Emelies cykeläventyr mellan gotlands kyrkor

När coronapandemin svepte över världen förändrades Emelie Appelholm-Bergbohms professionella liv inom kulturen drastiskt med inställda jobb. I all plötslig fritid och hemmasittande föddes idén om att cykla mellan öns alla medeltida kyrkor och ödekyrkor för att lära känna Gotland bättre. Under 72 mil på sin treväxlade cykel och i de 100 kyrkobesöken fann hon inspiration till att göra en bok om öns kyrkor som släpps i höst.

Emelie Appelholm-Bergbohm cyklade under en sommar mellan gotlands alla kyrkor. Intresset och tankarna hon fann på resan resulterar under hösten i en bok.

Emelie Appelholm-Bergbohm cyklade under en sommar mellan gotlands alla kyrkor. Intresset och tankarna hon fann på resan resulterar under hösten i en bok.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2022-07-06 10:55

Emelie Appelholm-Bergbohms arbete inom kultursektorn påverkades drastiskt av coronapandemin. På kort tid var var nästan alla arrangemang, uppdrag och planer hon jobbat med inställda. Hennes verksamhet var baserad i Stockholm, men hon hade under alla år pendlat mellan huvudstaden och Gotland. Emelie befann sig i Visby när världen successivt stängdes ned och blev kvar på Gotland. 

På ön gick hon igenom en av sina största kriser i sitt professionella liv, samtidigt som hon var så tacksam över att få vara hemma och mer närvarande på Gotland. Hon landade i beslutet att det var dags att förändra saker i sitt liv, komma hem igen och göra en exit från Stockholm. Första corona-våren innebar en hel del hemmasittande för Emelie. Hon kollade på tv-program om världens natur och djurliv. 

– Ofta hade programmet en dystopisk vinkel om att allt håller på att gå förlorat på grund av klimatförändringarna. Jag kände sorg kombinerat med en stor lust till att upptäcka min egen omgivning. Vad fanns det på Gotland att upptäcka som jag inte redan kände till? Då föddes idén om att cykla mellan öns alla medeltida kyrkor och ödekyrkor för att lära känna Gotland bättre, säger Emelie.

undefined
Emelie Appelholm-Bergbohm cyklade under en sommar mellan gotlands alla kyrkor. Intresset och tankarna hon fann på resan resulterar under hösten i en bok.

Det krävdes 20 dagar på sadeln och totalt blev det 72 mil från Fårö i norr till Sundre i söder på slingrande vägar mellan alla socknarna. Varje kyrkobesök ägnade Emelie minst en timme för att läsa om platsen. Hon skrev ner sina tankar, fotograferade och delade varje stopp på sociala medier. Det blev en stor respons och många hejade på henne längs resan.

– Jag sov hos familj och vänner i det fall det fungerade, men eftersom det var pandemi var jag tvungen att vara restriktiv med att sova på för många platser. Min man utgjorde markservice och gjorde en otrolig insats som kom och hämtade mig efter jag var klar för dagen. Nästa dag åkte vi tillbaka där jag lämnat cykeln för att fortsätta resan, säger Emelie.

undefined
Emelie Appelholm-Bergbohm cyklade under en sommar mellan gotlands alla kyrkor. Intresset och tankarna hon fann på resan resulterar under hösten i en bok.

Emelie cyklade på sin gamla treväxlade cykel som hon haft sedan tonåren. Cykeln höll hela vägen utan problem trots att det inte är en avancerad cykel. Hon tycker det visar att man inte måste ha den mest påkostade utrustningen för att göra ett eget litet cykeläventyr. 

– Införskaffa gärna en bok om Gotlands kyrkor som du kan ha med dig på färden. Jag hade med mig boken Änglar och drakar av Christer Jonson, Eva Sjöstrand och Bengt af Geijerstam som gav mig värdefulla ingångar till kyrkornas fakta och historia. Ha på dig vindtåliga kläder, cykelhjälm och gärna en väst som gör att du syns i trafiken. Se till att ha med dig en portabel mobilladdare och något gott att äta och dricka. Se till att inte vara stressad, var nyfiken och ägna tid åt dina stopp, det är det som gör resan oförglömlig, säger Emelie.

Det var dock en resa som även innebar en hel del motvind och ibland var Emelie ganska trött och hade ont i kroppen, men för varje stopp fick hon en starkare tro på sig själv och motivation att hon skulle klara av utmaningen. 

-Varje kyrka blev som ett delmål, något att se fram emot, en present som man kunde öppna. Kyrkorna gav mig värdefulla och meditativa pauser. Jag uppskattade att få ha ett starkt fokus och få känna närvaro i det jag ägnade mig åt, säger Emelie.

Ingen kyrka är den andra lik på Gotland och Emelie kom att hitta något hos dem alla som hon blev extra fascinerad och berörd av. En av dem hon minns extra väl var Hejde kyrka. Upp för trappan bakom orgeln fanns en hel vägg med udda och humoristiska porträtt. En konstskatt som man inte lägger märke till om man inte aktivt letar efter den. 

Dessa porträtt hängde förut på kyrkbänkarna, men togs bort när kyrkan renoverades. Hall kyrka är en annan kyrka som hon tycker har en fin och lugn atmosfär. Hon blev även betagen av kapellet en bit därifrån vid Hallshuk som är en av de mer uppskattade kustplatserna på Gotland. 

– När jag besökte Hallshuk i början av juli lyste hela omgivningen av blåeld. På södra delen av ön minns jag särskilt besöket vid Burs kyrka. Klockaren i kyrkan lät mig stiga upp i tornet och se kyrkklockan. Där fick jag lära mig om kimbning, en gotländsk tradition som går ut på att man med hjälp av mindre stenar slår på kyrkklockan i en viss bestämd rytm i samband med olika högtider. Uppe i Burs kyrktorn ligger det flera vackra runda stenar som slagits mot den kyrkklockan av olika personer genom tiderna, säger Emelie.

Under resans gång lärde sig Emelie mycket om Gotlands och vår del av världens historia. Om hur människor alltid velat skapa olika gemenskaper, ritualer och svar på livets mening och hon ser på religion på ett annorlunda sätt efter resan. Sambanden har blivit tydligare mellan de olika världsreligionerna i hur de formats av sin tid, sina influenser och tankar om ont och gott. 

– Jag har också insett att kyrkorna är fulla med många groteska och läskiga motiv likaså mörka berättelser och sägner. Det var något jag inte hade förknippat med dessa byggnader tidigare. För egen del har jag lärt mig mycket om hur min gotländska identitet betyder för mig. Ön har en stor inverkan på vem jag är och den jag blivit, säger Emelie.

undefined
Emelie Appelholm-Bergbohm cyklade under en sommar mellan gotlands alla kyrkor. Intresset och tankarna hon fann på resan resulterar under hösten i en bok.

Halvvägs på färden kom Emelie på idén om att göra en bok när hon insåg att kyrkorna hade så många sagolika anekdoter och figurer. Det tog ett år att låta tankarna gå över till handling och börja jobba med boken och i höst släpper hon en bok om Gotlands 100 kyrkor som tar inspiration från upptäckterna hon fick under cykelresan. Den riktar sig till både barn och vuxna och hon hoppas att man kommer vilja läsa den ihop över åldersgränserna. Texterna är skrivna i samarbete med prästen och kyrkohistorikern Johannes Svanerud och den kommer vara rikt illustrerad av konstnären Jenny Svenberg Bunnel.

– Boken kommer genom fakta och fantasi lyfta fram olika konstnärliga motiv, levnadsöden och kulturhistoria som finns samlade vid dessa platser. Många berättelser är läskiga och ställer stora existentiella frågor om liv och död. Något jag tyckt varit viktigt att lyfta fram. Jag tror barn gärna vill dyka in i tankar och frågor om livet. Nu har jag jobbat aktivt med materialet i ett halvår. Det kommer bli ett fantastiskt resultat. Jag är mycket stolt, säger Emelie.