Fårönatta – nu fyller evenemanget 20 år

Den 17 september är det återigen dags för Fårönatta. Dagen som nästintill hela Gotland vallfärdar till ön och som nu lockar besökare från runt om i landet.

Fårö 12 september 2022 09:09

Ni har väl hört om hur evenemanget kom till? Annars tar vi det igen, berättelsen är för bra för att inte berätta igen. 

– Vi kommer inte riktigt ihåg om det var vi eller Kerstin Kalström som kom på idén med Fårönatta, men vi åkte till Öland och såg hur bra allting var på Ölands skördefestival. Då snodde vi egentligen det rakt av, vi pratade om att det behövdes ett avslut på sommaren, berättade Lisa Blochmann, ägare av Sylvis Döttrar, i fjol. 

undefined
Lisa Blochmann var med och startade Fårönatta.

Fårönatta är alltså en kopia av ett evenemang som ägde rum på Öland. Det bästa är att ledningen för Fårönatta sedan fick ta emot delegation från grannön:

– När vi hade kört Fårönatta 10–12 år kom det en delegation från Öland som ville kolla på vårt evenemang och vad vi gjorde. Då fick vi berätta att vi stulit det av dem. 

undefined
David Ruthström har tatuerat in Fårö på sin arm.

I år firar Fårönatta hela 20 år. Därmed kommer det firas lite extra och det kommer vara massvis med olika evenemang runt om på Fårö. 

– Det finns massvis med roliga saker att göra på Fårönatta. Vår målsättning är att göra en gutnisk femkamp för ungdomar. Vi har något för alla målgrupper, men hoppas att vi kan göra något även för dem, säger David Ruthström, general för Fårönatta. 

Är det någonting som besökarna alltid frågar om? 

– Ja, men det skulle jag säga! Det är många som vill lyssna på spökhistorier med Evert Jansson på Ryssnäs och sedan är det många som måste äta kajpsoppan på Sylvis döttrar. Det är många som antingen startar sitt besök på Fårö med soppan eller så avslutar de sin vistelse på Fårönatta med den. 

undefined
David Ruthström brukar måla om sin Skoda för att lyfta olika evenemang - det gjorde han under Fårönatta i fjol och kommer även göra det i år.

Vad skulle du säga att Fårönatta betyder för Fåröborna? 

– Det betyder otroligt mycket. Det har blivit en bärande pelare bland evenemang på Fårö och det är lika stort eller större än evenemang som Fårö Open och Barnkörveckan. De ha gjort rätt från start och det har tagit Fårönatta till att bli det stora evenemang som det ändå blivit. Fårönatta är som en bra julidag.

undefined
Birgitta du Rietz och Frans Brozén menar att evenemanget är viktigt för Fårö.

Två Fåröprofiler om Fårönatta

Birgitta du Rietz, ägare av Stora Gåsemora.

– Det betyder mycket för gotlänningar att komma ut till Fårö. Tidigare var det väl så att restauranger och andra verksamheter sålde av det som var kvar efter sommaren och skulle stänga av säsongen. Men nu är det en besöksanledning och Fårö lever mer året runt.  

Frans Brozén, ekobonde och gotländsk politiker.

– Det är ett bra och väldigt roligt evenemang. Det känns inte som att det är 20 år sedan som det arrangerades för första gången. Jag kommer vara med genom min gårdsbutik, sen får vi se om det blir något mer.