Hesselby Jernvägskafé – i Dalhem på mellersta Gotland

Mitt på Gotland, i Dalhem, finns ett mysigt kafé som ligger precis bredvid museijärnvägen som går mellan Dalhem och Roma. Paret Catti G. Ahlgren och Christian Sääf tog över 2019 och satsar i sommar på att utveckla verksamheten.

Dalhem 20 maj 2022 09:40

Hesselby Jernvägskafé har funnits i flera år och många har troligtvis upptäckt det i samband med att man åkt med Gotlandståget. På kaféet servereras det mackor, sallader och hembakt fika. 

Bara för några år sedan, under våren 2019, blev de nya ägare till kaféet efter att Catti G. Ahlgren och Christian Sääf av en slump sett att det var till salu. Det var precis i samband med att de flyttat till Dalhem och en månad efter att deras gemensamma dotter Ilse, som även fått en bakelse uppkallad efter sig, kommit till världen. 

– Vi hade lite planer på att först göra något hemma i en lada vid oss. Men när vi såg att det här var till salu, då tänkte vi att det kunde vara skönt att ta över en redan etablerad verksamhet, säger Christian Sääf. 

Hur har det gått att driva kaféet? 

– Det gick jättebra första sommaren, sedan kom pandemin och vi har haft mer stängt. Men förra sommaren gick det väldigt bra och det kom många gäster de dagar som tåget inte var igång. Sen tycker jag att sensommaren också var väldigt bra, säger Catti G. Ahlgren. 

I sommar siktar de på att utöka verksamheten. De kommer ha öppet under Kristihimmelfärdshelgen och från 5 juni och fram till midsommar ha öppet på söndagar när tåget går. Från och med efter midsommar kommer de ha öppet sju dagar i veckan.

– Det är många som kommer förbi här för att äta, fika eller ta med något till stranden. Vi tror att det här kan vara väldigt bra för oss och tänker att vi får testa det att ha öppet alla dagar. I fjol hade vi stängt två dagar i vekcan, men nu kör vi på, säger Christian Sääf.

Om Jernvägskaféet

Kaféet ligger i det ursprungliga uthuset som användes som vedbod samt bak- och tvättstuga. Den tillbyggnad som gjorts är en tidigare militärbarack som föreningen Gotlandståget hämtade 1978.

Nya takstolar och tak byggdes i samband med att baracken kom på plats och sedan dess finns vad som nu kallas ”Hesselbysalen”. 2015 renoverades byggnaden invändigt och lokalen kan ta emot 70 gäster.