”Det är här jag laddar upp min energi”

"Min självbild har blivit bättre genom terapi. Jag kallar det för självvärde och nu känns det som att det är på en fin nivå", säger hon.
"Min självbild har blivit bättre genom terapi. Jag kallar det för självvärde och nu känns det som att det är på en fin nivå", säger hon.

Molly Hammars bästa tid är när hon får hänga i stugan i Brissund. Möt henne i ”Gotland i mitt hjärta” i en intervju om ”Så mycket bättre”, karriären och vad hon känner för ön.

Gotland 1 augusti 2022 07:40
undefined
Molly Hammar älskar att få hänga på Gotland.

Molly Hammars relation med Gotland sträcker sig långt tillbaka i tiden. Hennes pappa, jazzmusikern Andreas Pettersson, är född på Gotland och de har en sommarstuga i Brissund. 

Hon och hennes syster fick följa med på turné med pappa när de var mindre, hon är därför även bekant med många av de gotländska socknarna. 

– Jag är uppvuxen i Brissund och kan faktiskt prata lite gotländska, säger hon och försöker sig på några ord. 

– Jag har alltid älskat att sjunga, det är mitt sätt att leva. Jag kommer inte ihåg en tid där jag inte sjöng. Jag har gått runt och skriksjungit i trädgården i Brissund ända sedan jag var liten. Det är här som jag laddar upp min energi, berättar hon. 

undefined
Molly Hammar säger att upplevelsen i "Så mycket bättre" varit något utöver det vanliga.

Artisten Molly Hammar slog igenom redan som 15-åring när hon var med i programmet Idol. I år har hon fått äran att vara en av värdarna i TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre”. 

Hon har därmed fått vara med från början till slut. Hon säger att upplevelsen att få vara med i programmet varit otrolig. 

– Det här är det sjukaste jag varit med om i mitt liv. Det är en emotionell berg- och dalbana och allt mitt emellan.

Hur var det när de ringde dig och frågade om du ville vara med? 

– Alltså, jag har varit på Grå Gåsen med min pappa och gått runt på den där klassiska marken. Då tänkte jag att det skulle vara så jäkla fett att få bo där och vara med i programmet. När de ringde och frågade om jag ville vara med … Jag skrekgrät när jag fick frågan, det har alltid varit en dröm för mig. Det fanns inte en tanke på att tacka nej.

undefined
Molly har under inspelningarna hängt med en stor mängd olika personer.

Under inspelningarna av årets upplaga av ”Så mycket bättre” har hon fått hänga med andra artister som Anna Ternheim, Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Maja Francis, Norlie & KKV, Nordman, John Engelbert från Johnossi och Måns Zelmerlöw. 

Hon säger att det var väldigt härligt att få göra programmet och träffa alla de andra deltagarna. Molly är stolt över att hon fick vara en av värdarna. 

– Alla är mina idoler. Den här resan här har gjort att man har fått sett på sitt liv utifrån. Det är annars lätt att man ser den tuffa vägen, för jag har haft en tuff väg, och en karriär som tagit många olika svängar. Men att det på något sätt har lett till där jag är idag, det är så vackert, säger Molly. 

undefined
"Jag och Anna Ternheim blev väldigt tajta när vi var med hela vägen. Jag tror och hoppas att jag kommer hänga mycket med några i det här gänget", säger Molly Hammar efter "Så mycket bättre".

Hur menar du? 

– Nej, men jag började med musik väldigt tidigt och har testat så många olika musikstilar. Jag har fått växa upp i rampljuset och kan tycka att det vore väldigt skönt att få börja om från noll. Men samtidigt var det fint att få lite perspektiv på min karriär och mitt liv. Jag känner väl lite som att jag kom in i programmet som en flicka och ut ur det som en kvinna. Jag känner att jag fick en otrolig tyngd i mig själv. 

I samband med inspelningarna av ”Så mycket bättre” är det ändå någon av deltagarna som hon fått en fin kontakt med.

– Jag och Anna Ternheim blev väldigt tajta när vi var med hela vägen. Jag tror och hoppas att jag kommer hänga mycket med några i det här gänget. Anna är en av dem, Maja Francis är en annan och killarna är i Norlie & KKV är grymma. Jag hade gärna hängt med Olle Jönsson också, men han bor inte i Stockholm. 

undefined
Molly Hammar fick under inspelningarna köra väldigt mycket bil.

Är det någon som du kommer dricka bärs med då? 

– Absolut, det kommer hända! Jag, Anna Ternheim och John kommer absolut dricka bärs ihop. Det ska jag se till. 

Under åren är det en mängd artister som fått sitt stora genombrott efter att de varit med i programmet. Molly Hammar säger att det är en speciell tid efter programmet, när det är färdiginspelat och hon väntar på att det ska visas i tv. 

– Jag har sagt till mig själv att jag bara ska njuta av allt tills det att programmet sänds. Det känns lite som att efterrätten kommer när det sänds, men det blir ändå en skräckblandad förtjusning. Folk får verkligen lära känna mig, hur jag är musikaliskt och hur jag är på morgonen, säger hon och skrattar. 

Flera av de tolkningar som hon framfört i programmet har Molly skrivit tillsammans med kompisen Benjamin Ingrosso. 

– Vi har skrivit litegrann till det här och vi skriver ganska mycket ihop generellt. Han är en av mina bästa vänner, och jag fick lite tips av honom inför programmet. Men samtidigt kunde jag inte härma det han gjorde, då hade det blivit helt fel. Under tre månader innan programmet har jag stängt in mig och bara umgåtts med mina barndomsvänner. Det var en väldigt bra uppladdning, jag kunde gå in i huset och vara mig själv. 

undefined
Molly Hammar ser fram emot att människor framöver ska få se en ny sida av henne.

Kände du ”Nu jäklar satt det” någon gång när du framförde någon av låtarna? 

– Jag måste säga att det är flera låtar som jag kände så med. Alla tolkningar som jag gör symboliserar på något sätt den riktning som jag är på väg att gå i och visar vart jag ska gå härnäst. Jag har jobbat på väldigt mycket ny musik under de två senaste åren som gör att jag vet var jag ska gå. Det landskapet har jag integrerat i mina tolkningar. Det är mina bebisar som jag lånat och nu gjort dem till min grej.

Molly menar att det bara för två år sedan hade varit svårt att vara med i programmet. 

– Nu har jag samlat på mig så många låtar som jag kan släppa när jag vill. Det hade jag inte för två år sedan och jag hade inte hittat hur jag ska låta musikaliskt. Jag har tänkt att min tid kommer, tajming är ofta allt och nu känns det som att tajmingen är perfekt.

En annan sida av Molly Hammar är det som hon representerar. Hon har under många år lyft frågor om kroppsideal, feminism och politik.

– Det är verkligen en jätteviktig del av mig och något som är väldigt starkt. Tyvärr har jag känt att den delen ibland har överröstat andra grejer som jag gör. Jag är primärt låtskrivare och artist. Nu har jag valt att inte längre skrika högst i rummet. 

undefined
"Min självbild har blivit bättre genom terapi. Jag kallar det för självvärde och nu känns det som att det är på en fin nivå", säger hon.

Kommer du då inte att lyfta de frågorna framåt? 

– Nu kommer jag göra det mer genom mina låtar, jag har kanaliserat mina låtar om samhället och kvinnors rätt till sina kroppar i mina låtar. Det är många tjejer som lyssnar på mig och ser min sårbarhet kring min självbild. Vi måste fortsätta prata om sådana här grejer, det är jätteviktigt.

Hur är det med din självbild nu?

– Det är bra! Min självbild har blivit bättre genom terapi. Jag kallar det för självvärde och nu känns det som att det är på en fin nivå. Inom kärleksområdet har jag insett jättemycket om mig själv under det senaste året. Det har varit jätteviktigt för mig själv. 

Vilket är ditt stoltaste ögonblick i din karriär hittills? 

– Mitt stoltaste ögonblick var när jag tog mig upp ifrån en period efter jag varit med i en massa program som inte gick som jag ville. Jag tog mig ur ett liv och började om på noll. Då släppte jag min första ep som heter sex. Det är jag sjukt stolt över, sen är jag väldigt stolt över att jag hade en etta på listan i Italien förra året, det var sjukt mäktigt. 

undefined
Molly säger att hon har många smultronställen på Gotland - men att hon vill behålla några av dem för sig själv.

I sommar har hon gjort flera spelningar runt om i landet och samtidigt fått vara en sväng på Gotland. En rolig detalj kring Molly är att det var på ön som hon klarade sitt teoriprov.

– Jag hade kuggat två gånger och valde till sist att skriva det en tredje gång på Gotland. Då klarade jag det! Och har i princip aldrig blivit så glad. Tårarna bara rann ner för kinderna när jag sprang ut till farsan på parkeringen. 

Har du fått köra något på Gotland nu? 

– Under inspelningarna fick jag köra jäkligt mycket. Så nu vet jag hur det själv är att köra runt på ön.

På frågan om hon har några särskilda platser som hon tycker mer om så nämner hon bland annat Krusmyntagården, men hennes andra favoriter vill hon inte riktigt dela med sig av. 

– Jag har mina små smultronställen. Men jag älskar samtidigt hela Gotland och jag har ett själsligt band till den här ön, säger Molly Hammar. 

 

undefined
Molly Hammar

Om Molly Hammar

Molly Hammar slog redan som 15-åring igenom som artist efter sin medverkan i “Idol”. Sedan dess har hon gett en stor mängd konserter, släppt flera album och prisats för sitt artisteri. Nu är hon aktuell som en av värdarna av tv-programmet “Så mycket bättre” som sänds senare i höst. 

Familj: Mamma Mimmi Hammar, Pappa Andreas Pettersson och lillasystern Moa. 

En favoritlåt: Leave the door open – Silk Sonic och Bruno Mars. 

En go to-drink: Tequila Soda med massa lime.

Ett favoritställe på Gotland: Jag vill inte berätta om alla. Men Själsö Bageri är himlen på jorden.

En favoritbok: Normal People med Sally Rooney.