Synd och skam – temat för årets Bergmanvecka

Med årets tema ”Synd och skam” hyllar Bergmancenter den fria och oanständiga filmkonsten. Detta i samband med att Ingmar Bergmans banbrytande film Sommaren med Monika fyller jämnt.

Årets tema kommer att färga programmet som med filmvisningar, samtal och scenkonst och gäster lekfullt vrider och vänder på begreppet synd och skam och granskar vår samtid.

Årets tema kommer att färga programmet som med filmvisningar, samtal och scenkonst och gäster lekfullt vrider och vänder på begreppet synd och skam och granskar vår samtid.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Film2023-01-20 14:30

I år är det 70 år sedan Ingmar Bergmans legendariska och skandalomsusade film Sommaren med Monika hade premiär. Det uppmärksammas av Bergmanveckan som i sommar arrangeras med temat ”Synd och skam”. 

– När Sommaren med Monika kom blev det ramaskri i hela världen och svenskarnas syn på sex hamnade på tapeten. Nu har det gått 70 år och filmen är fortfarande lika aktuell med tanke på exempelvis det som händer i Iran och att fri abort ifrågasätts. Ett sådant här tema är lika tudelat som det låter, säger Cristina Jardim Ribiero, platschef på Bergmancenter på Fårö.

Hon menar att sådana strömningar inte bara finns utomlands utan även här i Sverige.

– Rättigheter man tagit för givna är inte längre lika självklara, säger Cristina Jardim Ribiero.

undefined
Cristina Jardim Ribeiro är verksamhetschef för Bergmancenter.

Efter att Sommaren med Monika hade premiär 1953 publicerade den amerikanska tidskriften Time Magazine en omtalad artikel med rubriken ”Sin and Sweden” där ett varningens finger höjdes inför Sverige som de menade fullständigt spårat ur med sin lediga inställning till sex och samlevnad. 

Den svenska synden blev sedan ett begrepp internationellt för Sveriges liberala syn på sexualitet.

 ”Sjuttio år senare är sexvallen förvisso sprängd men har moralismens kvävande täcke helt släppt greppet om bioduken? Vilka har haft makten att bestämma vad som är tabu, och vilken roll spelar filmkonsten i att upprätthålla eller bryta mot normer?” Så skriver Bergmancenter i pressmeddelandet där årets tema avslöjas.

– Ingmar Bergmans filmkonst har utforskat kulturens gränsdragningar och våra sätt att förhålla oss till dem. Filmer som Tystnaden eller Sommaren med Monika blev inte bara en del i det som kom att kallas ”den svenska synden” utan ställde också frågor om vad det innebar att vara fri på 50- och 60-talet, säger Kasia Syty, konstnärlig ledare för Bergmanveckan.

Hur Bergmans konst genom åren har påverkat och i dag fortsätter att inspirera filmare, dramatiker, konstnärer och musiker kommer att utgöra en stor del av årets festivalprogram:

– Programmet släpps i april men jag lovar att det blir bra musik, fantastiska filmer safaris och teater, säger Cristina Jardim Ribiero.