Norsk tågvagn ska bli boende vid Fårösunds fästning

Fårösunds fästning har under det gångna året haft svårt med intäkter under pandemin. Nu vill man rädda upp förlorade inkomster genom att erbjuda sovplatser med havsutsikt i en norsk tågvagn.

Fårösund 30 maj 2021 10:00

En äldre sovvagn från 1950-talet, av modell WLB, ska förstärka Fårösunds fästning under högsäsongen och är tänkt att erbjuda ytterligare sovplatser för anläggningens gäster. 

Dessa skulle, eftersom tågvagnen placeras närmare sundet, dessutom få havsutsikt.

På Fårösunds fästnings hemsida går redan nu att läsa: 

"Vill du bo i en norsk sovvagn från 1950-talet och njuta av utsikten mot sundet och Fårö? Hotellet utökar med elva sovkupéer på första parkett. Låter det spännande? Boka genom att välja rumstyp sovvagn. Klart för avgång, tag plats!"

Helt klart är det emellertid inte. Eftersom tågvagnens placering hamnar inom strandskyddat området krävs att länsstyrelsen ger dispens för den något annorlunda idén.

Sovvagnen, av norsk modell, ska målas i grått i samma nyans som fästningen och placeras på ett stycke räls och det handlar om en tillfällig uppställning. Vagnen rymmer 11 sovkupéer och två toaletter. Under de senaste tio åren har den fungerat som vandrarhem i Rättvik. 

Även ett bygglov kommer att krävas för uppställning av vagnen och denna har enligt ansökan "försiktigt inletts". 

"Tågvagnen kräver ingen fast installation och kommer inte göra avtryck på mark och miljö kring Fästningen den dag den transporteras tillbaka till fastlandet", står det i ansökan.

Man skriver också att "då det inte är möjligt för oss att bygga till så är en mobil och tillfällig lösning vårt enda alternativ".