BILDER: Bondestugan har blivit en storsuccé på Gotland

År 2000 inleddes projektet med att få lantbrukare att bygga uthyrningsbostäder på sina marker. 22 år senare har hundratals besökare bott hos dem och framgångsprojektet Bondestugan lever vidare.

De härliga stugorna vid Ihre.

De härliga stugorna vid Ihre.

Foto: Pressbild

Gotland2022-07-23 07:31

Projektet började som ett samarbete mellan LRF Gotland, Gotlandsresor och turistnäringen på ön.

Syftet var att rusta upp delar av Gotlandsresors anläggningar och samtidigt få till fler uthyrningsbostäder på Gotland. 

– Det hade varit många stormar och vi markägare och bönderna hade mycket trä som vi inte fick så bra betalt för. Då funderade vi på hur virket kunde förädlas och mycket kunde tas omhand genom projektet, säger Pär-Rune Nypelius. 

undefined
De härliga stugorna vid Ihre.

Hans två stugor stod klara 2004 och säger att succén blivit ett faktum mycket tack vare Gotlandsresor. 

– De gick in och garanterade att varje markägare skulle få in 50 000 kronor per objekt i fem år. Det betydde jättemycket för att satsningen skulle bli av, säger Pär-Rune Nypelius. 

undefined
En av stugorna som ligger i Ihre på Gotland.

Stugorna som byggts har en tydlig gotländsk inriktning och de fyra standardstugor som finns ska alla finnas olika element i som kan kopplas till ön. 

Varje stuga ska också hålla en hög standard – något som alla var överens om redan från projektets start. 

– Människor vill bo bekvämt och det gör man verkligen hos oss. Det som vi vill ha framåt är fler som vill bygga stugor genom projektet, säger Cecilia Hammander, projektledare för Bondestugan och som jobbade på Gotlandsresor när projektet sjösattes. 

Vilka passar stugorna för? 

– Det är oftast barnfamiljer som hyr av oss. Det kan vara en familj med två barn och med mormor och morfar som följt med. Men ibland är det också kompisgäng som hyr, säger Cecilia. 

Pär-Rune skjuter in: 

– Det är inget för dem som vill Gotland för att festa i Visby, här bor man ofta för att få lugnet, säger Pär-Rune Nypelius. 

undefined
En av stugorna som ingår i Bondestugan.

I dag finns det 17 objekt som hyrs ut via Bondestugan och målsättningen är framåt att få in fler som vill vara med i projektet. Många som tidigare har varit med i projektet kan ha sålt sina gårdar vidare.

– Det är bra för de personer som funderar på ett generationsskifte. Om man har flera barn och en vill ta över gården, då kan det vara bra att ha stugorna till de andra barnen. Då är det bra att i tid fundera på om man vill bygga sådana här stugor. 

En av stugorna som ligger i Ihre på Gotland.
En av stugorna som ligger i Ihre på Gotland.