”Det är mitt kungarike – här känner jag mig hemma”

Johnnie Krigström säger att han verkligen älskar när han får komma till Gotland och bara gå runt och fixa olika saker.
Johnnie Krigström säger att han verkligen älskar när han får komma till Gotland och bara gå runt och fixa olika saker.

Johnnie Krigström gick från målaryrket till att bli en av Sveriges största tv-profiler. Här berättar han om TV-succéerna, kärleken till ön och hur det känns att bli 50 år.

Gotland 2 maj 2023 08:33
undefined
Johnnie och kollegorna i programmet "Stugdrömmar" som sänds på Discovery.

Det finns få gotlänningar som vi brukar se återkommande i tv. Babben Larsson är självklart en av dem – men en av få andra som vi under många år fått se i tv-rutan är målaren och tv-profilen Johnnie Krigström. Han har under mer än 20 år förgyllt våra dagar då han medverkat i flera olika program i Kanal 5 och senare Discovery. 

Vi träffar honom en varm vårdag i Brissund och vi går bland annat ner till en av hans favoritplatser – fiskeläget vid stranden i Brissund. 

Johnnie växte upp på Själsö och valde efter några år som målare på Sture Larssons Måleri att flytta till Stockholm. 

– Det var en fantastisk tid och jag stortrivdes på jobbet och hade vägen rätt utstakad för mig på den arbetsplats som jag var då. Samtidigt har jag under åren alltid återvänt till ön så ofta som jag kunnat. 

undefined
I år fyller Johnnie 50 år och han säger att det är något han ser fram emot. Men det är ännu inte bestämt hur det ska firas.

Det var i Stockholm karriären tog fart på allvar – men tanken var aldrig att det skulle bli en lång tv-karriär. 

– När jag fick frågan om att göra en casting för Roomservice var jag på ett stort måleri i Stockholm och gjorde en tvåårskomplettering efter ett nybygge och bad folk att flytta på sig. Då fick jag frågan om göra en casting från min arbetsgivare, det var en intresseorganisation i måleribranschen som tillsammans med en reklambyrå hade en idé om att göra något som liknande en inredningstidning i tv, säger Johnnie Krigström. 

Har du sett castingfilmen nu i efterhand?

- Haha, ja! Det är inget som jag så gärna vill visa upp. Vi kan väl säga att det har förbättrats lite sedan dess i alla fall. 

Han beskriver programmet Roomservice som något världsunikt. Det var nämligen världens första program som blev helfinansierat under inspelningstiden. Branschen hade valt att satsa på det för att få fler människor att anlita proffs. 

– Det var jag och tre andra målare som var med i castingen och fyra byggare. I slutet stod jag mot en kille från Stockholm. Produktionsbolaget ville ha stockholmaren och Kanal 5 gotlänningen, till slut vann de sistnämnda. 

undefined
Johnnie och kollegorna Mattias Särnholm och Sofia Wistam har under åren gjort en mängd tv-program tillsammans.

Det blev starten på en nästintill ikonisk duo – i klass med Filip och Fredrik eller Michael Scott och Dwight Schrute i The Office. Johnnie Krigström och byggaren Mattias Särnholm har hängt ihop sedan tre dagar innan första inspelningsdagen 2001.

– Jag och Mattias träffades och hade en grym kväll ihop. Sedan dess är det han och jag. Han är min högerhand och vi är som ett självspelande piano och vet hur den andra vill ha det. Vi är verkligen som syskon och hörs flera gånger i veckan, han vet var jag är och jag vet var han befinner sig, säger Johnny. 

Varför tror du att det funkat så bra för er i tv? 

– Det är väl mycket att vi aldrig förställer oss. Det var de första timmarna av inspelningarna som man tänkte på kamerorna, efter det så har jag aldrig gjort det. Vi spelade in runt 260 avsnitt av Roomservice och alltid haft lätt att slänga käft med varandra, säger Johnnie. 

Har ni aldrig bråkat? 

– Jag var 27 år när vi träffades och han är några år äldre. Vi var klara med att försöka bråka med andra och behövde inte försöka reta varandra. Men det är klart att vi har bråkat någon gång, samtidigt har det varit om fåniga saker och hur olika saker ska vara och det är något som vi lätt kommit vidare i. Det är som sagt så lätt att jobba ihop. Det är som att vi har två kroppar med en hjärna, vi tänker exakt likadant. 

undefined

Första säsongen av programmet var dock tittarmässigt ingen höjdare. 

– Det var min mamma och hennes kompisar som såg på programmet. Det låg på söndagseftermiddagarna och hade då inte världens bästa sändningstid. Men det var en person på Kanal 5 som verkligen gillade programmet och tyckte det var bra. Då fick vi byta sändningstid och då blev det verkligen stor skillnad. 

Under senare år är det kanske främst Sofias Änglar som man känner igen dem från. 

– Vi gjorde 15 säsonger av Sofias Änglar och det är ett program där fokus inte är på själva byggandet. Det handlar mer om att göra något bra för andra personer. Men samtidigt har det varit ett program som tärde på en, vi fick vara med om mycket jobbigt. Belöningen för oss inblandade kom när vi fick se vad vi gjort för andra människor.

Om du går tillbaka till den plats i livet som du var när du skulle gå på castingen och tänker på vart du är nu. Är du stolt över vad du åstadkommit? 

– Jag tänker inte så mycket, jag har bara gjort det här. Men när du frågar om det – så är jag stolt över vad jag har gjort hittills. Jag har som sagt fått hjälpa många andra människor samtidigt som vi har haft väldigt roligt. Men det har varit mycket jobb. De första säsongerna av Roomservice var det arbetsdagar på 16–18 timmar för att hinna med. 

Under pandemin blev det stopp för programmet. Det gick nämligen inte att ta hem ett stort inspelningsteam till personer som hade nedsatt immunförsvar. I stället fick Johnnie en ny tillvaro efter många år i tv-bubblan. Han renoverade hemma samtidigt som frun blev stationerad på hemmaplan i inledningen av pandemin.

– Jag är inte still så ofta! Så jag började renovera en massa hemma och målade om ungarnas rum och hallen flera gånger. Till slut var det hon som sa att jag fick börja jobba igen, när jag väl började spred sig ordet snabbt, säger Johnnie och berättar att han blev snabbt fullbokad med jobb. 

undefined
Johnnie Krigström säger att det varit fantastiska

Nu är han återigen aktuell med en stor produktion för Discovery. Denna gång har han, Mattias, Sofia Wistam och Gustav Oland spelat in programmet ”Stugdrömmar”. 

– Det har vari fantastiskt att få se så mycket av Sverige och den otroliga natur vi har. Det som slagit oss är att ju längre ut vi kommit ju mer intressanta människor har vi träffat. Det och ”Hello Africa” som jag gjorde ihop med Mattias är det absolut roligaste som jag gjort, säger Johnnie. 

Han är uppvuxen i Själsö – men det är i Brissund som han och familjen nu har ett eget boende som de spenderar mycket tid i. Där finns det även en lång släkthistoria.

– Min farmor och farfar har tidigare ägt huset och sålde det på 60-talet, sedan köpte de en tomt bredvid där de byggde sitt sommarhus. Det huset ägde min pappa under många år och vi har efter det sagt till de andra ägarna att vi skulle vilja köpa det andra huset. Det blev verklighet för åtta år sen. Det var tyvärr träbock i huset, så vi fick elda upp det. Nu har vi ett nytt hus där. 

undefined
När Johnnie och frun ska ta en promenad är det ofta vid stranden i Brissund som de brukar gå. Vid fiskeläget har hans fabror även en fiskebod.

Vad betyder Gotland för dig? 

– Det betyder allt. Jag vill hit mycket mer än min övriga familj. För mig är det ett andningshål, men familjen tror inte riktigt på det. Jag har alltid omkring och gör saker. Men jag tänker inte så mycket, utan är bara här. Brissund och Själsö är mitt kungarike, det är inte många platser som jag inte har koll på här. Här känner jag mig som hemma. 

Kommer det i framtiden bli en flytt till Gotland? 

– Jag tror personligen att vi kommer hålla oss nära våra barn, om de bor kvar i Stockholm väljer vi nog att vara kvar i Stockholm. Min fru är uppvuxen på Öland och jag på Gotland, vi hade inte våra föräldrar som grannar. De kom när vi behövde hjälp, men om vi skulle få barnbarn vill man nog vara när för att kunna ge avlastning och stöd. 

undefined

Om Johnnie

Ålder: 49 år, 50 år den 14 juli samma dag som kronprinsessan Victoria fyller år.

Bor: Lidingö.

Familj: Fru och två barn. 

En bra film: Jag gillar Triangle of Sadness. Den är bra och lite skruvad. Sedan älskar jag alla filmer med Star Wars och Marvel.

Bra musik: Tidigare kunde jag lyssna på Kent, Depeche Mode och Bruce Springsteen. Jag snöade in på olika artister. Nu handlar det mer om att lyssna på musik efter årstider, nu är jag i lite säsong med trance. Då blir det bland annat The Knife och Fever Ray. 

Favoritplats på Gotland: Det är Själsö och Brissund. Min farmor och farfar hade sommarställe i Brissund och min farbror har en fiskebod här nere. Jag älskar den här delen av ön.