KROGKOLLEN: Skumpanerna – ny restaurang i Fårösund

Linda Piri och Julia Levin har skapat en ny restaurang i Fårösund på norra Gotland. En folklig stämning har skapats tack vare deras nya inredning, deras pizzor och nya initiativet med tapas.

Fårösund 6 maj 2022 12:00

Det var i början av pandemin som Linda Piri valde att flytta till Gotland och fullt ut satsa på kärleken. Hon träffade Julia Levin på Tinder och kort därefter blev Linda sjuk i akut leversvikt.

– De visste inte vad det var och hade inget svar på vad som gjorde att det blev så. I den vevan bestämde jag mig för att satsa, jag var i en situation då jag kände att livet var för kort för att inte levas fullt ut. Nu mår jag bra och är återställd, säger Linda.

Då funderade paret på om de skulle ha Gotland eller Stockholm som bas. Beslutet blev att skapa sitt nya gemensamma liv på Gotland och Linda flyttade till ön med sina tre barn. Totalt är det nu Linda, Julia och deras fyra barn.

– Allt har verkligen gått så fort. Ibland kan man fundera på om allt är på riktigt, men det är fantastiskt. Vi är väldigt glada för det liv som vi nu har, säger Julia Levin.

undefined
Pizza är något som de verkligen satsar på och bara processen att göra degen är en historia i sig.

För 1,5 år sedan började Skumpanerna, Linda Piri och Julia Levin, servera pizza i en foodtruck i Fårösund. Det blev minst sagt en succé och många kvällar sålde de slut. 

– Vi fick låna den och funderade på vad vi skulle göra. Jag har jobbat i restaurangbranschen och har kompisar som jobbar med napolitansk pizza och då bad vi om recept på det. Sedan arbetade vi oss fram till det som vi gillade mest. Det är viktigt med bra råvaror för att göra bra pizzor, säger Julia.

Förra sommaren stod de med sin foodtruck nere vid färjeläget och det var efter det som de fick reda på att man sökte en ny hyresgäst till lokalerna som tidigare inrymde Bunge Krog. 

Sedan mitten av december har de haft öppet på helgerna och vissa högtider. Från och med maj är tanken att de ska ha öppet flera dagar i veckan och under högsäsong kommer det vara hela veckor.

– Jag blir lite chockad varje gång som det kommer in folk som vill äta hos oss. Vi är så glada över alla människor som ställer upp och som gillar det vi gör.

undefined
Paret har tillsammans letat möbler till restaurangen och både hittat det i olika grupper i sociala medier och på loppisar.

Julia har lämnat sitt jobb som lärare för att driva krogen med Linda. Samtidigt har Linda hunnit med att utbilda sig till rökdykare inom räddningstjänsten och ska även ta lastbilskörkort. 

– Det har hänt så många saker under de här åren. Men vi vill göra saker som vi brinner för. 

Hur känns det när ni tänker tillbaka på att det var 1,5 år sedan som ni började med Skumpanerna? 

– Det är knäppt att det gått så otroligt fort. När vi stod i foodtrucken använde vi vår lilla degblandare som vi hade hemma och gjorde åtta degar i stöten, säger Linda. 

undefined
Tapas har, förutom pizza, blivit en del av menyn på Skumpanerna.

Nu serverar de både pizza och tapas på restaurangen. Till sommaren kommer de att komplettera verksamheten med en kafé- och bardel och en utegrill där de bland annat ska servera högrevsburgare. 

– Vi återinvesterar hela tiden pengar i verksamheten och vi vill verkligen göra det bra. Mycket av det som vi får in lägger vi på att göra det väldigt bra här, säger Julia Levin.

Vad är målet för er framåt? 

– Vår tanke är att skapa en plats där folk vill vara året runt. Det ska vara musikkvällar och man kan komma hit och hänga. Det ska vara en plats för alla. Det är något som behövs här på norr, det är en bit att åka in till Visby, säger de. 

undefined
Namnet Skumpanerna

”Jag skulle säga stumpan en gång till Linda. Då snubblade jag på orden och sa i stället Skumpan! Vi gillar bubbel, är kära och är kumpaner. Då tänkte vi att Skumpanerna var ett bra namn för oss”


 
 
 
 
 
 

Krogkollen

Mille Lire – en italiensk oas i Visby innerstad

Mille Lire – en italiensk oas i Visby innerstad

Ät tapas och känn samtidigt historiens vingslag

Ät tapas och känn samtidigt historiens vingslag

Österdahls Brygga – en pärla i inre hamnen i Visby

Österdahls Brygga – en pärla i inre hamnen i Visby

Ny restaurang har öppnat i Visby innerstad

Ny restaurang har öppnat i Visby innerstad

KROGKOLLEN: Njut av mat i grön oas hos Växthuset Linds

KROGKOLLEN: Njut av mat i grön oas hos Växthuset Linds
Visa fler