Efter stormiga tiden – nu blickar Sudersannas framåt

Det är många som varje dag väljer att gå till Sudersannas.
Det är många som varje dag väljer att gå till Sudersannas.

I flera månader var det oklart huruvida Sudersannas på Fårö skulle tvingas stänga verksamheten. Till slut kunde man öppna - möt ägarna Pelle och Birgitta Svedjer som nu ser ljust på framtiden.

Fårö 3 augusti 2021 08:59

Turerna kring Sudersannas vara eller icke vara började redan i augusti förra året, då länsstyrelsen fattade beslut om att verksamheten skulle bort från det strandskyddade området. 

Myndigheten motiverade sitt beslut med att den strandskyddsdispens som fanns inte gällde den typen av verksamhet som Pelle och Birgitta Svedjer driver på Sudersand, samt att den yta som används av Sudersannas har en "avhållande effekt" när det gäller allmänhetens möjlighet att nyttja stranden. 

Så småningom gav länsstyrelsen dispens från strandskyddet under våren 2021, men då tog historien en ny vändning när en förening från västkusten valde att överklaga länsstyrelsens beslut. Detta väckte dock enorma reaktioner bland gotlänningarna, och det var många som gav Sudersannas sitt stöd.

– Det var helt otroligt. Jag hade absolut inte räknat med ett sådant massivt stöd. Det var flera gånger under våren som jag ville ge upp, men stödet från allmänheten fick oss att orka fortsätta, säger Birgitta Svedjer.

Av ännu okänd anledning valde föreningen att dra tillbaka sitt överklagande, och sedan början av april har Pelle och Birgitta kunnat förbereda sig för en ny sommar på Sudersand. I början av juni hade man säsongspremiär, och enligt Pelle Svedjer har man nu lämnat de gångna månaders händelser bakom sig.

– Från att vi började bygga upp allt härute under våren så har allt gått i ett, så man har inte riktigt haft tid att tänka på hur allt känns såhär i efterhand. Det är klart att det var blytungt i perioder, men nu är det skönt att vara igång igen. 

Sudersannas har blivit omåttligt populärt bland besökarna på Sudersand. Enligt Pelle tillagar och serverar man under de mest hektiska dagarna uppemot 1 000 portioner mat. 

– Ibland är det galet, men det är ändå värt det. Vi gillar att göra folk glada och hjälpa dem att skapa minnen under sin semester. Det är härligt att se minen på folk som kommer hit för första gången, säger Pelle Svedjer. 

Varför tror du att Sudersannas är så populärt?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Men vi har byggt upp det här med kärlek och det är inget pretentiöst ställe. Alla är välkomna och prisbilden är fortfarande ganska låg. Det försöker vi fortsatt hålla så mycket det går.

Det faktum att det dröjde innan det stod klart att Sudersannas skulle överleva har dock skapat en hel del problem för paret Svedjer.

– Ja, tyvärr orkade inte vår återkommande personal hålla ut med oss, vilket jag har full förståelse för. Så vi har fått leta ny personal, men rutinerna sitter så bra här efter 8 år så det ska nog lösa sig nu också, säger Birgitta.

Vad tänker ni kring framtiden? 

– Vi fortsätter som vanligt nu i tre år. Sedan får vi söka nytt tillstånd framöver. Vi hoppas att det inte ska vara något problem, så länge vi sköter oss som vi gjort hittills. 

Tre tips på Fårö.

När säsongen på Sudersand är det Norsta Auren som gäller. Det är där vi andas ut. 

Digerhuvud är en fantastisk plats. När man kan grilla och se solnedgången. 

Sedan har jag ett hemligt kantarellställe i närheten av Ulla Hau.