De drömmer om en egen oas på Gotland

TV4-profilerna Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal besöker Gotland flera gånger per år. I "Gotland i mitt hjärta" berättar paret om hur de träffades och drömmen om att skapa sig en alldeles egen fristad på ön.

Gotland 1 juni 2021 08:00

Här kan ni läsa nya Gotland Just nu!

Vi träffar Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal under en av parets många resor till Gotland. Vi har stämt träff vid Ygne, strax söder om Visby, under en strålande vårdag. Solen lyser starkt och vinden känns knappt – det är sådär underbart som det kan vara på ön.

– Vi försöker resa till Gotland fyra till fem gånger per år när det inte är pandemi. Vi älskar verkligen att vara här under våren, hösten och vintern. Det är så otroligt vackert, i december var vi på Fårö och vi var i princip ensamma där. Det var fantastiskt, berättar Anders och Henrik. 

1996 var de på samma konsert på ön – då kände Anders och Henrik inte till varandra. 

– 1994 cyklade jag runt med familjen på Gotland, då såg vi Susanne Alfvengren när hon uppträdde. 1996 var vi och såg Gyllene Tider när de var på Gotland med turnen "Återtåget". Där var faktiskt Anders också, har vi förstått nu i efterhand, berättar Henrik.

undefined

Anders är född på ön, men lämnade Gotland som sjuåring och flyttade tillsammans med sin mamma till Norrköping. Föräldrarna separerade och Anders fick börja ett nytt liv i Östergötland.

– När jag var liten var jag noga med att påpeka att jag var född på Gotland. Mina nya kompisar i Norrköping tyckte att jag pratade konstigt. Ön blev en plats som jag ständigt längtade tillbaka till och pappa fanns kvar på Gotland. Det var ju inte mitt beslut att vi skulle flytta härifrån, säger Anders och fortsätter: 

– Gotland blev för mig en plats helt utan bekymmer. Det är kanske en romantiserad bild som man kan få som barn, men jag har ännu kvar den känslan. Jag är alltid lugn här.

Han började arbeta inom journalistiken redan som 16-åring som reporter på sportredaktionen på Norrköpings Tidningar. Där var han kvar i några år innan det blev studier i Skåne och senare jobb på Aftonbladet.

Sedan 1997 har han arbetat på TV4 och är en av kanalens stora profiler i Nyhetsmorgon. Henrik har varit nyhetsankare och är nu en av programledarna i kanalens nya flaggskepp Efter fem. 

– Jag trivs verkligen och det är ju därför jag blivit kvar så länge! Jag får kommentera politik och leda program i Nyhetsmorgon. Jag försöker få med mycket Gotland i programmet. Nu ska vi käka middag med Fabian Olli Johanson som vi haft med som kock i Nyhetsmorgon, jag hoppas att han kan vara med i sommar också. 

undefined

Henrik och Anders blev ett par många år efter att de börjat på kanalen. De hade arbetat ihop under en tid innan de träffades av Amors pilar. 

– Jag hade försökt prata med Henrik några gånger. Men om jag ska vara ärlig tyckte jag mest att han var dryg, säger Anders och skrattar.

Henrik: 

– Jag hade faktiskt inte märkt att Anders försökte prata med mig. Anders har senare sagt att han trodde att jag bodde på Östermalm och hade en tjej som hette Louise.

Till slut var det på en maskeradfest med TV4 som det slog gnistor.

– Det var en fest med bad- och båttema. Det var under min mest vältränade period och jag klädde ut mig till livräddare ur tv-programmet Baywatch. Jag kom från en förfest och vågade gå fram och prata med Henrik, säger Anders. 

Sedan den festen har paret hållit ihop och nu har de ett helt liv tillsammans. 

– Vi fyller ju moppe (15 år tillsammans) i år! Vi bor i Stockholm och har två barn tillsammans som bor hos oss varannan vecka. Vi trivs väldigt bra med livet.

Bestämde ni er tidigt för att skaffa barn ihop? 

– Första året reste vi ganska mycket. Men sedan började vi prata om det och båda var inne på att vi ville ha barn. Det var något som vi båda önskade. 

undefined

Anders Pihlblad har under många år varit på Almedalsveckan och Henrik har hängt med. Det tog en tid innan de berättade för kollegorna om relationen.

– Jag följde med första året lite i smyg och då hade vi inte berättat det. Sen har jag fortsatt att följa med Anders på Almedalsveckan. Det är väldigt härligt att vara där i några dagar, sen brukar jag hittat på andra saker, berättar Henrik.

Anders är påtagligt orolig för vad som kommer hända med Almedalsveckan. 

– För Gotlands skull hoppas jag att Almedalsveckan blir kvar. Men redan innan pandemin var det många som baktalade veckan. Den är väldigt viktig för besöksnäringen, så jag hoppas att den fortsätter, säger han.

Paret har tillsammans med barnen gjort många resor till Gotland och Anders har ännu kvar en stor släkt på ön. Hans mormor drev i årtionden restaurang Strandvillan vid Kruttornet.

Större delen av släkten som Anders har på ön härstammar från hans morfars föräldrar Karl och Amanda. Karl var militär och paret fick tio barn.

– Det är väldigt roligt när vi har släktträffar. Bara häromdagen blev jag stoppad av en kvinna som sa att jag var släkt med hennes kille. Det slutade med att vi facetimade med hans mamma, tydligen var hon och min mamma a-kusiner. Det var väldigt kul, säger Anders Pihlblad

Henrik skjuter in:

– Det händer nästan alltid med Anders! Vi blir stannade på stan och får reda ut hur släktbanden ser ut. Det är mysigt.

Den här gången är de på Gotland utan barn. Då är det Anders som får ta hand om planeringen och vad som ska besökas på ön. 

– Anders är lite av min guide. Den här gången har vi varit vid Trullhalsar och kollat.

Anders fyller i: 

– Nu ska jag ta med Henrik till Tjelvars grav. Det vet han ännu inte om. 

undefined
Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal reser så ofta de kan till Gotland.

Under intervjun kommer det fram att Anders har ett stort historieintresse och de har tillsammans besökt många av öns historiska platser.

– Jag älskar verkligen kyrkorna och att få se nya platser på ön. Gotland är full av historia och det finns väldigt många Gotlandsböcker i våra bokhyllor. Henrik kan väl tycka att det ibland finns lite för många böcker hemma hos oss, säger Anders och skrattar. 

– Jag har bland annat en bok med landsfiskalen Justus Jakobsson. Det är hans egna anteckningar som getts ut i bokformat, den är jätteintressant.

I sommar kommer de återvända till ön tillsammans med barnen. Då blir det ofta boende på något av öns hotell som har pool. 

– Det är nästan ett krav från barnen att vi måste bo på ett ställe som har pool. Sedan hänger vi en del på Glassmagasinet, jag tror att barnen käkat sig igenom hela menyn nu, säger Henrik skämtsamt.

undefined

I framtiden drömmer de om en egen oas på Gotland. De håller hela tiden ögonen öppna efter ett sommarboende som skulle passa familjen. 

– Det hade varit fantastiskt med ett ställe som vi kan vara på under längre perioder. Vi jobbar i tv-studios som ligger i Stockholm, då är det svårt att bo permanent på Gotland. Men att ha ett ställe här, det vill vi verkligen, säger Henrik. 

– Förra sommaren gick vi och drömde om ett hus på Skeppargatan i Visby. För en tid sedan intervjuade jag Pigge Werkelin och då började jag istället fundera på ett boende lite utanför Visby, säger Anders.

 

Om Anders och Henrik: 

Anders Pihblad.

Ålder: 52 år. 

Bor: Stockholm. 

Familj: Maken Henrik och deras två barn.

En bra bok: Tant Julia av Mario Vargas Llosa.

En bra låt: "Holy" med Justin Bieber. 

Henrik Alsterdal.

Ålder: 41 år. 

Bor: Stockholm. 

Familj: Maken Anders och deras två barn. 

En bra bok: Pappan och havet med Tove Jansson. 

En bra låt: "King" med Years & Years. 

 

Favoritrestauranger: 

Barnen älskar Isola Bella och där brukar vi hänga ofta. Men får vi själva bestämma går vi gärna till Bakfickan.

Plats som de gärna besöker: 

Jag älskar muséer. Gotland Museum är mitt favoritmuseum och vi brukar försöka ta med barnen dit. 

 

Här kan ni läsa nya Gotland Just nu!