Danyel Couet älskar livet på Gotland – "Särskilt lugn"

Mästerkocken och entreprenören Danyel Couet har hittat lugnet på Faludden på södra delen av ön. I ”Gotland i mitt hjärta” berättar Danyel om karriären, storsatsningen på Sudret och när han själv fick kalkstenssjukan.

Danyel Couet stortrivs med livet på Faludden. I hans närhet finns alltid hunden Flinga.

Danyel Couet stortrivs med livet på Faludden. I hans närhet finns alltid hunden Flinga.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2022-05-01 09:00

Vi möts av Danyel Couets ständiga följeslagare, den lilla jakt-cockerspanieln Flinga, efter att vi parkerat vår bil vid hans gård på Faludden på södra Gotland. Det är på den gotlandsgården som han till sist har hittat hem. Nu har han och familjen sin egen oas på Gotland.

– Jag älskar den här tiden. Jag gillar när det är storm, då får jag vara inne och tända en brasa, laga käk och hänga med dem som är här nere så här års. Det gillar jag nästan mer än sommaren. Det är något särskilt med lugnet som finns här utanför högsäsongen, jag tankar energi säger Danyel Couet. 

undefined
Danyel Couet stortrivs med livet på Faludden. I hans närhet finns alltid hunden Flinga.

Redan under 90-talet började han drömma om att köpa något litet hus på ön. 

– I många år var vi mycket nere hos en kompis i Vamlingbo. Vi fick kalkstenssjukan som det heter hos oss stockholmare, det handlar om att man bara vill ha ett kalkstenshus på Gotland och letar överallt. Men det var precis innan vi fick barn, när vi fick dem åkte vi mycket utomlands i stället. 

Till slut köpte de gården på Faludden. Under ett år drev han även en restaurang i ladan på gården, ”Danyels Matlada”

– Vi var egentligen ute efter något litet kalkstenshus där vi kunde sova eftersom på somrarna håller man sig mest ute ändå. När vi av en slump såg det här fanns det ingen återvändo. Det gick inte att titta på något annat. Det var vad vi ville ha. Tack vare gården har vi lärt känna väldigt många härliga människor här på Sudret.

En av anledningarna till att han lärt känna så många människor är att Danyel tycker om att jaga. 

– Den har hjälpt mig jättemycket att lära känna dom bofasta. Även mina verksamheter har ju av naturliga själ fått mig att träffa väldigt mycket folk. Jag hoppas folk snart ser mig som en Burgsviksson, inte än kanske. Men jag hoppas att det blir så. 

undefined
Danyel i arbete vid gården på Faludden.

Danyels bana som kock började redan när han som 16-åring, i slutet på 80-talet, började extrajobba på Edsbacka Krog. Hans mål var att utbilda sig till illustratör och grafiker.

– Men så fick krogen en stjärna i Guide Michelin. Då förstod jag hur fantastiskt det är att kombinera det estetiska i en snygg uppläggning med matlagning. Jag fick smak för det och det var där som allt började.

När gymnasiet var över drog Danyel, som har en fransk pappa och en finsk mamma, till Frankrike och Paris, för att jobba på olika stjärn-restauranger. Några år senare kom han tillbaka till Sverige och började arbeta med kändiskrögaren Melker Andersson. 

– Jag hade turen att bli extraanställd på Fredsgatan 12 som hade öppnat sommaren 1994 när jag kom hem. 1995 deltog jag tillsammans i Bocuse D´or (VM) med Melker och kammade hem Sveriges första silvermedalj någonsin. Året efter var jag delägare till krogen.

Det blev början till många år av samarbete. Under 26 år samarbetade de och öppnade totalt 24 krogar runt om i Stockholm, Göteborg, Åre och Malmö, i princip en ny krog varje år.

De var då en av landets större restaurangkoncerner för kvalitetskrogar och de ägde bland annat Restaurang Smak, Restaurang Grill, Restaurang Gothem, Le Rouge, Le Bar, Kungsholmen och Orangeriet. 

– Det var en sjuk jäkla skola att som 21-åring bli delägare och sedan öppna över 20 krogar under de åren som vi var partners. Det är få personer som får vara med på en sådan resa, jag har lärt mig väldigt mycket om restaurangupplevelser och hur man bygger upp restauranger.

undefined
Danyel älskar att sitta på bänken vid Guldkaggen och

Vad lärde du dig? 

– När man är kompanjoner är det ofta någon som leder och så följer man. När man är ung så har man inte så mycket kunskap och då blev det så att jag följde i stället. Då visste jag inte exakt vad jag ville göra. Nu gör jag ingenting av fel anledning, nu gör jag bara saker jag tycker är roligt för då vet jag att det oftast blir bra. Nu jobbar jag bara för att det är kul. 

Utöver åren med Melker har Danyel vunnit OS-guld med Kocklandslaget, varit programledare/jurymedlem i Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock samt deltagit i flera andra tv-program. Dessutom har han lagat mat till flera andra kändisar på olika restauranger. 

Är det någon gång som du har blivit starstrucked? 

– Jag är egentligen rätt social av mig och har lätt för att prata med människor. Men i fjol lagade jag mat åt åtta personer, när jag skulle servera dem såg jag helt plötsligt Hedda Stiernstedt och då fick jag svårt att få fram orden. Då blev jag starstrucked.

Nu driver Danyel två restauranger, en i Stockholm och en på Gotland. Det är restaurang Allegrine och Guldkaggen by Allegrine i Burgsviks hamn. Hans farmor hette Allegrine och där är inspirationen till namnet. 

– Allegrine är något jag alltid velat göra. Det är fransk mat, men inte fransk bistro. Det är som jag skulle vilja ha det om jag gick och åt på en fransk restaurang. 

Det var i fjol som det blev klart att Danyel Couet skulle driva restaurang Guldkaggen. Sedan dess har mycket hänt och ett stort utvecklingsarbete pågår ännu. Bland annat vill han utveckla restaurangen och renovera övervåningen.

Det är mycket att göra och kommer ta sin tid. Men Guldkaggen är en av mina favoritplatser. 

undefined
Danyel Couet och trädgårdsmästaren Simone Grind som ska ha hand om odlingarna vid gården i Vamlingbo.

Redan till sommaren kommer gotlänningar och besökare få ta del av nästa projekt. Han och två kompanjoner har tillsammans köpt gården Sibbjäns i Vamlingbo. De kommer att storsatsa på gården och har anställt Simone Grind, som trädgårdsmästare, och två andra för att ta hand om odlingarna. 

En storsatsning kan ibland låta som att området ska bli exploaterat - och visserligen vill Danyel Couet skapa ett nytt besöksmål på Storsudret. Men deras tankar handlar om hur man kan kombinera hållbarhetsarbete med utveckling.

Inspirationen till deras gemensamma projekt kommer från dokumentären ”The biggest little farm”. Målsättningen är att gården framöver ska bli självförsörjande och att allt ska vara cirkulärt. 

– Vi är tre stycken som verkligen brinner för det här och har skickat massvis med länkar till varandra om olika dokumentärer om hur man ska ta hand om jorden och hur allt blir mer utarmat. Det här är verkligen någonting som vi brinner för, säger Danyel Couet.

Det låter ändå som ett kostsamt projekt – kan vi säga att det är någon form av lustprojekt?

– Vi är alla kapitalister som njuter av det goda livet. Men vi vill visa att man inte behöver göra avkall på naturen och att det går att arbeta hållbart för att faktiskt kunna ha det bra och njuta av livet. Såklart ska det här på sikt generera pengar tillbaka in i verksamheten för att det skall fortsätta att utvecklas men det här ska vara något som man pratar om både i Sverige och övriga Europa. Vi satsar mycket på det.

undefined
Danyel säger att det är fantastiskt att se hur verksamheten vid gården Sibbjäns växer fram.

Han säger att deras tanke är att naturen ska få göra sitt. Bland annat kommer grisar att användas för att göra jorden odlingsbar och de kommer även använda sig av No dig-metoden.

Den innebär kortfattat att de inte ska gräva i själva jorden – utan organismerna ska få arbeta ostört för att skapa de bästa möjliga odlingsförutsättningarna.

– Jag har alltid tyckt om odling och gårdslivet. Men det hade varit omöjligt att bli bonde och bo i centrala Stockholm. Nu har vi expertishjälp för att arbeta med allt, det handlar lite om att vi har folk på rätt plats. 

Hur mycket har du varit inblandad i själva odlingarna? 

– Vi har pratat mycket om vad vi ska odla och vad som i framtiden ska finnas i restaurangen. Samtidigt är det jättesvårt att på kort tid få i gång en regenerativ och cirkulär gård. All komocka ska användas som gödsel och det tar något år innan den brinner och går att använda. Det finns många bromsklossar i ett sådant här projekt. 

I år ska odlingarna komma i gång och de kommer även ha en gårdsbutik och lättare servering. Från och med nästa sommar ska det finnas en restaurang på platsen och i framtiden är deras mål att ha såväl ett bageri, som destilleri och musteri på Sibbjäns. 

– Det finns mycket utmaningar på vägen, men jag har inte gett upp ett projekt i hela mitt liv. Det här är något som vi verkligen brinner för och det kommer bli fantastiskt. 

Danyel och Flinga i det stora sällskapsrummet i huset.
Danyel och Flinga i det stora sällskapsrummet i huset.
Om Danyel Couet

Ålder: 49 år.

Bor: Stockholm och Faludden.

Favoritplats på Gotland: Bänken utanför Guldkaggen utanför högsäsong. Där laddar jag energi. 

Favoritstrand: Sandar nere på södra Gotland.

En bra låt: Superstition med Stevie Wonder.

En bra bok: Regenerativ Agriculture av Richard Perkins.