Fiskelägen - spännande platser där dåtid möter framtid

Kovik.

Kovik.

Foto: Caisa Gyllgårde

Gotland2021-03-17 21:08

Få platser på Gotland har fotats mer än öns mest kända fiskelägen. Och det är lätt att förstå varför. Små, pittoreska bodar som placerats i välkomponerade grupper runt om Gotlands kust – vackrare platser får man leta efter. Här blandas tradition, kulturarv och historia med den nutida besökarens önskan om stillhet och att komma närmare naturen.

Det finns ett fiskeläge i så gott som varje socken på ön. Totalt handlar det om inte mindre än nästan 200 fiskelägen med uppemot 1700 fiskebodar. Tillsammans räknas dessa som en viktig del av öns kulturarv, och samtliga är öppna att besöka och ta del av.

Att ta en paus vid ett fiskeläge är otroligt njutfullt. Vackra miljöer, historiska vingslag och ett naturligt lugn skapar perfekta förutsättningar för en skön stund. Ta sikte mot valfritt fiskeläge, packa med en termos med kaffe, hitta den perfekta fiskebodsväggen och slut ögonen. Det som möjligen kan störa friden är fiskmåsar som vaktar sina ungar, eller de små, rackarns myggen. De sistnämnda är ju som mest aktiva på kvällen. Men låt dem inte hindra dig om du vill njuta av vykortsvackra solnedgångar som speglar sig i bodarnas fönster. En stilla kväll måste man nästan nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt!

Psst, det heter fiskeläge/fiskelägen och inte fiskeläger.

Historia

Det är fascinerande att tänka att människor har levt och verkat här i hundratals år. Ta tillfället i akt att komplettera den historia som finns dokumenterad med att föreställa dig hur livet faktiskt såg ut på den tiden. Vore det inte häftigt om man kunde få sitta på en bänk mot en av bodväggarna och prata med en dåtida fiskare. Att få lyssna till fiskehistorier från 1800-talet, skratta åt anekdoter och gråta en skvätt över alla de liv som gick till spillo under ödesdigra stormnätter.

Dåtid och nutid

De gotländska fiskelägena är fulla av historia, och de äldsta har anor så långt tillbaka som 1600-talet. De uppfördes under tider då fisket var en nödvändighet, främst för att ge värme och skydd och för redskapsförvaring. Fram till 1800-talets slut var fisket vanligen ett komplement till jordbruket. På den tiden var strömmingsfisket dominerande, och under vår och höst tog man upp den fisk som man skulle leva på resten av året. Fisket såg då väldigt annorlunda ut mot idag, och många är de fiskare som gått bort i vågorna under stormiga nätter. Man fiskade främst med drivgarn, vilket innebar att man nattetid låg drivande med garnen fastsatta i sin gotländska två- eller tremänning.

Under åren har såväl fisket som användandet av bodarna förändrats. I början och mitten på 1900-talet byttes de öppna fiskebåtarna mot däckade motorbåtar, hamnarna blev större och laxfisket tog fart. Jordbrukets säsongsfiskare togs över av yrkesfiskare och fångsterna blev allt större. Fiskebodarna hade helt plötsligt spelat ut sin rätt och lämnades åt sitt öde. Inte förrän runt 1950 och framåt återupptäcktes fiskelägena och de fick ny luft under vingarna tack vare intresset för det strandnära läget. Numera används ytterst få till sitt originalsyfte. Istället är många utrustade som övernattningsstugor och är en plats för avkoppling och rekreation.

Så gott som samtliga fiskelägen ligger inom strandskyddat område, vilket innebär att omgivningarna måste hållas öppna för allmänheten. Alla ska kunna vistas här utan att känna att man stör. Med andra ord så är det fritt fram för vem som helst att besöka och ta del av dessa platser. Självklart under förutsättning att man respekterar allemansrätten och strandskyddet, och har förståelse för att bodarna är privat egendom.

Vill du grävare djupare i historien? Det har skrivits ett flertal böcker om Gotlands kust och fiskelägen. 
Här kommer några tips:
Gotländska fiskelägen och strandbodar, Agneta Larsson

Strandfolk och fiskelägen på Gotland, Carin Häglund och Tommy Söderlund

En gammal strand – ett gammalt fiskeläge, Ingvar Ronström

Gotlandskust, Jan Strömdahl och Per Gunnar Ljungquist

Det går också att läsa sig till en hel del på internet, bland annat på Länsstyrelsen Gotlands hemsida och på Gotland.se (där mycket av ovanstående information är hämtad).

Utvalda fiskelägen

5 favoriter! 

Du behöver inte vara intresserad av fiske för att uppskatta ett besök vid ett fiskeläge. Njut av havet, lugnet, vackra miljöer och spännande historia. En del ligger lättillgängliga från landsvägarna, medan andra ligger mer avsides och innebär många svängar längs grus- och kustvägar för att komma rätt. Häng med oss på vår tur till några utvalda fiskelägen runt om på ön. Vilken blir din favorit?

Helgumannens fiskeläge
Helgumannens fiskeläge på Fårö är det kanske mest kända och säkerligen ett av de mest fotograferade. Och med sitt fantastiska läge, ensligt men ändå mitt i Gotlands största raukområde Digerhuvud (som också är ett naturreservat) är det kanske inte så konstigt. Här ligger 15 väl bevarade fiskebodar, snyggt uppradade för att skydda mot vind och hav. De är byggda enligt gammal tradition och här var det full rulle under 1800-talet och tidigt 1900-tal, då strömmingsbeståndet ännu var rikligt. Nu kan man någon gång ibland stöta på en och annan fritidsfiskare, och det är en underbar plats för dig som söker lugn och avkoppling i häpnadsväckande omgivningar. Ett måste-stopp om du är på Fårö!

Västergarns fiskeläge
I Västergarn hittar du ett fiskeläge som tack vare sin omgivning är lika mycket ett aktivitetsfyllt besöksmål. Strosa runt bland båtarna i hamnen, ta med barnen till lekparken och gunga med havet som kuliss, njut av sol och bad på stranden eller testa fiskelyckan i ån vid Pavikens utlopp. Fiskeläget rymmer 20 fiskebodar i varierat utförande, och här brukar det sommartid sjuda av aktivitet i och omkring bodarna.

Dessutom har man här chansen att skåda den ena vackra träbåten efter den andra. Västergarn är nämligen hemmahamn för föreningen ”Träibatn”, en gotländsk allmogebåtförening. Föreningens uppgift är enligt deras hemsida ”att verka för att de gamla gotländska en-, två-, och tremänningarna bibehålls, brukas och nytillverkas”. Sommartid används båtarna aktivt, och medlemmarna samlas varje måndagskväll för att segla, pyssla och prata båtar. Det är med andra ord stor chans att få uppleva dessa fantastiska träbåtar på nära håll just på måndagar!

undefined
Kovik.

Koviks fiskeläge och fiskerimuseum

Mellan Västergarn och Klintehamn ligger Kovik. Platsen är kanske mest känd för det strandkapell som byggdes 1965. Kapellet ligger avskilt bara ca 50 meter från strandkanten. Det är otroligt vackert, och populärt bland fotografer såväl som giftaslystna. Är man ett mindre sällskap kan en vigsel här bli alldeles fantastisk.

Här finns också både ett litet fiskeläge och ett fiskerimuseum. På platsen har man lyckats samla båtar, fiskebodar och fiskeredskap från hela Gotland. Inventarieförteckningen sägs innehålla närmare tusen föremål, men de kan endast beskådas vid särskilda utannonserade tillfällen. Men bara att kika runt och läsa om de olika bodarna är en fröjd, och miljön är fantastiskt. Lyckas du pricka en solnedgång är platsen extra magisk!

Sysne fiskeläge

Mellan Katthammarsvik och Sjauster hittar du ett pärlband av fiskelägen av olika karaktär. En favorit för många är Sysne, ett av de större fiskelägena i Gammelgarn. Kustvägen dit är fantastiskt vacker och bjuder på ett vindpinat gotländskt landskap som sommartid kryddas av ett hav av blåeld.

På platsen finns ett litet fiskerimuseum där man kan ta del av historien, kika på gamla redskap och tidstypiska detaljer. Här kan man dessutom köpa lokalt fångad fisk i den lilla fiskbutiken. Ta chansen att avnjuta nyfångade och nyrökta flundror, det finns bord utställda precis intill havet!

Fler fiskelägen i Gammelgarn och Östergarn

Katthammarsvik – ett populärt besöksmål, inte minst tack vare Katthammarsviks Rökeri som har ett stort utbud av nyfångad fisk året runt. Köp med dig eller njut på plats i restaurangen!

Ferse – i Ferseviken mellan Katthammarsvik och Grogarnsberget ligger detta lilla och relativt okända fiskeläge.

Grynge – missa inte detta charmiga och välbevarade fiskeläge som är ett av Gotlands mest kända.

Sjaustre – I närheten av badstranden Sandviken hittar du mysiga Sjaustre fiskeläge. Ta gärna en promenad runt i de vackra omgivningarna.

Tomtbod

Ett fiskeläge som inte nämns lika ofta som till exempel Helgumannen och Kovik är Tomtbod. Detta är ett av de större och bättre bevarade fiskelägena, och ligger otroligt vackert vid strandängarna i Burs. Strosa runt bland de ca 30 bodarna som alla har sin egna, unika karaktär. Tomtbod är det enda fiskeläget på Gotland som är skyddat som byggnadsminne.

Lista över öns fiskelägen

Du behöver inte åka långt för att komma till ett fiskeläge, då de ligger utspridda längs kusten runt om hela Gotland. På www.gotland.se finns en karta över samtliga fiskelägen runt om på ön, och de har också listat många av dem utifrån socken. Här samsas de mest kända med flera små och relativt okända. Hur många kan du pricka av?

Här kommer listan:

Fleringe: Grostäde/Västerviken

Fröjel: Valby bodar

Fårö: Helgumannen, Hammars, Jauvika, Ulsbod/Västriv

Gammelgarn: Grynge, Sjaustre, Sysne

Gothem: Agbod, Botvaldevik, Hangrebod

Grötlingbo: Ronningsbod, Austarbod, Flutinge, Klasen, Slesbod

Hablingbo: Petesviken

Hall: Norstadar, Hall

Hamra: Vändburg

Hangvar: Sigsarvestrand, Häftingstadar

Kräklingbo: Hammarudden, Djauvik

Lärbro: Stainskär

Norrlanda: Hammars

När: Trådstrand, Brändu, Nabbu, Hammarsnäs, Djaupdy, Fluntings, kapellet

Näs: Grundården

Othem: Sjuströmmar

Rone: Hus

Rute: Lergrav, Karthaken

Sanda: Kovik

Sproge: Klase

Stenkyrka: Lickershamn

Sundre: Flisars, Barshage

Tofta: Gnisvärd

Vamlingbo: Holm, Norebod, Klasen, Grumpe, Västlandslänningar

Väskinde: Själsö

Västerhejde: Buske

Öja: Haubjärgar, Skär, Faludden,

Östergarn: Ferse, Katthammarsvik, Herrvik