hotellet på landet

Res tillbaka i tiden på Bottarve museigård

Res tillbaka i tiden på Bottarve museigård

Nu blommar gränderna i Visby innerstad

Nu blommar gränderna i Visby innerstad

Gangvide Farm i När – något för alla i familjen

Gangvide Farm i När – något för alla i familjen

Det här kan du göra på Gotland under midsommarhelgen

Det här kan du göra på Gotland under midsommarhelgen
Visa fler