Flera nyheter i årets upplaga av Gotland Grand National

I år är det den 39:e gången som Gotland Grand National körs. Årligen så lockar evenemanget tusentals förare och en stor publik brukar ta sig till Tofta skjutfält.

Gotland 28 oktober 2022 08:54

Conny Bohlin, ansvarig för evenemanget, säger att han ser fram emot tävlingen och att det i år finns många nyheter. 

– Det känns som att vi varje år gör något för att möta behoven som finns från förarna, publiken och för att attrahera en ny publik, säger Conny Bohlin. 

Under fjolåret slogs det exempelvis publikrekord på Tofta skjutfält. Det trots att SVT gjorde en storsatsning på evenemanget – något som nu kommer fortsätta. 

– Jag trodde att fler skulle vilja sitta hemma och följa evenemanget från soffan, särskilt med tanke på vad man varit van med under pandemin. Men det visade sig verkligen att folk vill uppleva saker på plats, säger Conny Bohlin.

undefined
Det finns många härliga platser att stå och kolla på GGN vid.

I år kommer SVT att för första gången sända elitstarten live, dessutom har de ännu fler kameravinklar under loppet och man har även satsat på en ny kameraposition vid Blixtlåset. 

– Vi har för avsikt att även köra med en utländsk tv-signal och därmed kommer det bli möjligt för utlandstittare att se GGN. Det ställer högre krav från oss, men det ska bli väldigt roligt. Vi ser bland annat att det finns många från Tyskland som är intresserade, säger Conny Bohlin. 

GGN satsar även på GGN Challenge. Deltagare kan på torsdagen köra elcykel runt banan för att sedan under helgen köra med motorcykel. 

– Det är många som, för att utmana sig själva, testar att cykla både GGN MTB E-Bike och köra GGN på motorcykel. Hittills har vi fått ett bra gensvar där. 

undefined
Conny Bohlin, arrangör och ytterst ansvarig för Gotland Grand National.

Vad tror du om framtiden för Gotland Grand National i och med Försvarsmaktens återetablering? 

– Jag känner mig lugn och trygg. Vi skriver vårt avtal med Fortifikationsverket, men Försvarsmakten rådgör i frågan. De vet hur viktigt evenemanget är för Gotlands näringsliv med 100 miljoner i omsättning. De är tydliga med att de vill vara en del av det gotländska näringslivet och utveckla det. 

De två största nyheterna i år är att segerpremien höjts på både dam- och herrsidan till 50 000 kronor för respektive vinnare i total dam och herr. 

– Vi ser redan att det är många internationella förare som vill komma till oss. Sedan är vi stolta över att ha samma nivå för både damer som herrar. Vi vill gå framåt och visa vägen där. Vi har även halva startavgiften för tjejer som aldrig kört GGN. Det är en stor skillnad kring antalet män jämfört med kvinnor.

undefined
Det väntas under helgen en stor publik till Gotland Grand National.

I år kommer Gotland Grand National även ha en helt egen app. 

– Det innebär att tittarna kan följa med live och att anhöriga kan följa de som kör om de har mobilen med sig. Då kommer man kunna se när personen kör förbi olika passeringar under loppet.