Eva Röse: ”Hela ön är speciell för mig”

Eva Röse har under många år spelat rollen som kriminalkommissarien Maria Wern och löst brott på Gotland. Det är ett av hennes viktigaste projekt och samtidigt brinner hon för mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor. Möt Eva i en lång intervju om kärleken till ön, hennes stora engagemang och varför hon inte kan välja en favoritplats på Gotland.

Eva Röse är ofta på Gotland och under våren har hon varit här för att spela in Maria Wern.

Eva Röse är ofta på Gotland och under våren har hon varit här för att spela in Maria Wern.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2022-07-01 09:13

Skådespelerskan Eva Röse har precis anlänt till sminket, som inkvarterats på Strand Hotel, för att göra sig redo för ytterligare en dag som kriminalkommissarien Maria Wern. 

Eva laddar upp med musik, kaffe och pratar kring låtar med teamets sminkör. Redan tidigt på dagen har hon varit ute på en upptäcktsfärd i Visby. Det märks att Gotland är som hemma för henne.

undefined
Eva Röse i sminket innan ytterligare en inspelningsdag med Maria Wern.

– Jag tycker det är ljuvligt att gå upp tidigt på morgonen och har alltid klarat mig på några få timmars sömn. Jag brukar skicka bilder till teamet på platser där jag badar i gryningen eller ställen som är vackra. Nu bor vi nära Södra Hällarna och där går jag väldigt mycket. En morgon gick jag bort till Högklint, lite sent insåg jag att det bara var en timme tills jag skulle vara i sminket. Då fick jag småjogga tillbaka, säger hon och skrattar åt minnet.

Eva Röse har en lång relation till Gotland – både privat och i arbetslivet som skådespelare. Det var strax efter studenten som hon för första gången kom till ön. Hon hade fått jobb som en av tre programledare i Disneyklubben som sändes på SVT under 1992 till 1993.

– Jag hade knappt tagit av mig studentmössan när vi åkte hit för första gången. Jag, Alice Bah Kuhnke och Johan Pettersson spelade in mycket material för programmet med ett team på Gotland, säger Eva Röse och fortsätter:

– Sedan sommarjobbade jag några år på Clematis. När restaurangen stängde gick jag ofta ut på nattklubbarna och höll fanan högt… Men dagen efter gick jag upp först för att utforska ön. Man får inte sova bort sitt liv.

undefined
Eva Röse har ofta en dialog med polisen för att hålla sig uppdaterad kring hur de arbetar. Det är viktigt att gestaltningen av Maria Wern är så lik verkligheten som möjligt.

Det är tiden med Maria Wern som gjort att Eva Röse blivit väldigt förknippad med Gotland. Filmerna och serien kan bara beskrivas som en ren och skär succé. Den har sålts till över 60 länder och miljontals människor har följt Marias jakt på att sätta dit olika gärningspersoner. 

– Det är verkligen en ynnest att få vara här och jobba. Vi har under åren filmat på platser allt i från Sudret till Fårö och vi är inte koncentrerade enbart till Visby, säger hon.  

Vilken är din favoritplats på Gotland?

– Det är så vackert överallt! Det är så svårt att välja en plats. Jag har ändå varit här i över 30 år och med produktionen har vi fått besöka platser som kanske inte ens alla gotlänningar har sett. Jag brukar sätta ihop olika guider till mina kollegor, de har fått långa listor på vad man kan göra på ön. Men oftast har vi inte så mycket tid över och det är långa dagar som gäller under inspelningarna.

Totalt har det blivit ett 30-tal filmer och serier. Inspelningarna inleds just nu tidigt på kvällen och håller på långt in på nätterna. Teamet äter ofta sin ”lunch” runt klockan 17–18 på kvällen. 

– Det är för att vi behöver mörker i bland, som kan vara svårt i Sverige på sommaren.

undefined
Eva Röse under en av inspelningsdagarna av Maria Wern.

När vi ber henne plocka fram ett särskilt minne från inspelningarna med Maria Wern är det när de spelade in i den gamla minkfabriken i Salthamn.

– Jag träffade en brandman för några dagar sedan som sa ”Jag har räddat dtt liv och du har åkt i min brandbil”. Och jag visste exakt när det var, trots att det nu är 13 år sedan. Det var på en inspelning, efter en explosion vid gamla minkfabriken och jag hade precis upptäckt att de malde ner människor där. Jag vaknade upp på ett stort cementgolv, där det låg ett avslitet öra och en underkäke, säger Eva Röse.

Hon menar att situationen var speciell utifrån flera aspekter.

– Det var inte filmäckligt, det var äckligt på riktigt. Jag vill inte ens veta vad mitt hår var insörjat i. Samtidigt var min äldsta son, som då var 2 år, på besök på inspelningen med min man. De satt i brandbilen när det helt plötsligt blev skarpt läge och dags att spela in. Då fick de lägga sig på golvet när brandbilen åkte ner till Salthamn. Det är något som jag sent kommer glömma. Jag låg där i skit, blod och med kroppsdelar runt omkring mig och väntade på räddning för omväxlings skull. Jag fick fantisera om en fin strand för att klara av att spela in scenen, jag har inte längtat tillbaka om man säger så.

undefined
Maria Wern i samtal under inspelningen av Maria Wern.

I Fördomspodden pratade du om att vissa jobb gör man för att det är bra pengar. Hur är det för dig med Maria Wern – är det ännu lika lustfyllt? 

– Det är klart att det är roligt. Jag skulle inte ha gjort det här i snart 15 år om det inte var lustfyllt och något som jag ännu tycker är utvecklande. Nu är jag exekutiv producent, får arbeta nära textförfattarna och är med och utvecklar manus. I höst regisserar jag också min första film här.

– Om det bara hade varit för pengarna hade jag gjort något annat. Man skulle inte vara vaken så många nätter, få så mycket stryk och hoppa från balkonger om det inte var för äventyret. 

undefined
Eva Röse är djupt engagerad i kvinnorättsfrågor och även för barns rättigheter. Hon menar att det är bra att engagera sig när man vill få till en förändring.

Just engagemang är något som för många kännetecknar Eva Röse. I samband med Me too-upproret var hon en av de ledande bakom #tystnadtagning och har under 15 år även varit ambassadör för Unicef, organisationen som kämpar för barns rättigheter och finns på plats i krig och katastrofer världen över. 

– Mitt engagemang kommer från sådant som jag upprörs över och sådant som jag själv väljer att engagera mig kring. Jag tycker att de allra flesta är alldeles för tysta. Vi kan alla åtminstone vara med och bidra till vår närmiljö. Alla kan inte påverka presidentvalet i Brasilien, men du kan alltid säga till om något behöver ändras i dina barns skola, på din arbetsplats eller i ditt grannområde, säger Eva Röse. 

Hon menar att fler borde ta ansvar i frågor som de bryr sig om.

– Det är alldeles för lätt att skylla på politiker inte gör vad de ska, samtidigt som du sitter hemma och klagar. Det blir ofta bättre om fler engagerar sig och är man många, då sker ofta en förändring. Vi är inte maktlösa! 

undefined
"Vi lämnar över makten till politiker och vi tänker att det där inte kan hända här, men förändring går långsamt och plötsligt har det hänt. Vi alla måste stå upp för kvinnorättsfrågor och mänskliga rättigheter", säger Eva Röse.

För några månader sedan var Eva Röse på en resa till Polen. Där träffade hon andra människorättsaktivister för att se vad som händer i Polen och i kriget i Ukraina.

– På 60-talet reste svenska kvinnor till Polen för att kunna göra abort, eftersom det inte var lagligt i Sverige. Nu inskränker man bland annat aborträtten i landet och man inskränker rättigheter för kvinnor på flera områden. Vi fick träffa otroliga personer från civilsamhället som modigt arbetar för en förändring och som bland annat berättade om kvinnor som blivit våldtagna och sexuellt utnyttjade när de flytt från kriget i Ukraina. Eftersom det inte är lagligt med abort i Polen fick aktivisterna smussla fram ”dagen efter”-piller, säger Eva Röse.

Hon är på ett sätt orolig för att det här är något som skulle kunna hända i Sverige om andra partier fick styra landet. 

– Det är en tid som många inte trodde att de skulle komma tillbaka till, men så är det i Polen nu. Och vad säger att det inte kan hända i Sverige? Vi lämnar över makten till politiker och vi tänker att det där inte kan hända här, men förändring går långsamt och plötsligt har det hänt. Vi alla måste stå upp för kvinnorättsfrågor och mänskliga rättigheter. 

Eva Röse fick avbryta resan i samband med att hennes far avled och kunde inte åka med till Ukraina. I stället väntade en tid med familjen innan det var dags för inspelningen med Maria Wern.

undefined
Eva Röse gör "Heder" tillsammans med Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Alexandra Rapaport.

Utöver inspelningarna med Maria Wern kommer nya säsongen av ”Heder” släppas, ett thrillerdrama om en advokatfirma som kämpar för utsatta kvinnor som Eva varit med och utvecklat med sina kollegor Alexandra Rapport, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist. 

Alla fyra är även exekutiva producenter och Eva säger att de brinner som facklor för detta ämne. Sedan balanserar hon upp det tunga med premiären för nya Göta Kanal-filmen i juni.

– Det är en ”En skilsmässo-komedi”. Väldigt roligt och lägligt i semestertider.

Dessutom är hon med i ett, än så länge, hemligt projekt som har premiär i höst. 

– Och jag ska bestiga ett berg i Schweiz i sommar också, ett världsrekordförsök med enbart kvinnor! Jag är ju väldigt svag för äventyr som sagt.

I maj blev det även officiellt att hon fått ett nytt uppdrag. Hon blev utnämnd till republiken Jämtlands nya president. Det är ett humoristiskt marknadsförings- och kulturprojekt som bildades redan 1963 när Moltas Eriksson utropade sig till republikens första president. Därefter har Yngve Gamlin samt Evert Ljusberg varit president för republiken. Man sitter på livstid.

– Jag har växt upp med Evert Ljusberg, som ju innehade posten i 30 år, och vet hur stor traditionen är. Viktig och samlande för så många människor. Jag blev således väldigt omtumlad när jag fick frågan vintras, och hade många samtal innan jag gick med på att tacka ja. Det är otroligt hedrande och bland de finaste uppdrag jag har fått. Så nu håller jag på att arbeta med det traditionsenliga talet som ska hållas vid midnatt under Storsjöyran, säger Eva.

I sommar kommer hon att tillbringa en hel del tid på Gotland med sin familj. En av systrarna med familj har ett sommarställe på Fårö. De övriga systrarna hyr ställen varje år så alla får vara tillsammans.

– Det är underbart att vara där och det blir mycket häng på Fårö. Men jag älskar verkligen hela Gotland och har svårt att välja en plats, hela ön är speciell för mig. 

undefined
Eva Röse säger att hon älskar Gotland och att hon efter så många år på ön har ett starkt band hit.

Om Eva Röse

Familj: Maken Jakob och de fyra sönerna Floyd, Florian, Franke Boy och Rocky Flynn.

Favoritlåt: – Just idag lyssnar jag på Hi av Lauren Sanderson på repeat.

Favoritplats på ön: Det är verkligen svårt att välja en favoritplats. När vi spelat in har jag hängt mycket på Södra Hällarna, men sedan gillar jag Kovik, Ekstakusten, Fårö, Grynge och Bungenäs som utvecklats så fint. Körsbärsgården i Nore, Lilla Bjers. Ja du märker. 

Och så älskar jag när man får rida ut med Gryningssol i Lau till soluppgången. Det är en av mina bästa kompisar som driver det. Ren magi.

En fin strand på Gotland: Jag har en favoritstrand men den måste förbli lite hemlig annars blir jag steglad av de som bor nära denna pärla. 

Drömprojekt: Jag vill skriva en bok om alla de figurer som bor i mitt huvud. Jag vill åka tåg länge till destinationer med namn jag inte kan uttala. Jag vill segla över flera hav och bestiga fler toppar. Sen vill jag tillbaka till teatern snart, och ja…. Givetvis utveckla fler dramaprojekt med historier som jag längtar efter ska få berättas. ALLT NU!

Eva Röse som Maria Wern.
Eva Röse som Maria Wern.