Det bästa med att resa till Gotland – enligt Chat GPT

Har du hört om Chat GPT? Under de senaste månaderna har tjänsten, som är en språkmodell för chatbottar utvecklad av Open AI, tagit över internet. Vi passade på att ställa några frågor om Gotland för att se vad vi fick för svar.

Gotland 27 januari 2023 09:24

Utvecklaren Open AI, som har fokus på artificiell intelligens, har under flera år arbetat med att utveckla Chat GPT. Det är en chattrobot som exempelvis kan besvara olika faktafrågor, skapa texter till olika sammanhang och samtala med människor på olika språk. 

Bland annat har man testat om Chat GPT kunnat klara en tenta i juridik – vilket roboten gjorde. Men det var långtifrån bäst i klassen. IT-jätten Microsoft har investerat flera miljarder i tjänsten och det ryktas om att man ska implementera Chat GPT i sin sökmotor Bing. Den marknadsledande sökmotorn oroas i sin tur över Google över hur deras affärsmodell kan komma att påverkas när roboten används fullt ut. 

Så vad fick vi för svar? Redaktionen frågade bland annat "Vad som är det bästa med att resa till Gotland?".

undefined
Strandakar är ett av alla exempel som finns där man kan njuta av livet på landet.

Det här var svaret som vi fick: 

Det finns många saker som är bra med att resa till Gotland, men här är några av de vanligaste:

Natur: Gotland har vacker natur, inklusive långa stränder, klippor, vikar och skogar.

Historia: Gotland har en rik historia, med många medeltida kyrkor och slottsruiner att utforska.

Kultur: Gotland har en levande kultur, med många festivaler och evenemang som äger rum under sommaren.

Mat: Gotland är känt för sin goda mat, som ofta är baserad på fisk och skaldjur.

Avkoppling: Gotland är ett bra ställe för att koppla av och njuta av livet på landet.

undefined
Ringmuren är ett av besöksmålen som man måste se när man besöker Visby, enligt Chat GPT.

När vi sedan frågar Chat GPT om vilka fem ställen som man bör besöka om man ska till Visby blir svaret detta: 

  1. Visby ringmur: Visbys ringmur är en av de mest kända sevärdheterna på Gotland och är ett viktigt historiskt monument. Murarna omkring Visby är välbevarade och erbjuder fantastisk utsikt över staden och havet. 
  2. St. Maria kyrka: St. Maria kyrka är en av de mest kända kyrkorna i Visby och är ett utmärkt exempel på gotländsk medeltidsarkitektur. Kyrkan är känd för sina vackra fresker och unika arkitektoniska detaljer.
  3. Gotlands Museum: Gotlands Museum är ett av de mest välrenommerade museerna på Gotland och erbjuder en unik inblick i Gotlands historia och kultur. Museet har en stor samling av föremål från forntiden till nutiden.
  4. Strandpromenaden: Strandpromenaden i Visby är en vacker promenad längs havet. Här kan man promenera, jogga eller cykla och njuta av utsikten över havet och de vackra omgivningarna.
  5. Stora Torget: Stora Torget i Visby är det historiska centrumet av staden och är känt för sina vackra byggnader och mysiga restauranger. Här kan man njuta av mat och dryck samtidigt som man beundrar den vackra arkitekturen och den livliga atmosfären.

Vi frågade även om vilka fem restauranger som man ska äta på i Visby för att se vad vi fick för svar. När vi såg svaret blev det riktigt intressant – ingen av de fem restaurangerna existerar nämligen i verkligheten. De fem ”restaurangerna” som rekommenderades var Restaurang Slottsholmen, Restaurang Källaren, Restaurang Rauk, Restaurang P&B Delikatesser och Restaurang Gutegarden.