Badsugen? Här är några av öns magiska badställen

Härliga stränder på Gotland.
Härliga stränder på Gotland.

Vare sig det är en långgrund sandstrand, ett unikt kalkbrott eller en gömd pärla du är ute efter, bjuder Gotland på alla slags badmöjligheter. Här tipsar vi om några av våra favoriter.

Gotland 16 mars 2021 09:33
undefined
Sudersannas Sudersand strand

Sudersand, Fårö
En av Gotlands finaste sandstränder. På Fårös nordöstra sida ligger härliga Sudersand. En vik av flera kilometers ljus, finkornig sand. Det är långgrunt och perfekt för barnfamiljen. Det finns även en strandbar och beach volleyboll och i anslutning till stranden finns två campingplatser, restaurang och stugby. Vid badrestaurangen leder en asfalterad väg till stranden. 

Brissund
Sandstrand nära Visby. Intill ett vackert fiskeläge ligger en liten sandstrand med några sandgropar som är sköna att lapa sol i.
Ett tips är att gå norrut på stranden för att ta en fika eller matbit på Krusmyntagården.

Östergarnslandet
På Östergarnslandet finns oaser som är främmande för många, här avslöjar vi två:

undefined
Sjaustru.

Sjauster
Den långa sandstranden i Sjaustru är ett gott exempel på en av Gotlands gömda strandpärlor. Här kan man med lite tur få en bit av stranden alldeles för sig själv. Värt ett besök är också Sjausters vackra lilla fiskeläge som ligger norr om stranden.

undefined
Grynge

Grynge
En vit sandstrand, mysig strandskog och fiskeläge. Ingen av stränderna har någon service förutom en toalett vid parkeringen, så packa en picknick eller passa på att ta en lunch i Katthammarsvik eller Sysne.

undefined
Hideviken

Hideviken

En mer barnvänlig strand får man leta efter. Den härliga viken erbjuder finkornig sand och långgrunt vatten. För de lite äldre barnen och vuxna finns en flotte en bit ute i vattnet att simma ut till. 

Snäck 

Vill man ta ett svalkande dopp nära Visby är stranden vid Snäck ett perfekt alternativ. En sandstrand med lekplats och restaurang och camping. 

undefined
Stranden i Ljugarn.

Ljuvliga Ljugarn
Den mysiga badorten på Gotlands Östkust. Här sträcker sig en flera kilometer lång sandstrand från samhället, fiskeläget och bort till det vackra raukområdet Folhammar. Storleken gör att det finns plats för alla att hitta en egen liten plätt på.
Vid stranden finns servering med minigolfbana och toaletter. Det finns även flera restauranger i nära anslutning till stranden, bland andra Bruna Dörren, Ljugarns strandcafé och Våffelmagasinet i Ljugarns Hamn. 

Ihreviken 

Sandstrand och stenstrand i en vik med underbar natur. Om man fortsätter norr ut på stranden kommer man till sandstranden Svarthäll. Bottnen är en blandning av sand och sten och här är man omringad av den mäktiga klintkanten. 

undefined
Blå lagunen.

Blå lagunen, Ar
En känsla av att vara utomlands. I det stora kalkbrottet Blå Lagunen hittar du turkost glittrande vatten och klippkant att hoppa ifrån. Det finns också en liten strandremsa, men det gäller att vara där i god tid om man vill få plats. Annars går det bra att ligga längs kanten. Det turkosblå vattnet blir djupt fort, så det passar inte jättebra för barnfamiljer.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 148 mot Fårösund. Sväng vänster vid Bunge kyrka mot Ar. Blå lagunen ligger mellan Bästeträsk och kustremsan.

Fler kalkbrott:

Hejdeby
Litet och grunt och lätt att komma ner i.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 147 mot Slite och passera infarten mot Dalhem. Sväng vänster in på en grusväg cirka två km från Visby.

Bläse kalkbrott
Lite undanskymt brott ca 2 km nordost om Bläse kalkbruksmuseum.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 148 mot Lärbro. Sväng mot Kappelshamn och kör till Bläse. Skyltat från Bläse kalkbruksmuseum. Här finns bommar, vilket gör att man får gå en bit.

Follingbo
Ett stort kalkbrott nära Visby. Kalkbrott ligger bakom folkracebanan på vägen till Rom.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 143 mot Roma. Sväng vänster mot Svaidestugan och ta tredje lilla vägen till höger. Även här finns bommar, vilket gör att man får gå en bit.

undefined
Sigvalde Träsk.

Bada i träsk
Tingstäde träsk: Sandstrand, brygga och lekplats.Sigvalde träsk: Sand, brygga, lekplats och hopptorn. 
Lojsta: Här finns de tre sjöarna Rammträsk, Lillträsk och Broträsk. Vid hembygdsföreningens badbrygga går att ta ett dopp och hyra kanot för en stilla träskpaddling.