Badar mitt i vintern "Det är total lycka"

Carolina Bosdodri och Lise Andersson badar året runt, här i Lickershamn.
Carolina Bosdodri och Lise Andersson badar året runt, här i Lickershamn.

Lise Andersson och Carolina Bosdotri är två av många som numera fortsätter att bada långt efter de ljumma sommarkvällarna. Badar gör de, året om, oavsett vad temperaturen visar på land och i vattnet.

Gotland 29 september 2022 08:25

–Det handlar mycket om att man tar det lugnt, att man jobbar med andningen. Koppen reagerar direkt när man kommer i det kalla vattnet och man börjar hyperventilera, men om man fokuserar på att komma ner i andningen går det lättare, säger Lise Andersson.  

undefined
Carolina Bosdodri och Lise Andersson badar året runt, här i Lickershamn.

Allt började med att Carolina aldrig slutade bada efter en riktigt varm sommar för några år sedan. I oktober sammankallade hon till ett sockenbad och Lise hängde på. 

– Vi badar inte bara, vi gör en massa tokigheter också, säger hon och berättar om Youtubekontot Bathtube Gotland där de visar upp sina olika kalla bad. Där har de videos på allt från att de dansar Svansjön, till badringsrace i Ihreån under tidig vår och Husmodersgymnastik. 

– Det är jätteroligt och vi är lite tokiga hon och jag, säger Lise. 

undefined
"Fördelarna med det är att man känner sig så fantastisk efteråt."

Nu badar vännerna under hela året och försöker göra det minst en gång i veckan. De flesta gångerna hoppar de i vid stranden i Lickershamn eller bryggan vid Kallis. 

– Vi tycker de som bastar är lite fuskbadare. Så jobbar inte vi, vi har varken bastu innan eller efter. Det blir en varm kopp te i stället, säger Lise. 

Tvekar ni aldrig innan ni hoppar i mitt i vintern? 

– Det handlar om att man vänjer kroppen succesivt och fortsätter bada efter sommaren. 60 till 70 procent handlar även om att man mentalt ställer in sig på att bada. 

undefined
Lise Andersson badar minst en gång i veckan under hela året.

Vad tycker du är fördelarna med kallbad? 

– Fördelarna med det är att man känner sig så fantastisk efteråt. Man kan ha ett jättestort motstånd innan när det blåser kallt, men sen när man kommer upp känner man total lycka, det är ett lyckorus som inte går att beskriva på något annat sätt en att man måste uppleva det, säger Lise Andersson.

Tips till de som vill börja kallbada: 

  1. Fortsätt att bada regelbundet efter sommaren. Så man successivt vänjer sig vid vattnet. När det sjunker från 18 till 12 grader blir inte så stor skillnad. Det blir då inte så stor skillnad när det sjunker ner till 6 grader och till 4 grader. 
  2. Bada aldrig ensam. Ha alltid med dig någon, oavsett hur van du är. 
  3. Ha bra vattenskor- och handskar. Fötter och händer är det som blir kallast först. Men har du neopren-skor och neupren-handskar kan du vara i mycket längre. 

Youtube: BathTube Gotland – Carolina Dolly