Bläse Kalkbruksmuseum ligger i Fleringe på norra Gotland – socknen som även är känt för sommarpärlan Blå Lagunen. I Bläse finns såväl museum som tåg och restaurang och kafé. Agneta Werkelin, ordförande för föreningen, säger att det är något otroligt som de får ta hand om och vårda.
– Det är en sådan spännande plats och så är det väldigt vackert. Det vill vi gärna visa upp för fler, säger Agneta Werkelin.
I Bläse byggde föreningen för några år sedan ett nytt servicehus, de har satt dit 12 ställplatser för husbilar och de har även fräschat upp hamnen. Därmed kan segelbåtar lägga till i hamnen för övernattning.
– I dag får jag säga att det är ett fantastiskt besöksmål med den historia som finns, naturen, tåget och den restaurang och café som finns.
Inför förra året tog Jeanette Langert och Christer Jansson över Bläse Bistro. Där har det blivit en stor blandning kring vad som finns i restaurangen – men mycket av det som serveras kommer från havet.
– Vi visste inte riktigt hur det skulle bli när vi tog över. Men det blev helt fantastiskt och vi ser verkligen fram emot säsongen, säger Jeanette Langert.
Vad är det som ni serverar i restaurangen?
– Det är mat som smörrebröd, räkor, hummer och sådant som finns i havet. Vår fisksoppa sålde vi jättemycket av i fjol. Men det går även att fika hos oss och äta sådant som glass och äppelpaj. Vi gör allt från grunden och värnar verkligen om att hålla bra kvalité.
Bistron öppnade den 28 maj.