7 vackra platser att besöka i höst

Här tipsar vi om sju härliga besöksmål som vi tycker är fina att besöka under sensommaren och hösten.

Gotland 27 augusti 2021 08:56

Här hittar du fler härliga besöksmål på Gotland! 

 

Bara ödekyrka 

Bara ödekyrka byggdes på 1200-talet och ligger vackert belägen nära Baraberget.

Kyrkan var en gång församlingskyrka i Bara, men på 1500-talet började byggnaden förfalla och den övergavs på 1600-talet. På 1920-talet konserverades kyrkan. Rester finns kvar av bland annat dopfunten. Kyrkogården används ännu som begravningsplats.

Naturreservatet Danbo

Naturreservatet Danbo sträcker sig från Grynge fiskeläge i norr till Sjaustru fiskeläge i söder. Här finns en fin 2,8 kilometer lång vandringsled att följa.

Det går fint att parkera och starta sin vandring vid båda fiskelägena, som i sig är värda ett besök.

Vandringen går längs sand- och klippstränder och obrukad barrskog. Den botaniskt intresserade kan bland annat hålla utkik efter mjältbräken och gotlandsranunkel, två fridlysta arter som hör till Sveriges mest sällsynta växter.

Grynge/Sjaustruleden genom Danbo ingår i vandringslederna Austargang. 

Kärleksporten 

Kärleksporten är en vackert rundad öppning i Ringmuren som sammanfogar DBW:s Botaniska Trädgård och Studentallén med Strandpromenaden.

Kärleksporten byggdes först år 1872. Den togs upp på ett raserat ställe av muren mellan Strandpromenaden och Botaniska trädgården och som hade använts av fiskarbefolkningen som passage.

Sjömuren norr om Kruttornet saknade ursprungligen torn. Den rundbågiga portens namn kommer egentligen från att man på området innanför porten tjärade rep under medeltiden. Tjärporten har sedan med tiden omvandlats till kärleksporten.

Enligt seden skall man när man går i par genom porten stanna och kyssas. Ofta ligger svanar och guppar i havet precis utanför och stenarna i portalen är idag fyllda med inristade kärleksförklaringar från olika tider. 

Roma Kungsgård 

En ståtlig allé leder fram till Roma Kungsgård och klosterruin. Här samlades man på vikingatiden för att hålla allting, och än i dag är Kungsgården en levande mötesplats.

Här finns bland annat en butik med försäljning av gotländskt konsthantverk och utställningslokaler. Under sommaren spelar Romateatern, oftast Shakespeare-uppstättningar, i klosterruinen.

Ulla Hau

Naturreservatet Ulla Hau är ett stort flygsandsfält beläget på Avanäset, Fårö.

Ulla Hau är sedan många år ett skyddat naturreservat. Det finns två vandringsleder med olika längd genom naturreservatet.

Vid snöläge på vintern är Ulla Hau utmärkt för pulkaåkning! 

Galgberget 

Galgbacken på Galgberget i norra Visby är Visbys gamla avrättningsplats. Det är den enda bevarade medeltida galgen i norra Europa.

De dödsdömda hängdes på bjälkar mellan stenpelarna. Placeringen på klinten över havet skulle verka avskräckande både för sjöfarande och för de boende i Visby.

I dag är Galgberget ett rekreationsområde med viss havsutsikt. Den vidsträckta utsikt man hade förr över havet och mot Visby håller i dag på att växa igen.

Öja kyrka 

Öja kyrka har ett imponerande torn, hela 67 meter högt, högst av alla Gotlands landsortskyrkor. Kyrkan är byggd av sandsten och stod i sin nuvarande form färdig på 1200-talet.

Inne i kyrkan kan man bland annat beskåda Öjakrucifixet och en kopia av Öjamadonnan. Originalstatyn förvaras på Gotlands Museum.

Kyrkorna på Storsudret brukar hållas öppna för besök varje dag under hela året.

 

Här hittar du fler härliga besöksmål på Gotland!


Läs mer!

Lär dig volta på trampolinparken i Fårösund

Lär dig volta på trampolinparken i Fårösund

LISTAN: Här kan du fira valborgsmässoafton på Gotland

LISTAN: Här kan du fira valborgsmässoafton på Gotland

LISTAN: Loppisarna du inte vill missa under påskhelgen

LISTAN: Loppisarna du inte vill missa under påskhelgen

GUIDE: Aktiviteter för barn på Gotland sommaren 2022

GUIDE: Aktiviteter för barn på Gotland sommaren 2022

Fyra tips kring raukfält och raukar på Gotland

Fyra tips kring raukfält och raukar på Gotland
Visa fler