Ta en promenad vid mysiga Fridhem

Varje fredag tipsar vi om ett härligt besöksmål på Gotland. Denna gång tipsar vi om fantastiska Fridhem.

Besöksmål 12 november 2021 08:30

I början av 1860-talet lät prinsessan Eugénie bygga ett sommarhem med vacker utsikt mot Högklint. Här ligger fortfarande hennes stora trävilla, full av snickarglädje.

Eugénie (1830-1889) växte upp på Stockholms slott med sina fyra bröder, Karl XV, Gustaf, Oscar II och August. Efter en förkylning drabbades hon av en lungsjukdom som följde med henne genom hela livet. Hon blev rekommenderad av läkare att stärka sin bräckliga hälsa i Gotlands natur och milda klimat.

Hennes sommarresidens på Gotland ritades av Adolf W. Edelsvärd, chefsarkitekt på Statens järnvägar. Här tillbringade hon 29 somrar. Eugénie skrev musik, spelade piano, sjöng tecknade, målade och skulpterade. I sommarhuset tog hon emot gäster och vänner som delade hennes konstnärliga intressen.

De flesta av byggnaderna som hör till Villa Fridhem finns kvar än i dag. Huvudbyggnaden är idag ett pensionat som drivs av Stiftelsen Fridhem. Området är naturskönt och rymmer bland annat ett vattenfall, utsiktsplats och en sommaröppen kaffestuga med fin utsikt mot stranden och Högklint. I kaffestugan har det serverats våfflor sedan 1940-talet.

Läs mer: Prinsessan Eugénies sommarresidens står i blom

Läs mer: "Det spökar på Fridhem"

Hemsida: http://www.fridhemspensionat.se

 

Här hittar ni fler härliga besöksmål! 


Visby
Besöksmål

Missa inte att besöka Stora torget i Visby innerstad

Missa inte att besöka Stora torget i Visby innerstad