Paret har skapat sin egen oas i centrala Visby

Janne Ohlén och Mia Nylund.
Janne Ohlén och Mia Nylund.

Garag1 är kanske en av Visbys mest omtyckta butiker – men samtidigt en av de mer anonyma. Möt ägarna Janne Ohlén och Mia Nylund i en intervju om deras livsverk och kärleken till varandra.

Detaljhandel 30 april 2021 07:00

Vi möts en solig dag inne i deras butik på Östercentrum. Det är ljust, man slås av alla färger och prylarna som fyller butiken. Det är ett nästintill oräkneligt antal. Under intervjun är det ett stadigt flöde av människor som kommer in och ut från butiken.

– Det är många som kommer hit för att kolla vad vi har fått in, men samtidigt för att varva ner och ta det lite lugnt. Många uppskattar musiken som vi har, den ger en lugnande effekt, säger Mia Nylund.

Janne fyller i: 

– Det är till och med så att jag har fått göra låtlistor till kunderna. Det är roligt! 

undefined
Janne Ohlén och Mia Nylund.

Janne och Mia träffades för 34 år sedan. Hon var på Gotland för ett sommarjobb och träffade i samband med det Janne, och de har hållit ihop sedan dess.

De har under större delen av förhållandet bott på fastlandet och under tiden haft en sommarstuga på ön. 2011 beslutade de sig till sist för en flytt till Gotland. 

Det var då som de öppnade Garag1. En butik som egentligen skulle ha fått namnet Garaget. 

– Det var en italienare som hade rättigheterna till namnet, då fick vi tänka om och då var det någon som sa ”kör Garag1, det blir lika bra” och på den vägen är det, säger Janne Ohlén. 

undefined
Några av knopparna som säljs i butiken.

I början arbetade Janne kvar med sin grossistfirma som han hade tillsammans med en kompis i Stockholm. Då drev Mia butiken i Visby. 

– Jag åkte måndagmorgon och kom hem torsdagkväll. Men till slut tröttnade jag på det, då valde vi att köra på butiken båda två. Det är ingen guldgruva, men det är något som vi kan leva på, säger Janne. 

Deras filosofi är att alla människor ska ha råd att handla i butiken. Paret säger att de genom deras gemensamma nätverk lyckats hålla ner priserna.

– Om vi köper något billigt, då säljer vi också det billigt. Vi får ofta in nya saker och det ska finnas någonting nytt när man besöker butiken på nytt, säger Janne. 

undefined
Mia Nylund fixar.

Tio år har gått sedan paret öppnade butiken i Visby. Tanken är att driva butiken vidare och fortsätta på samma sätt som nu.

– Det roliga är våra återkommande kunder, både gotlänningar och sommargotlänningar som ofta kommer hit. Sedan är det alltid roligt när det kommer nya besökare, det är många gotlänningar som inte har koll på oss, säger Mia. 

De är väldigt stolta över att flera hotell och restauranger har valt att köpa både porslin och möbler från dem.

– Det är någon form av kvalitetsstämpel. Vi är väldigt glada över att de väljer att handla från oss. Det är också kul att gå till en restaurang där vårt porslin eller våra möbler finns. 

undefined
Janne Ohlén och Mia Nylund.

Hur har det varit att arbeta ihop de här tio åren? 

– Vi håller ännu ihop efter 34 år! Mitt tips är att man ska ha sitt eget område och att man sköter olika delar. Det är väldigt bra och vi har också sagt att man inte ska ta alla strider. Det gäller att välja vilka man ska ta, säger Mia och ler: 

– Ibland kan Janne flytta någon pryl och sedan ställer jag tillbaka den. 

Är det något föremål i butiken som inte är till salu?

– Vi har några smörlådor som vi håller väldigt hårt i, och en ”vakt” som står vid dörren som vi fick av en leverantör i samband med öppningen. Den säljer vi inte!, säger Mia.

Mia och Jannes tips!

– Följ inte trender slaviskt.

– Du kan göra stora förändringar genom att byta ut inredningsdetaljer, exempelvis textilier, efter säsong.

– Låt inredningen visa din personlighet, omge dig med saker som betyder något.

– Tänk på att belysningen kan göra väldigt stor skillnad.