Vilhelm Blomgren: ”Nu drömmer jag om Hollywood”

Gotlänningen Vilhelm Blomgren drömde som barn om att få spela gotländsk folkmusik som vuxen. Nu har han fått sitt stora genombrott som skådespelare, är med i årets största svenska serie och hoppas nu att få jobba på andra sidan Atlanten.

Vilhelm Blomgren stortrivs när han får vara ute vid familjens sommarstuga på Fårö.

Vilhelm Blomgren stortrivs när han får vara ute vid familjens sommarstuga på Fårö.

Foto: Joel Nilsson

Fårö2022-09-02 09:11

Vi träffar skådespelaren Vilhelm Blomgren på Fårö. Den ö där han spenderat massvis med somrar i familjens stuga på norra delarna av Fårö. Det är den plats som han laddar energi. 

Denna gång är han på Fårö för att delta på Bergmanveckan och vi träffar honom under inledningen av veckan. Han är där tillsammans med några kompisar, har deltagit i några seminarier och umgås med skådespelare och regissörer. 

– Jag älskar att vara i vår stuga. Det är så jäkla lugnt och det finns ingen plats som jag sover så bra som här. Det säger alla vänner som kommer hit, säger Vilhelm Blomgren. 

undefined
Vilhelm Blomgren stortrivs när han får vara ute vid familjens sommarstuga på Fårö.

Ni har kanske sett Vilhelm i rollen som poliskommissarien Tommy Lindström, Tommy Ponny, i Netflix-serien om en av Sveriges mest kända brottslingar – Clark Olofsson. Men vi tar allt från början. 

Vilhelm Blomgren är uppväxt i Visby, i en familj där alla är aktiva kulturutövare, och han började redan tidigt att spela både musik och stå på scen. När han var elva år var han med på Romateatern och i flera somrar därefter var han med som statist. 

– Jag fick spela kronprinsen av Wales när jag var med och då fick jag upp ögonen för teater. Men samtidigt var ännu folkmusik det som jag tyckte var roligast, från det att jag var sju år var min dröm att spela gotländsk folkmusik hela dagarna, säger Vilhelm Blomgren.

När började du drömma om något annat?

– Det var under tiden med Musikalkompaniet. Det var då som jag kände att jag ville spela teater och inte bara sjunga.

undefined
Vilhelm säger att tiden på gymnasiet i Visby präglat mycket av honom som person och att det en väldigt viktig tid i hans liv.

Han gick musikestet på gymnasiet och valde bort andra gymnasieskolor på fastlandet, som Rytmus i Stockholm, för att fortsätta sin utbildning på ön. Det är något som Ville i dag är väldigt tacksam för. 

– Jag tror inte att jag varit den som jag är i dag om jag inte gått på musikestet. Jag fick så mycket utrymme och jag hittade en konstellation av människor som också brann och var ambitiösa. Jag spelade ute både fredagar och lördagar, då fick jag lära mig att ta publik. Och det var jätteviktigt, säger han. 

Efter gymnasiet tågluffade han runt om i Europa innan han fick erbjudande om att jobba ett år på Länsteatern. Han skulle under det året få jobba med teater på heltid. 

– Thomas Sundström ringde och frågade om jag ville jobba där. Det var en otroligt bra skola och han sa att vi skulle göra sex pjäser på ett år. När vi hade gjort fem så hade vi inte kommit på en sjätte. Då sa Thomas att vi har premiär om en vecka, så vi får komma på något! Det var häftigt att få utveckla något så snabbt. Han utmanade mig och det var verkligen nyttigt. 

Det ledde till att han 2013 kom in på scenskolan i Göteborg. Tre år senare var han full med lärdomar och många nya vänner.

Han skickade ut bilder till många av Sveriges castare, de som fixar roller i olika filmer och serier, men fick inget svar. I stället hoppade han på rollen som Claude i Hair på Göteborgsoperan och fick därefter en roll som Florizel på Romateatern 2017. 

– Jag hade gått på Romateatern i så många år och drömt om att ha en av de bärande rollerna. Rollen som Florizel blev en milstolpe för mig, något som jag kunde bocka av från min ”Bucket list”. Det var helt ljuvligt att få stå där och köra en massa kärleksförklaringar.

undefined
Det tog lång tid innan någon castare hörde av sig gällande en roll - men när han väl fick chansen så lossnade det snabbt.

Det kom att dröja en lång tid innan någon castare svarade på de mejl som Vilhelm skickade ut. Till sist hörde en person av sig om han kunde tänka sig att provspela för rollen som Gösta i stjärnregissören Lukas Modyssons nya serie på HBO. 

– När jag skulle göra My Fair Lady på Stadsteatern i Stockholm fick jag under en repetition samtal om jag kunde tänka mig att testa för rollen som Gösta. Jag gjorde säkert 9–10 timmars provfilmning innan jag till slut fick rollen. Jag hade aldrig tidigare varit i det sammanhanget och det var väldigt nervöst. Det var helt surrealistiskt att provfilma för Lukas Moodysson. 

Gösta är en unik karaktär som har som mål att vara världens snällaste människa – något som inte alltid går som han tänkt sig. 

– Lukas hade skrivit ett asbra manus, men sa till oss att vi fick spela fram scenerna på det sätt som vi ville. Så vi improviserar i princip 70 procent av serien och vi bröt nästan aldrig. Jag blev nästan Gösta där ett tag eftersom jag var honom som många timmar under varje dygn i totalt 60 dagar. Några gånger blev jag som tittarna nästan irriterad på honom. Ibland tog jag även Göstas perspektiv när vi diskuterade och då fick vi ibland backa lite, säger Vilhelm och skrattar åt minnet.

undefined
"Någon av andra rollerna som jag provfilmade för gick till Jack Gyllenhaal. Då förstår man att jag inte hade en chans i världen", säger Ville.

Samtidigt fick han huvudrollen i långfilmen Midsommar som verkligen blev hans internationella genombrott. Samma castare som tyckte att han skulle passa som Gösta tyckte att han skulle passa i den långfilmen.

– Då kände jag att nu jäklar har jag ett momentum. De släpptes typ samtidigt och jag kände att jag verkligen var på gång. Men det blev knäpptyst och jag fick inga jobb, jag förstod inte riktigt vad som hände. 

Han hade då en agent som försökte få olika huvudroller. När han kollar i backspegeln förstår han att de borde ha gjort annorlunda.

– Jag fick testa för en titelroll i en ny Netflix-serie som skulle ha hundra miljoner i budget, lära mig Cockney på två dagar och samtidigt konkurrera med personer som pratar det till vardags. Man förstår ju i efterhand att jag inte kan konkurrera med någon som alltid pratar det och någon av andra rollerna som jag provfilmade för gick till Jack Gyllenhaal. Då förstår man att jag inte hade en chans i världen. Jag borde ha gått för mindre roller för att lära mig mer.

Han menar att han lärt sig mycket av den tiden.

– Jag kände att jag var uppe på toppen och så rullade jag långt ner för berget. Men nu blir berget hela tiden lägre och jag har lyckats känna någon slags trygghet. 

undefined
Ville ser fram emot hösten med två nya serier som han är med i, samtidigt drömmer han om att någon gång få vara med i en Hollywood-produktion.

I år släpptes Netflix-serien Clark där han spelar rollen som Tommy Lindström. Polisen som i flera år jagade Clark Olofsson. 

– Det tog ett tag att förstå att vi skulle göra en komedi. Jag trodde att vi skulle göra ett porträtt av honom och hade inställningen att bara vara en surgubbe. Jag skulle aldrig le i serien, men nu har jag sett att jag gör det någon gång. Men då är det ironiskt. Jag gillar att hitta essensen av en karaktär och bestämma vissa saker som jag får göra och vissa saker jag inte får göra. I Midsommar skulle jag till exempel bara le och vara extrem charmig. 

Serien har både hyllats och kritiserats av publik och kritiker. 

– Det finns dem som älskar den och de som tycker det är fel att Clark har gjorts som serie. Jag tycker att man i slutet får känslan ”Lägg ner nu Clark” och att serien inte tar hans parti. Det är en sådan bra känsla och då har serien lyckats, man får inte längre en positiv känsla av Clark. Han äter upp människor och skiter sedan ut dem. 

Under våren avslutade han även uppsättningen av Håkan Hellström-musikalen i Göteborg. 

– Det var verkligen ett drömprojekt och jag fick göra det ihop med några av mina närmsta vänner. Det var något som jag ville göra och bocka av. Men vi spelade 86 föreställningar och jag insåg att jag har lite svårt att göra samma sak varje kväll. Nu känner jag att det är roligare med film och tv, anledningen är att det blir mer variation.

undefined
Barnen har gjort att det finns ett ännu starkare band mellan honom och fästmön Linda, menar Vilhelm.

Han är även tacksam gentemot fästmön Linda som han för tio år sedan träffade på Gotlandsfärjan. I dag har de två barn ihop och planerar för att framöver gifta sig. 

– Hon drog ett enormt lass när jag var i Göteborg. Hon är min klippa och jag är så tacksam för det Linda gjorde där. Det har varit en otrolig resa med barnen som ibland kan vara otroligt jobbig. Men sedan får man så mycket tillbaka och den kärlek jag känner för min familj har jag inte känt någon annan gång. Jag känner också att barnen har fört mig närmare Linda, jag älskar henne mer efter att de kommit. Vilket bara är fantastiskt. 

Nu har han spelat in två serier, Vuxna människor och Försvunna människor, som båda snart har premiär. 

– De kommer ut nästan samtidigt och folk kanske blandar ihop dem. Men det har varit två otroligt roliga projekt. Försvunna människor är ett av de absolut bästa jobb som jag har gjort. Jag fick jobba ihop med Felix och Måns Herngren samt Adam Paulsson som alla var regissörer. Jag gick dit med massa energi och gick därifrån med ännu mer energi. 

Vad skulle du säga till Vilhelm på musikestet om han femton år senare skulle spela in serier och filmer med några av Sveriges bästa skådespelare?

– Jag hade nog lägre ställda mål då, så mina mål har fått förändras hela tiden. För sju år sedan drömde jag om att växla fritt mellan musikal och teater utan sång. Nu drömmer jag om Hollywood eller Christopher Nolan typ. Jag vet inte om det är ett rimligt mål, men det drömmer jag om nu. Det skulle vara fantastiskt kul och jag har varit där och nosat med Midsommar och när jag spelade in en dejtscen med Felicity Jones i London. Den blev tyvärr bortklippt, men det var en jäkla upplevelse.

Finns det någon drömroll?

– Jag ringer varje vecka till min agent om han fixat en roll i Sagan om Ringen på Amazon Prime. Jag skulle kunna spela vilken roll som helst. Men jag skull vilja göra science fiction och döda utomjordingar i någon film. Det behöver inte vara en huvudroll, men jag kan vara snubben där bredvid. 

undefined
Drömrollen är att någon gång få vara med i Sagen om Ringen.
Om Vilhelm Blomgren

Vilhelm Blomgren är skådespelaren som under de senaste åren fått sitt stora genombrott i serier som Gösta, Clark och filmen Midsommar.

Nu är han högaktuell i serierna Vuxna människor och Försvunna människor som släpps i höst.

Familj: Fästmö Linda, barnen Edda och Benke. 

Favoritfilm: Jag gillar verkligen Whiplash. Den har jag sett flera gånger. 

Favoritbok: Den är gammal – men Shantaram!

”Go to”-drink på krogen: Negroni.