Upptäck Gotland genom att vandra, cykla eller paddla

Friluftsentusiasten Morgan Sjöström och hans två barn, Idun och Love har varit med på pappas vandringsäventyr sedan de var små.
Friluftsentusiasten Morgan Sjöström och hans två barn, Idun och Love har varit med på pappas vandringsäventyr sedan de var små.

Gotlands lockande natur gör det lätt att vilja aktivera sig och upptäcka mer. Vare sig du vill vandra, löpa, cykla eller tälta så bjuder den gotländska naturen på oförglömliga upplevelser.

Friluftsliv 18 september 2022 18:00

Gotland är som gjord för utomhusaktiviteter och det blir lite härligare bland kuststräckor, vindpinade tallar, branta klintar och mjuka skogsstigar. Det finns alltid en ny stig eller naturreservat att upptäcka och fascineras av, och det är bara du som väljer på vilket sätt du vill ta dig fram. Här berättar vi lite mer om möjligheterna för vandring och cykling på ön.  

undefined
Friluftsentusiasten Morgan Sjöström och hans två barn, Idun och Love har varit med på pappas vandringsäventyr sedan de var små.

Vandring 

Går du två mil om dagen i normal promenadhastighet tar det 40 dagar att komma runt Gotland. Ett långvarigt äventyr där skogarna skiftar mellan löv och barr och stenkuster byts mot sandstränder.

 Landskapet är platt och relativt lätt att ta sig fram igenom vilket gör det enklare för alla som inte är vandringsproffs. Det är idealiskt för nybörjare men etapperna bjuder ändå på fantastiska naturupplevelser som även de erfarna entusiasterna kan fascineras av. Sätten att lägga upp rutterna runt Gotland är många. En del väljer att vandra några dagar i sträck och tälta i närheten av havet, andra väljer att ta en dag i taget och sprida ut etapperna under årets alla månader. 

Friluftsentusiasten Morgan Sjöström och hans två barn, Idun sex år och Love 4 år, har varit med på pappas äventyr sedan de var små. När vi träffar dem ska de tälta en tidig vårdag på Ekstakusten. Hans råd till de som på egen hand vill uppleva naturen på Gotland och vara ute mer är att först välja någon av sommarmånaderna för att vandra, då är vädret minst dramatiskt. Ta inte med fler plagg än vad du kan ha på dig samtidigt och försök att undvika ”bra att ha saker”. Det kan även vara bra, särskilt med barn, att noga kolla upp vädret innan man ger sig ut.

undefined
Det finns många sträckor med fina stränder att vandra på Gotland.

Tre längre vandringsleder på Gotland: 

Klintkustleden

Klintkustleden sträcker sig från Björkume naturreservat i Lummelunda till Harudden vid Hallshuk på Gotlands nordvästkust. Längs Klintkustleden får du uppleva vida vyer från höga klintar, gammal tallskog och strandängar. Leden är 30 km lång och förvaltas av länsstyrelsen.

Pilgrimsleden S:t Olavsleden

Pilgrimsleden S:t Olavsleden går från Visby till S:t Olofsholm i Hellvi på norra Gotland, från kust till kust tvärs över Gotland. Vandrar du Pilgrimsleden går du genom både skogs- och jordbrukslandskap och passerar ett flertal kyrkor. Leden är ca 60 km lång och förvaltas av Svenska Kyrkan.

Östkustleden

Östkustleden sträcker sig från Närsholmen till Anga prästänge längs Gotlands östkust. Längs leden finns långsträckta sandstränder, strandängar, pittoreska fiskelägen och klintar med vida vyer. Leden är 73 km lång och förvaltas av Föreningen Östkustleden.

undefined
Oavsett årstid är det en fröjd att cykla genom det gotländska landskapet.

Upptäck Gotland på cykel

Oavsett årstid är det en fröjd att cykla genom det gotländska landskapet. Känslan av att susa fram längs havet, med vinden i håret och till ljudet av snurrande trampor... Närheten till naturen gör det enkelt att ta sig iväg, det är bara att välja vilken tur och takt som passar just dig, just då. En kort utflykt, dagstur eller Gotland runt? Tack vare den varierade naturen tröttnar man aldrig. Cykla genom lammhagar, ängen och små samhällen. Swisha fram längs kuststräckorna eller utmana dig i skog och terräng!

Gotland är en av Sveriges bästa platser för cykling. Öns unika natur gör förutsättningarna optimala, oavsett vilken nivå och utmaning du önskar. Varierad natur, få jobbiga uppförsbackar och med en sol som (nästan) alltid skiner gör att en tur på cykel alltid är en härlig upplevelse här på ön. Kontrasterna och de olika naturtyperna gör att det finns något för alla, och vill man kan man enkelt hålla sig aktiv och upptäcka nya platser och äventyr året runt.

I hamnen i Visby ligger Gotlands Cykeluthyrning, som drivs av Björn Wallenström och Jacob Harlevi. Med över 15 års erfarenhet av cykling på Gotland konstaterar de att ön är oslagbar som cykeldestination, oavsett typ. 

–Här finns så otroligt många fina platser att cykla till, runt om på hela ön, både nära och långt bort. Det är enkelt att ta sig, oavsett om du ska ut på en dagstur eller om du vill vara iväg flera dagar konstaterar Björn.

–Detsamma gäller oavsett om du ger dig ut på cykeln för första gången eller är van cyklist fyller Jacob i. Utbudet av vägar, natur, platser och upplevelser är så varierat att det alltid finns något nytt att upptäcka. Är man här några dagar kan man fokusera på en del av ön, för att vid nästa besök upptäcka nästa och så vidare. 

–Och det är inte bara landskapet och naturen som gör cyklingen så fantastisk. Här finns ju dessutom ett stort utbud av restauranger, caféer, boenden och stränder längs hela ön.

undefined
Nu kan du hyra kajak och SUP i Herrvik och Slite dygnet runt genom obemannade Kayakomat.

Paddling

På en kajak eller SUP får du upptäcka Gotland från nya vinklar. Paddla ensam eller ta med vänner och familj på en härlig upplevelse.

Glid ljudlöst ut i vattnet och packa ner en god matsäck så att du är redo för strandhugg eller kaffestunder i kanoten. Njut av höstens solstrålar under en dagstur, gå upp tidigt och paddla mot soluppgången i morgondis eller känn på spegelblankt vatten under stjärnorna på kvällen. 

Vid Slite kan du som nybörjare paddla längst stranden medan den erfarna kan paddla runt Enholmen och Karlsvärds fästning. Gå i land på Enholmen och promenera runt ön på 30 minuter om du vill ta en paus. Utforska fästningen som är en del av svensk militärhistoria från 1600-talet. Ön har ett rikt fågelliv och på sommaren betar även får där.

Herrvik är en välkänd sommarpärla med fin hamn, magiska vyer och en klassisk fiskehamn som länge varit viktig för orten. Här kan du uppleva Kuppens stora klippblock, långa sandstränder på Sandviken, fyrar och grottor på Östergarnsholms och Grogarnsbergets höga siluett. Även här finns ett rikt fågelliv och både kungs- och havsörnar kan dyka upp så ett tips är att packa ner kikare.

Kayakomat

Nu kan du hyra kajak och SUP i Herrvik och Slite dygnet runt genom obemannade Kayakomat. Välj om du vill hyra din kajak eller SUP i någon timme eller flera dygn, du får ta med den till en annan plats om du exempelvis vill tälta eller vandra i en annan del av Gotland.

Läs mer på: www.kayakomat.com