Hamn får ansiktslyft – nytt kafé och miljöcenter

Finansiering av nästa fas i utvecklingen av Burgsviks hamn är säkrad. Om allt går i lås kommer det att finnas ett helt nytt kafé där innan året är slut.

Hans Nilsson, här tillsammans med Margret Edlund, på den  piren som anlades förra året. Under våren går arbetet med hamnen vidare.

Hans Nilsson, här tillsammans med Margret Edlund, på den piren som anlades förra året. Under våren går arbetet med hamnen vidare.

Foto: Lasse Linusson

Burgsvik2021-05-24 08:00

Hamnen i Burgsvik håller på att genomgå ett ansiktslyft. Förra året tillkom ett nytt servicehus och nya betongbryggor – och det var bara början. 

Utvecklingsbolaget Burgsviken utveckling AB har planerat för fyra etapper. I dagarna fick man loss 1,5 miljoner kronor i regionala utvecklingsmedel, vilket innebär att man kan gå vidare till fas två.

– I etapp två ska vi bland annat byta ut el, bygga ett trädäck. Det är sånt som ska bli klart till sommaren. Men vi kommer även att börja bygga ett kafé som ska ligga ihop med servicehuset, säger Hans Nilsson, en av många som engagerat sig i projektet.

Kaféet väntas stå färdigt i höst någon gång. Tanken är att det ska komplettera restaurangen Guldkaggen, som öppnar på nytt i sommar.

– I kaféet ska man kunna käka en frukost eller ta det lite lugnt på kvällen, så det kommer inte att konkurrera med Guldkaggen. Det här blir mer en del av servicen mot gästhamnen, säger Hans Nilsson.

Med största sannolikhet kommer hamnbolaget att driva fiket i egen regi inledningsvis. Men målet är att hitta någon som kan arrendera verksamheten så fort platsen blivit etablerad.

Under etapp två ska utvecklingsbolaget dessutom försöka göra något åt parkeringsproblemen runt hamnen.

– Ju bättre hamnen blir, desto fler besökare får vi. Och runt 85 procent kommer landvägen, i regel med bil. Det kan vara svårt att få parkeringsplats redan i dag. Om vi tar med Guldkaggen i beräkningarna och ett ökat besökartryck i största allmänhet tyder allt på att situationen kommer att bli ännu värre. Det måste vi lösa, även om det kräver större investeringar än vad vi har säkrat, säger Hans Nilsson.

Det statliga bidraget på 1,5 miljoner kronor kommer inte att täcka alla kostnader som beräknas under fas två.

– Vi har lyckats bra hittills med att hitta olika finansieringsvägar, och så kommer vi fortsätta arbeta. Vi har fått lägga mycket tid och kraft på detta, men det är det värt. Efter första etappen är det en helt annan dynamik i hamnen. Förut brukade en tredjedel av småbåtshamnen vara uthyrd, i somras var den proppfull, säger Hans Nilsson.

Tidsplanen är en etapp per år. På sikt finns det storslagna idéer om ett miljöcenter där forskare kan övernatta och ha konferenser.

– Det är mycket miljöprojekt här i trakterna, och det här skulle vara ett sätt att samla den verksamheten under samma tak, säger Hans Nilsson.