De har byggt upp destilleriet Boge Bränneri på Gotland

De senaste åren har en mängd lokala mikrodestillerier poppat upp på Gotland. Efter ölbryggeriernas boom är det nu destilleriernas tur.

Vännerna Hanna Tunberg och Truls Nanneson drivkraft är att göra något ihop och att ha roligt.

Vännerna Hanna Tunberg och Truls Nanneson drivkraft är att göra något ihop och att ha roligt.

Foto: Joel Nilsson

Boge2022-05-07 10:19
undefined
Vännerna Hanna Tunberg och Truls Nanneson drivkraft är att göra något ihop och att ha roligt.

Sprit av restavfall från Stora Coop, fruktsprit från kopparpannorna Gertrud och Augusta i Boge, prisbelönat gin från Hablingbo och whisky tillverkat i Romas gamla sockerbruk finns numera på restauranger och Systembolaget. Småskalig sprittillverkning är en trend som syns i hela Sverige men sett till befolkningsantal är den extra tydlig på ön. På Gotland har bryggeritraditionerna levt vidare i stor utsträckning främst genom gotlandsdrickan samtidigt som det finns en historisk vana att tillverka egna småskaliga produkter på ön.

Här finns en levande hantverkartradition där kunskap om hur man tillverkar olika drycker är lättillgänglig från de äldre generationerna. Smaksättande råvaror finns det mängder av på ön. Fullt av örter som timjan och oregano samt mängder av rosor och lavendel. Vildfrukter och bär som äpplen, slånbär, rabarber och hallon finns ett överflöd av som passar utmärkt att förädla till fruktiga spritsorter.

undefined
Truls gamla båthus fick förvandlas till destilleri när vännerna förverkligade drömmarna med att tillverka egen sprit.

Det gamla båthuset på gården i Boge förvandlades till mikrodestilleri efter att några vänner startade bränneriet de länge drömt om. I dag förädlas bland annat äpplen, mandel och hallon till fruktiga spritdrycker från kopparpannorna.

Där tog de tre vännerna Hanna Tunberg, Truls Nanneson och Erik Broström steget till ett eget småskaligt destilleri 2019. De hade ofta i festliga sammanhang pratat om hur kul det vore att få skapa sina egna spritsorter men alltid bara stannat där vid pratet och drömmarna men så plötsligt en dag gick tankarna till handling. Hanna och Erik tyckte att Truls båthus på gården i Boge var ett perfekt ställe för ett litet destilleri så det var bara för Truls att göra sig av med båten. 

– Vår främsta drivkraft var att vi skulle ha kul och göra något ihop, säger Hanna.

undefined
Truls Nanneson, Hanna Tunberg och Hannu Engelman på det lilla bränneriet där febril aktivetet pågår inför sommarens efterfrågan.

Med hjälp av återvunnet material och byggvaror som annars skulle slängts byggde de upp destilleriet Boge Bränneri. I det lilla båthuset samsas kopparpannor, tunnor och glasflaskor med frukter och torkade kryddor om utrymmet. Det bruna kaklet, materialvalen och möblerna i mörkt trä tillsammans med den blänkande kopparn gör att tankarna lätt förs tillbaka till förra sekelskiftet. De tre vännerna hade många idéer om hur de ville göra, men ingen av dem var särskilt bra på företagande och på så sätt kom Hannu Engelman med i företaget.

– Hannu är vår ekonomiansvarige och företagsutvecklare på bränneriet. Vi behövde någon med erfarenhet från att driva företag, som kan siffror och budget och dessutom är han bra på att komma ihåg att fakturera, säger Truls.

undefined
Konsten att separera alkohol från ämnen genom uppvärmning kan vara så gammal som 5500 år. Ordet destillera kommer från latinets ”de stillare” som betyder 2droppa ner”.

För att kunna tillverka sin egen sprit behövs en destilleringsapparat. Vännerna köpte in en 100-liters kopparpanna från Portugal som fick namnet Augusta efter Eriks mormor. Pannan är förhållandevis billig och fungerar väldigt bra med fruktsprit, något som de fyra var överens om att de ville tillverka. Det första de gjorde var ett kryddat brännvin. Alla kryddor var sånt som gick att hitta precis runt det gamla båthuset som ros, blåklint och ringblomma. De experimenterade med vilken alkoholhalt spriten skulle ha när de olika kryddorna tillsattes och hur lång tid de skulle ligga i för att hitta balans mellan kryddorna. 

– Vi ville att det skulle smaka somrigt och passa till midsommarafton med en förankring till gården där vi tillverkar spriten. Samtidigt försökte vi lära oss hur man egentligen bränner för det får man ju inte öva på hemma innan man har tillstånd, säger Hanna och skrattar. 

undefined
Truls Nanneson på Boge Bränneri. På destilleriet är det högt i tak när det kommer till att testa nya smaker och ideér.

Samtidigt som de började tillverka sitt första brännvin fick Boge Bränneri massa öl från Hop Shed Brewery. Det har de nu tillverkat ett öldestillat av. Resultatet är en vit sprit med undertoner av öl som lagras på fat från Gotland Whisky och Burgsviks Bryggeri, produkten kommer på systemet i maj.

– Hanna som är spritsommelier och även medeltidsarkeolog med inriktning på mat och dryck har det sista ordet när det kommer till nya smaker och blandningar även fast vi andra har egna idéer. Det är fritt fram för alla att testa något nytt om man kommer på nån rolig idé, säger Truls. 

undefined
Hanna Tunberg vid den mindre kopparpannan Augusta.

Kopparpannan Augusta har varit med i två säsonger och nu lagom till det tredje året har de köpt in en ny större kopparpanna för att kunna öka produktionen rejält. Den nya pannan fick namnet Gertrud, den här gången efter Truls mormor. Utöver ett tiotal lekfulla sorter i mindre upplagor som mandellikören från Eriks mandelträd som räckte till en liten upplaga på 20 flaskor kommer det till sommaren finnas sex sorter från Boge Bränneri på Systembolaget. 

– Hela produktionen styrs av hur mycket av råvaran som växer just det året. Är det ett dåligt slånbärsår blir det till exempel inte så mycket slånbärslikör. I år var det ett bra mandelår så då gör vi likör på det, säger Hanna.

Det som började med en ölhantverksboom i Europa för 15–20 år sedan samtidigt som whiskytillverkning blev en naturlig utveckling från ölet har intresset för det småskaliga och lokala ökat och kommer säkerligen att fortsätta göra så. 

– När någon börjar ta steget att testa är det fler som inser att det går och vågar haka på. Det ser man till exempel i intresset för gin som de senaste åren exploderat. Fruktspriten som vi sysslar med hoppas vi kan blir nästa stora trend, säger Hanna.

undefined
Ingredienserna ros, blåklint, ringblomma är alla smaksättare som växer runt det gamla båthuset.